Cumhurbaşkanına hakaret suçunun kaldırılması için teklif verdi | Güney Gazetesi Mersin

Cumhurbaşkanına hakaret suçunun kaldırılması için teklif verdi

CHP Mersin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Ali Mahir Başarır, Cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenleyen TCK’nın 299. maddesinin tamamen kaldırılması yönünde kanun teklifi verdi.

Cumhurbaşkanına hakaret suçunun kaldırılması için teklif verdi


CHP Mersin Milletvekili Başarır vermiş olduğu kanun teklifinin gerekçesinde “Kenan Evren döneminde 340 dava, Turgut Özal döneminde 207 dava, Süleyman Demirel döneminde158 dava, Ahmet Necdet Sezer döneminde 163 dava, Abdullah Gül döneminde 848 dava ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın göreve başladığı 28 Ağustos 2014 tarihinden bu zamana kadar ise cumhurbaşkanına hakaret dava sayısı tüm zamanların rekorunu kırarak 17 bin 406 sayısına ulaşmıştır.

Diğer Cumhurbaşkanları dönemlerindeki açılan hakaret davalarına bakıldığında, halen Cumhurbaşkanlığı devam eden Recep Tayyip Erdoğan dönemindeki sayı anlaşılır gibi değildir. Bu kadar artış, ancak diktatörlükle yönetilen ülkelerde yaşanabilecek bir artış oranıdır” ifadelerine yer verdi.

 

Cumhurbaşkanlığına hakaret suçunun halk üzerinde bir baskı ve sindirme aracı olarak kullanıldığını belirten Başarır, “Recep Tayyip Erdoğan döneminde açılan davaların bir çoğuna baktığımızda, hakaret olarak nitelendirilen sözler, Anayasamızın ilgili maddeleri gereğince tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmeler ve kendi iç hukuk kriterlerimize göre ifade hürriyeti kapsamına girmektedir” dedi.

Başarır, vermiş olduğu kanun değişikliği teklifinin gerekçesinde “16 Nisan 2017 referandumu ile Cumhurbaşkanı aynı zamanda herhangi bir parti başkanı da olabildiğinden, Cumhurbaşkanlığı kurumu siyaset üstü bir kurum olmaktan çıkarılıp, siyasi bir kurum haline getirilmiştir” sözlerine de yer verdi.

Cumhurbaşkanına hakaret suçu ile ilgili Ankara’daki bir mahkemenin verdiği karara dikkat çeken CHP’li Başarır, “İlgili Mahkeme, cezayı “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan değil “hakaret” suçundan verdi” dedi.

Başarır, “Mahkemenin, gerekçeli kararında 16 Nisan 2017’de yapılan referandumdan sonra cumhurbaşkanının partili olmasından yani diğer bir deyişle cumhurbaşkanının tarafsızlığının hukuken ortadan kalktığına dikkat çekerek “sanığın Recep Tayyip Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı sıfatıyla yaptığı icraatlarından dolayı değil, siyasi bir kişilik, parti başkanı olarak gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle hakaret suçunu işlediğini” yönünde ceza verdiğini belirtti. (Haber Merkezi)