“Evlerin yüzde 70’ine kurbandan kurbana et giriyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Evlerin yüzde 70’ine kurbandan kurbana et giriyor”

Mersin Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Erdal Pekmez, Türkiye’de evlerin yüzde 70’sine ancak Kurban Bayramı’ndan Kurban Bayramı’na et girdiğini belirtti.

“Evlerin yüzde 70’ine kurbandan kurbana et giriyor”


HASAN KÜÇÜK

Güney Gazetesine koronavirüsün kasap esnafı üzerindeki etkilerini değerlendiren Pekmez, “Bizim sektörü şu anda etkilemiş gözükmüyor. Sonuçta yarın ne olacağı belli değil. Şu anda kasaplar çalışıyor. Kesimini yapıyor, etini satıyor. Sadece iş yerlerinden hijyene önem veriyorlar. Müşteri ile yakın teması engellediler. Maske takıyorlar. Bizim esnafımızda bir kapanma yok” dedi.

Bazı fabrikaların ve iş yerlerinin kapanmasının kendilerini etkileyip etkilemediği yönündeki soruya Pekmez , “Bu durum toptancı kasapları etkiledi. Perakende satış olarak müşteri bazında bir şeyimiz yok. Toptancı kasaplarda var. Zaten Türkiye genelinde et yiyenlerin oranı yüzde 20-0 civarı. Yüzde 80’i aç zaten. Çok eve et girmiyor. Evlerin yüzde 60-70’ine et giriyor desek yalan olur. Kurbandan kurbana et görüyorlar. Yüzde 20-30’unda 10’u etsiz yapamıyor. Karnına et girmeden karnı doymuyor. Yüzde 20’ninde kimi 3 ayda yiyor kimi 5 ayda kimi ayda bir. Bu enteresan bir durum” ifadelerini kullandı.

 

“KORONAVİRÜS ET FİYATINI 5 LİRA YÜKSELTTİ”

Koronavirüsten dolayı piyasada et fiyatlarının biraz yükseldiğini anlatan Pekmez, “Kemiksiz büyükbaş eti 40 lira iken 45 lira olurken, 55 lira olan küçükbaş hayvan eti 60 lira oldu. Bazı hayvan pazarları koronavirüs nedeniyle tedbir amacıyla kapatıldı. Biraz mal sıkıntısı baş gösterecek. Sonuçta genele baktığımız bir şey yok. Tabana indiğiniz zaman bizim sektörün içinde bazı sıkıntılar var. Aksaray pazarını kapattılar, Konya pazarını kapattılar. Mersin’deki Tırmıl Hayvan Pazarını kapattılar. Bunları genele yaymamamız lazım. Sonuçta sektör olarak kasap esnafında bir sıkıntı yok” dedi.

Hayvan bulmada bir sıkıntı olup olmayacağı yönündeki soruya Pekmez, “Şu anda bir sıkıntı yok. Stokta bir sürü hayvan ve mal vardı. Sadece nakliyenin olmayışı, nakliyelerin şehirden şehre gelmeyişi kesimlerde biraz sıkıntı yaratacak. Bu eldeki mal kaç gün sürer bu salgın ne zamana kadar sürer bilmiyorum” diye konuştu.