“Korona’da Mersin riskli bölge” | Güney Gazetesi Mersin

“Korona’da Mersin riskli bölge”

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve insanların korkulu rüyası haline gelen korona (Kovid-19) virüsü dünyaya hızla yayılıyor. Koronavirüs ile ilgili özel röportaj yaptığımız Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, virüsün nemli ve soğuk ortamları sevdiğini belirterek “Havaların ısınmasıyla ortadan kalkacağı konusunda elimizde yeterli bir veri yok ama Mersin’in iklimi nemli olduğu için daha dezavantajlı durumda olacağımız söylenebilir. Sıcak ortamda virüsün canlı kalma sürecinin kısalması, yok olacağı anlamına gelmemelidir. Havalar ısındığında da önlemlerin aynı şekilde gevşetilmeden uygulanması önemlidir” diyerek uyarıda bulundu.

“Korona’da Mersin riskli bölge”


İBRAHİM AYDEMİR

İlk defa Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan korona (Kovid-19) virüsü dünyaya hızla yayılmaya devam ediyor. Tüm dünya genelinde tedavisi aranan koronavirüs vaka sayısı 204 bini aşarken, salgından hayatını kaybedenlerin sayısı ise 8 bin 240’ı geride bırakmış durumda.

Vatandaşın korkulu rüyası haline gelen ve hayatı durma noktasına getiren kovid-19 virüsü ile ilgili olarak özel röportaj gerçekleştirdiğimiz Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, koronanın nemli ve soğuk ortamları sevdiğini belirtti. Antmen, “Havaların ısınmasıyla ortadan kalkacağı konusunda elimizde yeterli bir veri yok ama Mersin'in iklimi nemli olduğu için daha dezavantajlı durumda olacağımız söylenebilir. Sıcak ortamda virüsün canlı kalma sürecinin kısalması, yok olacağı anlamına gelmemelidir. Havalar ısındığında da önlemlerin aynı şekilde gevşetilmeden uygulanması önemlidir” dedi.

 

“YAYILMASI PEK ÇOK VİRÜSTEN DAHA HIZLI”

Koronavirüsün öldürme tehdidi açısından daha önceki viral salgınlardan daha tehlikeli olmadığına işaret eden Antmen, “Tehlikeli olan, yan yayılma hızının çok fazla olması. Çok çabuk yayıldığı için de özellikle 65 yaş üzeri hastalarda Pnömoni yaparak solunum yetmezliğinden ölüme yol açması. İlk görüldüğü yer olan Çin'de, hastalık teşhisi konmuş olanlardan 40 yaş altında olanlarda ölüm oranı binde 2, 40 yaş üstünde binde 4 olarak açıklanmıştır. Kısaca, ölüm oranında pek çok virüsten daha tehlikeli değil ama yayılması pek çok virüsten daha hızlı” şeklinde konuştu.

 

“ÖNLEMLER GEÇ ALINDI”

Antmen, korona ya da herhangi başka bir salgında Türkiye’de birçok yanlışın yapıldığını savunarak şunları söyledi: “Ülkemizde pek çok yanlış yapılıyor. Bunlardan ilki aldırmazlık. ‘Aslında virüs diye bir şey yok, hepsi Amerika'nın bir oyunu, bu nedenle de önleme gerek yok’ şeklinde olan bir hata. İkincisi panik havası. Dünyanın sonu gelmiş gibi gıda maddeleri stoklayan, marketteki tüm kolonya ve dezenfektanları kendisi alan, hastalık belirtisi olmadığı halde maske ile gezenlerin oluşturduğu bir panik havası. Üçüncüsü de, önlemlerin geç ya da eksik alınması, ki bu da ne yazık ki Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı hatalarla simgelenen bir durum. Örneğin; okulların en az bir hafta geç kapatılması, lig maçlarının şu ana kadar ertelenmemiş olması, Umreden dönenlere hem yeterli izolasyon uygulanmaması hem de insani şartlarda bir izolasyon ortamının yaratılmaması, sağlıkçıların korunmasına yönelik yeterli önlemlerin alınmaması gibi birçok hata daha sayabiliriz. Kıbrıs’tan ve hatta diğer ülkelerden gelenlerin yeterli şekilde denetlenmemesi ve izolasyonunun keyfiyete bırakılması da bu yanlışlıklar ve eksiklikler içerisinde sayılabilir.”

 

“VATANDAŞ FIRSATÇILIK YAPIYORSA, HATAYI SİSTEMDE ARAMAK LAZIM”

Koronavirüsün Türkiye’de de görünmesinin ardından ortaya çıkan fırsatçılar ve stokçular hakkında da açıklamalarda bulunan Antmen, “Virüsün ortaya çıkmasıyla fırsatçıların da ortaya çıkması, son 40 yıldır uygulanan neoliberal politikalarla ilgilidir. Bu ülkenin 80'li yıllarda Başbakanlığını ve Cumhurbaşkanlığını yapmış bir şahıs kriz dönemleri için "benim memurum işini bilir" zihniyetini yerleştirmeye çalışmıştır ve ne yazık ki son 17 yıllık politikalarla da bu zihniyet yerleşmiştir. Bu nedenle vatandaşlarımızın bir kısmı fırsatçılık yapıyorsa hatayı sistemde aramak gerek” ifadelerini kullandı.

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, Kovid-19’un Türkiye’de ilk ortaya çıkmasından sonra gece gündüz halka hizmet eden sağlık çalışanları için gerekli önlemlerin alınmadığını savundu. Antmen, “Virüsün bulaşması açısından en riskli grup sağlıkçılardır ve ne yazık ki durumun hassasiyetine özel bir önlem alınmıyor. Tam aksi bir durum var. Başka ülkelere koruyucu malzemeler gönderiyoruz ama kendi sağlıkçılarımızdan bunu mahrum ediyoruz. Bu politikanın çok acil olarak gözden geçirilmesi ve bizim basın açıklamamıza ayrıntılı olarak yazdığımız önlemlerin sağlık çalışanları için acilen alınması gerekmektedir” dedi.

 

“FAHRETTİN KOCA SAMİMİ BİR ŞEKİLDE SALGINLA MÜCADELE EDİYOR”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve ekibi hakkında da görüş beliren Mehmet Antmen, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, samimi bir şekilde ve aktif olarak bu salgın ile mücadele ediyor. Müdahalenin ilk anında Bilim Kurulu oluşturması ve bir ekip olarak karar almaları da çok olumlu bir gelişme ancak hâla Türk Tabip Birliği (TTB) ve diğer Sağlık Örgütleri ile iletişime geçmemiş olmaları ciddi bir eksiklik. TTB'nin önerilerinin görmezden gelinmesi ciddi bir eksiklik. Sağlıkçıların yeterince korunmaması ciddi bir eksiklik. Ve son olarak 13 Mart tarihli Cumhurbaşkanlığı genelgesinin 18 Mart'a kadar askıya alınması, sonrasında da sağlıkçılar açısından tam olarak uygulanmaması ciddi bir eksiklik” diye konuştu.

Başkan Antmen, “Eksikliklerin giderilmesi halinde, ülkemize ve halkımıza ciddi yararlar sağlayacağına inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.