Sınai mülkiyet hakları anlatıldı | Güney Gazetesi Mersin

Sınai mülkiyet hakları anlatıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Sınai Mülkiyet Hakları Semineri”nde kooperatifçilere patent, tescil, tasarım, marka ve coğrafi işaretler anlatıldı. Mersin’de yetişen ürünlerin coğrafi işaretleri ve katma değer oluşturacak ürünlerin markalaşması konuları da ele alındı.

Sınai mülkiyet hakları anlatıldı


Mersin Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda “Sınai Mülkiyet Hakları Semineri” düzenlendi. Seminere Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in eşi Meral Seçer, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Bedrettin Gündeş ve Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu’nun yanı sıra Mersin’de faaliyet gösteren kooperatiflerden ve ilçe belediyelerinden temsilciler de katılım gösterdi.

 

Seminerde Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan uzmanlar Semih Saraç, Fikret Kurşun, Emre Güllü ve Suzan Kılıç Daldal, patent, tescil, tasarım, marka ve coğrafi işaretler hakkında sunum yaptı.

 

MUT ZEYTİNYAĞI VE TARSUS HUMUSU ÖRNEKLERİ VERİLDİ

“Coğrafi İşaret Kavramı, Tescili ve Tescil Sonrası İşlemler, Cİ Uygulama ve Başvuru Süreci” sunumu yapan Suzan Kılıç Daldal, coğrafi işaret kavramının belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleştirilmiş ürünü gösteren işaret olduğunu söyledi. Coğrafi işarette menşe adı ve mahreç işaretinden bahseden Daldal, hammadde temini ile üretim sürecinin tamamının söz konusu coğrafyada yapılması durumunda, menşe adı, ürünün ün veya üretim sürecinden en az bir tanesinin söz konusu alanla ilişkili olması durumunda da mahreç işaret taşıyabileceğini belirtti. Geleneksel ürün kavramına da değinen Daldal, menşe adı veya mahreç işareti kapsamına girmeyen ve ilgili piyasada bir ürünü tarif etmek için geleneksel olarak en az 30 yıl süreyle kullanıldığı kanıtlanan adlara, geleneksel ürün adı denildiğini söyledi. Daldal, Mersin’den menşe adı ve mahreç işareti taşıyan ürünlere Mut zeytinyağı ve Tarsus humusu örneklerini verdi. (Haber Merkezi)