Kim korkar çizgiden | Güney Gazetesi Mersin

Kim korkar çizgiden

Mersin Ahmet Mete Işıkara İlkokulu öğretmeni Çiğdem Dengiz ve Kırşehir Menekşe Ahmet Yalçınkaya Anaokulu öğretmeni Aynur Bayazit, resim çizmekten korkan öğrenciler için bir proje geliştirdi. eTwinnig projeleri kapsamında yapılan projeden 200 öğrenci faydalandı ve korkmadan resim çizmeyi öğrendi. Salgın sürecinde öğrencilere uzaktan eğitim verildi.

Kim korkar çizgiden


ESRA ŞASİ YAĞMUR

Mersin Ahmet Mete Işıkara İlkokulu öğretmeni Çiğdem Dengiz, Çizgilerde Hayat Buluyorum etwinnig projesiyle, resim çizmekten korkan 200 çocuğun, resim alanındaki yeteneklerini keşfetmesine katkı sunduklarını söyledi.

 

“ÇOCUK KULLANDIĞI RENKLERLE İÇ DÜNYASINI KAĞIDA YANSITIR”

Çocukların başta resim olmak üzere sanata bakış açılarının, çocuklarla ilgili önemli ipuçları verdiğini ifade eden Çiğdem Dengiz, “Çocuk kullandığı renklerle, çizdiği çizgilerle iç dünyasını kâğıda yansıtır. Çocuklar resim ile birlikte, yaptıkları çizgilerle kullandıkları boya kalemleri ile çeşitli fırça darbeleri ile gün içinde yaşadıkları çeşitli kızgınlıklarından soyutlanabilecekleri gibi içlerinde biriken enerjiyi boşaltma imkânı bulurlar. Çocukların Somut İşlem döneminde olduğu 5-11 yaş aralığında okullarda verilen eğitim içeriği ve akademik başarının önemi onların hayal dünyalarının gelişmesinin önünde büyük engel olarak karşımıza çıkmaktadır. O halde öğrencilerimize resmi sevdirmek, çizgilere hayat vermek, düşünme ve hayal kurmalarına yardımcı olmak bizim elimizde. Onlara çizgilerle; müfredatımız yanında, şehrimizi, bizi biz yapan değerlerimizi, kültürümüzü, oyunlarımızı tanıttık. Bu çalışmamız Görsel Sanatlar dersine, Matematik dersinde olduğu gibi bir ön yargının olduğu çizemem, yapamam söylemlerinin de etkisinden yola çıkılarak bu çalışmaya başlandı. Öğrencilerin genelinde karşılaşılan bir durum olan, çizmeyi düşündükleri bir resmi çizemediklerinde hemen arkadaşlarına ya da öğretmenlerine çizdirme çabası bu çalışmaya başlamaya zemin hazırladı” dedi.

 

“ÖĞRENCİLER ÇİZEMEYECEKLERİ RESİMLERİ ÇİZER HALE GELDİ

Çalışmanın kâğıdın küçük parçalara bölünerek, kareleme yöntemi ile resmin öğretmen tarafından tahtada adım adım çizmesiyle başladığını anlatan Dengiz, “Öğretmenin resmi adım adım çizmesiyle, öğrencilere de aynı çalışmanın adım adım çizdirilmesi sağlandı. Çizgileri zayıf olan öğrencilerin tedirgin olmaması için, çalışmaya günlük hayatta karşılaştıkları ve herkesin çizebileceği basit objelerle başlandı. Bu objelerin etrafına, kendi hayal güçlerini kısıtlamamak adına, konu bütünlüğünü sağlayacak çalışmalarla tamamlamaları ve istedikleri gibi boyamaları sağlandı. Öğrenciler zamanla, çizemeyeceklerini düşündükleri resimleri de çizer durumuna geldi” diye konuştu.

 

200 ÖĞRENCİ VE 13 ÖĞRETMEN PROJEYE KATILDI

Projeye 10 Türk ve 3 Azerbaycan olmak üzere 13 öğretmen ve yaklaşık 200 öğrencinin katıldığını söyleyen Dengiz, “Proje çalışmalarımız pandemi sürecinde de devam etti. Çiğdem Dengiz kareleme yöntemi ile yaptığı resimlerin videolarını öğrencilere ulaştırarak, çizimlerin projedeki öğrenciler tarafından yapılmasını sağladı. Ayrıca projedeki öğrencilerimizle ortak çalışmalar yaparak öğrencilerin birbiriyle daha çok iletişim kurulması sağlandı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda şiir okuma etkinliği, kültür haritası, masal anlatma gibi ortak çalışmalar yapıldı. Kalite etiketi başvuru süreci olan bugünlerde eTwinnig içerik geliştirme Eğitmeni ve ödüllü projeleri olan Ünsal Saper ile özel bir program yapılarak ‘projede Kaliteyi Yakalamanın İp Uçları’ paylaşılmıştır” ifadelerini kullandı.