Yerli tohuma ilgi artıyor | Güney Gazetesi Mersin

Yerli tohuma ilgi artıyor

Mersin’de bu yıl 15. si gerçekleştirilen Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı’nda üreticiler yerli tohuma ilgi gösterdi.

Yerli tohuma ilgi artıyor


Hasan KÜÇÜK

Konya’dan üretilen yerli tohumları Mersin’deki Tarım Fuarı’nda üreticilere sunan Alper Danışmanlık yetkilisi Metin Gültekin, üreticilerin hibrit tohum yerine artık yerli tohuma yöneldiğini bununda işlerini arttırdığını söyledi. Türkiye’nin kendi tohumunu ürettiklerini ifade eden Gültekin, “Ürünlerimizin hepsi yerli. Bu ürünleri ektiğiniz zaman seneye tohumunu ekerek yeniden ürün alabiliyorsunuz” dedi.  

Türkiye’de tohumların dışarıdan geldiğini ve bir defaya mahsus ekilebildiğini anlatan Gültekin,

“Hibrit olduğu için bir defaya mahsus ekiliyor ondan sonra ekilemiyor. Bu nedenle insanlar artık yerli tohum istiyor. Bizim tohumlarımıza rağbet ediyor. Biz geçen senede burada idik. Aynı müşterilerimiz tekrar geliyor memnun kaldıklarını söylüyor. Bir alan 3 alıyor. O şekilde müşterilerimiz var. Küçük paketler halindeki tohumları 5 liradan satıyoruz. Domates, salatalık biber, fasulye, kereviz, havuç, turp, maydanoz gibi sebze ve yeşillikler ile çiçek tohumlarımız var” ifadelerini kullandı.

Müşterilerinden ata tohumu da isteyenlerinde olduğunu anlatan Gültekin, “Ata tohumu isteyen oluyor ama ata tohumu yok. Bunlar yerli tohum ama ata tohumu değil. Ata tohumunun satılması yasak zaten. Ata tohumunu Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara Atatürk Orman Çiftliğinde üretimini yaparak çiftçilere ücretsiz dağıtacağını duyduk” şeklinde konuştu.