“Fırsatçılara taviz vermeyin!..” | Güney Gazetesi Mersin

“Fırsatçılara taviz vermeyin!..”

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının açıklamasının ardından paniğe kapılan vatandaşlar Mersin’de de maske, dezenfektan ve kolonyo ürünlerine hücum etti. Aşırı talep sonrası kentte maske, kolonya ve dezenfektan ürünleri piyasada bulunamaz hale geldi. Ürünlerin piyasada bulunmaması fırsat bilen karaborsacılar ise 50 kuruş olan maskeyi 10-15 liraya, 15-20 lira olan dezenfektanları 70-80 liraya, 15-20 lira olan kolonyaları ise 40-50 liraya satmaya çalışıyor.

“Fırsatçılara taviz vermeyin!..”


Hasan KÜÇÜK

Koronovirüs vakasının ardından paniğe kapılan vatandaşlar kolonya, maske ve dezenfektana yönelmesi nedeniyle bu ürünler piyasada bulunmaz hale geldi. Bunu değerlendiren bazı fırsatçılar ise ürünleri fahiş fiyatla vatandaşlara satmaya çalışıyor. İsmini vermek istemeyen bir eczacı, son iki gün içinde maske, kolonya ve dezenfaktan bulamaz hale geldiklerini bunları ecza depolarında da bulunmadığını söyledi. Bunu bahane eden bazı fırsatçıların piyasaya çıktığını anlatan Eczacı, “Piyasada Türkiye genelinde alkol yok. İnsanlar sıraya giriyor. Elimizde maske yok. 50 kuruşluk maske 10-15 liraya satılıyor. Fırsatçılar bizi bu ürünleri satmaya kalkıyor ama biz almıyoruz. Merdiven altı üretim olmasından endişe ediyoruz. Etil alkol yerine metil alkolün piyasaya sürülmesinden endişe ediyoruz. Vatandaşları bu konularda duyarlı olmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

“FIRSATÇILARA DİKKAK EDİN!

Mersin Esnaflar ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, genellikle hijyen ve temizlik ürünlerinde fırsatçıların olduğu yönünde duyumlar aldıklarını söyledi. Fırsatçıların kolonya ve dezenfektanları yükselttiğini duyduklarını anlatan Dinçer, “Bunun bizim küçük esnafla bir ilgisi yok. Genelde büyük firmalar ve bu işin satışını yapan firmalar bunu yapıyor. Bu birazda piyasayı olumsuz etkiliyor. Gereksiz bir panik yaratıldı. İnsanları gereksiz bir galeyana getiriyorlar. Dolayısıyla bu fırsatçılara yöneticiler tarafından çok fazla fırsat verilmemesi gerekir.  Her türlü denetimin düzenli bir şekilde yapılmasından yanayız” diye konuştu.

“DEZENFEKTAN VE KOLONYADA FAHİŞ FİYATLAR OLDUĞUNU DUYUMUNU ALDIK”

Coronavirüsünü bahane edip bunu fırsata çevirerek elindeki ürünün fahiş fiyatla halka satılmasına karşı olduklarını anlatan Dinçer, Mersin’de çok ciddi anlamda böyle bir fahiş fiyata satılan ürün yok ama bizim kulağımıza gelen genelde bu dezenfektan malzemelerinde inanılmaz bir fiyat artışı olduğu söyleniyor. O da bulunmamasından dolayı halkın bir anda ona hücum etmesi ve talep etmesinden kaynaklı olarak esnafların ellerinde yok. Ama bunu yaparken bunun yan ürünleri olan temizlik ürünleri alkol vesaire bunlarda da inanılmaz bir fiyat artışı olduğu söyleniyor.  Bunlara çok fazla fırsat vermemiz gerekiyor” dedi.

“VATANDAŞLARIMIZ İHBAR ETSİN”

Bu konularla ilgili Vali Ali İhsan Su ile de görüşmeler yaptıklarını anlatan Dinçer, “Gerekli tedbirlerin alınmasını talep ettik. Kolluk güçlerinin biraz daha bu işin üzerinde durması lazım” şeklinde konuştu.

Mersin’de esnafların fiyatları artırdığına yönelik bize şu ana kadar yansıyan bir şey olmadığını anlatan Dinçer, “Bizim bilgimiz dışında illaki vardır. Kötü niyetli esnafımızda azda olsa belki vardır ancak bunları tespit ettiğimiz anda biz kurum olarak yasal işlemi yapıyoruz. Öyle bir şey varsa halkımız direk bizim Esnaf Odaları Birliğimize ihbar ederlerse biz anında gereğini yaparız. Biz onlara fırsat vermeyiz. Yeter ki tespit edelim. Oda Başkanlarımızla  ve tüm sektörlerle toplantı yaptık. Bunu farklı kimse algılamasın. Bunu fırsata çevireceğiz diye halka olması gerekenden çok fazla ürün satılmaması yönünde tüm arkadaşlarımızı uyardık. Onlarda tüm üyelerini uyaracaklar. Böyle bir şikayet olduğunda biz kurumsal olarak anında gereğini yapacağız” ifadelerini kullandı.