Krizi fırsata çevirmeli! | Güney Gazetesi Mersin

Krizi fırsata çevirmeli!

Spor Psikoloğu Hayri Kara, korona virüs sebebiyle eve kapanan sporcuların krizi fırsata çevirerek kendilerini geliştirmeleri tavsiyesinde bulundu. Kara: “İsteseler de istemeseler de bu bir gerçek. Evde kaldılar. Sıkılarak ve bunalarak zaman geçiremeyiz. Bir başkaldırı olarak farklı aktivitelere kendimizi sokmamız gerekiyor

Krizi fırsata çevirmeli!


Ahmet SÜTCÜ

Spor Psikoloğu Hayri Kara, sporculara uyarılarda bulundu. Futbol, basketbol ve voleybol liglerinin ertelenmesinin ardından evlerinde dinlenmeye geçen sporcuların, günlük egzersizlerini yapmaları gerektiğini söyleyen Psikolog Hayri Kara, evde sporcu kimliğini bir kenara bırakarak kendilerini geliştirmeleri gerektiğini altını çizdi.

 

PSİKOLOJİ SAĞLAMSA İNSANDA SAĞLAM

“İnsan psikolojisi çok hassas temellere sahip olan bir mekanizma” diyerek sözlerine başlayan Spor Psikoloğu Hayri Kara, “Türk toplumu tarafından uzun yıllar psikolojiye önem verilmedi.  Psikolojik olayların, psikolojik durumların tamamen abartı olduğunu söylemektedirler. Fakat durum onun tam tersi. İnsanı var eden fiziksel bedeni değil. Ruh genetiğidir. İnsanın ruhu sağlamsa ilerleyebilir. Kendini geliştirebilir” dedi.

 

“İNSANLARIN EKMEĞİNE YAĞ SÜRÜLMÜŞ OLDU”

Korona virüs nedeniyle büyük önemler alındığını vurgulayan Hayri Kara, “Son dönemlerde korona virüs vakalarından sonra dünyada çok büyük önlemler alındı. Fakat psikolojik anlamda insanlar kendini koruyamadı. Çok muazzam bir medya algısı var. Olumsuz paylaşımlardan dolayı süreç yanlış yönetildi ve insanlar eve kapandı.  İnsanların ekmeğine yağ sürülmüş oldu. Hem korona virüs hem de psikolojik durum insanları etkilemektedir “şeklinde görüş belirtti.

 

“SPORCULAR EVLERİNE KAPANDI”

Korona virüsten sporun da etkilendiğini açıklayan Psikolog Kara, “Korona virüsten birçok lig ertelendi. Türkiye’de ki liglerde dünyada olduğu gibi ertelendi.  Türk sporcular evlerine kapanırken yabancı sporcular ise memleketlerine gitti. Sporcular antrenman yapamıyorlar. Evlerinde çalışıyorlar. Sosyal aktiviteleri kısıtlandı. Arkadaş ilişkileri mecburen mesafeye girdi. Bu da onları çok büyük etkiledi. Sporcular, daha önce böyle büyük bir ölçekli vakaya rastlamadıkları için ne yapacaklarını bilemiyorlar. Nasıl davranmaları gerektiklerini bilmiyorlar. Fakat bu durumda yapılabilecek en önemli şey, bu durumun er ya da geç geçeceğine kendilerini inandırmalıdır. Çünkü bu durum geçecek. Bu durumu en sağlıklı nasıl geçirebilirim sorusunun cevabını bulmaları gerekiyor. Tabi ki ev ortamlarında oturmaları gerekiyor. Topluluktan uzak durmaları gerekiyor. Fakat evde kaldıkları antrenmanlarına devam edebilirler. Sporcuların en büyük zaafiyeti kendilerine zaman ayırmamaları oluyor.  Bu dönem onlar için avantaj olabilir. Aileleriyle daha fazla zaman geçirebilirler. Bir hobi edinebilirler. Kitap okuyabilirler. Film izleyebilirler.  Yeni bir dizi edinebilirler. Bu dönemde sporcular, sporcu kişiliklerini bir kenarda bırakarak insani yönlerini geliştirebilirler. Bu duruma odaklanabilirler” dedi.

 

“SPORCULARIN KENDİLERİNİ GELİŞTİRMEK ADINA İYİ BİR FIRSAT”

Korona virüs sebebiyle eve kapanan sporculara tavsiyelerde bulunan Kara, sözlerini şöyle tamamladı: “Sporcularla birçok kez seans gerçekleştirdim. Hepsi de sosyal zaman kısıtlığından yakındılar. Her zaman hayatlarında spor olduğunu ve spor dışında kendilerini gösteremediklerini belirttiler.  En azından bu algıları yıkmak, kendilerini geliştirmek için çok iyi bir fırsat. Evde dans öğrenebilirler. Müzik dinleyebilirler. Kendilerini mutlu edebilirler. Sporcular performans düşüklüğü yaşamamak için öz saygı besleyebilirler. Bu konuda sporcularla ilgili birçok atılım yapılıyor. Lider onları topluyor. Gezdiriyor, sinema, mangal aktiviteleri yaptırıyor. Yabancı ve türk sporcular kaynaşsınlar diye yapılıyor. Ama bu dönemde o da yok. Daha çok kendilerinin lider olması gereken bir zaman aralığı var. Bu zaman aralığında da  bütün öz saygıyı ve öz gücü kendilerinde bulacaklarına inanıyorum.İsteseler de istemeseler de bu bir gerçek. Evde kaldılar. Sıkılarak ve bunalarak zaman geçiremeyiz. Bir başkaldırı olarak farklı aktivitelere kendimizi sokmamız gerekiyor. “