Büyükşehir Belediyesi 250 milyon TL borçlanacak | Güney Gazetesi Mersin

Büyükşehir Belediyesi 250 milyon TL borçlanacak

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mart Ayı Birinci Birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Toplantıda gündem dışı olarak meclise gelen Başkan Seçer’e İller Bankası veya ticari bankalardan 250 milyon TL borçlanma yetkisi verilmesi teklifi oy birliği ile komisyonlara havale edildi. Seçer, borçlanmayı biriken SGK ve Maliye borçlarından bir an önce kurtulmak için talep ettiklerini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi 250 milyon TL borçlanacak


Hasan KÜÇÜK  

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mart Ayı Birinci Birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Meclis toplantısında, idareden gelen 24 teklif, komisyonlardan gelen 9 rapor ve gündem dışı 6 madde görüşüldü. Meclisin en önemli konusunu Büyükşehir Belediyesi’nin İller Bankası veya ticari bankalardan 250 milyon TL borçlanma yapılabilmesi için Başkan Seçer’e yetki verilmesiyle ilgili gündem dışı madde oluşturdu.

“TALEBİMİZ BİRİKEN SGK VE MALİYE BORÇLARI İÇİN”

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Başkanı Seçer, bütçe denkliği için 250 milyon lira borçlanma miktarının bulunduğunu söyledi. Bunu acil getirmesinin sebebinin piyasa borçları ve zorunlu ödemeler olduğunu ifade eden Seçer, “Biriken SGK ve Maliye borçları var ve bize yüksek faiz yazıyor. Şu anda faizler de son derece düşük. Daha önce niyet ettim ama yeni yıl girer girmez böyle bir şeye kalkışmanın doğru olmadığını düşündüm. Geçtiğimiz yılsonunda yaklaşık biriken 40 milyon lira borcun 20 milyon civarını tek celsede ödeme yaptık. Vergi borçlarından biriken 14 milyon borcun da yarısını tek celsede ödedik. 27 milyon liralık ödeme yaptık, faizler yüksek olduğu için. O dönemde biliyorsunuz sizlerin de desteği ile aldığımız borçlanmayı Aralık ayında kullandık.  Ekim’de aldık ama Aralık’ta kullandık. İyi oldu, faizler bir hayli gerilemişti” şeklinde konuştu.

“DEVLETE YÜKSEK FAİZ ÖDÜYORUM ONDAN KURTULACAĞIM”

Konunun komisyonlarda görüşülmesini isteyen Seçer, “Bizim bunu isteme nedenimiz SGK ve Maliye borçlarından bir an önce kurtulmak. Bir taraftan bankaya borçlanacağım devlete ödeyeceğim. Devlete yüksek faiz ödüyorum ondan kurtulacağım, bir yandan da devlet benden gelir elde etmiş olacak. Ben bu parayı bankalardan daha ucuz maliyetli bulabilirim. Şu anda ihtiyaç mukabilinde kullanacağız. Bu borcun tamamını yasal olarak kullanamayız. Bir önceki yılın gelir bütçesinin yeniden değerleme oranından elde ettiğimiz rakamın yüzde 10’unu kullanabiliriz, hepsini kullanma anlamına gelmiyor. Bunu almaktaki amacımız yüksek ödenen faizi düşürme” ifadelerini kullandı. Seçer’in konuşmasının ardından madde oy birliği ile komisyonlara havale edildi.

“BALIKÇI BARINAĞININ TAHSİS EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”

AKP’li meclis üyesi Zafer Şahin Özturan’ın Balıkçı Barınağı’nın tahliyesi ile ilgili sorusuna da cevap veren Seçer, “Balıkçı Barınağı’nın 2017’de Milli Emlak’tan tahsisini istemişiz. Sayın bakanın, siyasetçilerin takip ettiği, bize tahsisi ile ilgili bir konu, bu konuda herhangi bir gelişme olmadı. Bize ait bir yer değil ama temizliği, güvenliği vs. sorumluluk alanı olmadan yapıyoruz. Tabiri caizse davul başkasının kucağında, tokmak bizim elimizde. Yaptığımız işin de kıymeti yok. Biliyorsunuz daha önce Taşucu limanında da aynı konu oldu. Bize tahsisi kısa süreli yapıldı. ‘Uzun süreli yapın, güzel projeler yapalım’ dedik ama maalesef bu konuda bize yardımcı olan olmadı. Balıkçı Barınağı konusunu Plan Bütçe Komisyonu üyesi arkadaşlar bana aksettirdiler, görüştük. Şu anda komisyonda bekliyor. Oradaki balıkçı esnafımızın, amatör balıkçıların mağduriyet yaşamasını istemem. Tekne lokantalar var, birçok insan oradan ekmeğini çıkarıyor. Yeniden gözden geçirelim. Bize tahsisi olursa fiziki koşulları çok güzel olan farklı yatırım yapabiliriz” şeklinde konuştu.