“Fizik tedavide PRP uygulamasının yan etki riski düşük” | Güney Gazetesi Mersin

“Fizik tedavide PRP uygulamasının yan etki riski düşük”

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Alper Uçkun, kişinin kendi kanından elde edilen maddenin enjeksiyonu ile yapılan tedavi şekli olan Platelet Rich Plasma (PRP) uygulamasının kireçlenme, kas-tendon yırtılmaları, menisküs hasarı gibi kronik süreçli hastalıklarda kemik, kıkırdak, kas gibi dokulardaki potansiyel onarıcı etkisi olduğunu belirtti.

“Fizik tedavide PRP uygulamasının yan etki riski düşük”


Uçkun, “Uygulamanın en önemli avantajlarından biri kişinin kendi kanının enjekte edilmesi dolayısıyla yan etki riskinin oldukça düşük ve güvenilir olmasıdır. ” dedi.

PRP’nin platelet/trombosit hücrelerinden zengin kan demek olduğunu ifade eden Uçkun, “PRP uygulamasında kişinin kendi kanından elde edilen platelet hücreleri ve büyüme faktörlerinden zengin plazma kullanılır. Özellikle kireçlenme, kas-tendon yırtılmaları, menisküs hasarı gibi kronik süreçli hastalıklarda kemik, kıkırdak, kas gibi dokulardaki potansiyel onarıcı etkisi dolayısıyla, mevcut bilimsel yöntemler içinde çok önemli bir seçenek olarak karşımıza çıkmakta” ifadelerini kullandı.

 

“PRP GÜNÜMÜZDE FARKLI BRANŞLARDA KULLANILIYOR”

PRP’nin faydaları hakkında bilgi veren Uçkun, “Kendi kanınız özel kitler şeklinde hazırlanmış tüplere alınarak birtakım işlemlerden geçirilir, az miktarda hacim içerisinde platelet hücreleri yoğunlaştırılır ve hasarlı doku bölgesine enjekte edilir. Buradaki iyileştirici maddelerin büyüme faktörleri olmasından yola çıkılarak da son yıllarda konsantre growth faktör (CGF) kitleri geliştirilmiş ve direk olarak iyileştirici maddelerin enjeksiyonu konusu gündeme gelmiştir.  Günümüzde iskelet kas sistemi rahatsızlıkları, dermatoloji, plastik cerrahi, diş hekimliği gibi birçok farklı branşta kullanılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında kireçlenme, kas zedelenmesi-yırtıkları, menüsküs hasarları, tendon hasarları, tenisçi dirseği gibi birçok durumda kullanım alanlarının bulunduğunu ifade eden Uçkun şöyle devam etti: “Uygun hekim tarafından, doğru teşhis ve tedavi yöntemi seçimiyle yapılan PRP ve CGF enjeksiyonları, diğer ilaçların da yan etki riskinden kurtularak oldukça etkin sonuçlar almanızı sağlamaktadır.”  (Haber Merkezi)