Akıllı mercekle katarakta son | Güney Gazetesi Mersin

Akıllı mercekle katarakta son

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Seçil Cıllı, akıllı mercek uygulamasının yakın-uzak ve orta mesafeli odaklama özelliğine sahip göz içi merceği olduğunu belirterek, “Uygulama katarakt problemine en sade ve basit şekilde çözüm bularak hastanın görme becerisini iyileştirir. Mercek takılan hasta da göz numarası bir daha ilerlemez. Katarakt ameliyatı bir kez yapılır ve gözde bir daha katarakt oluşmaz” dedi.

Akıllı mercekle katarakta son


Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Seçil Cıllı, katarakt ameliyatlarında kullanılan merceğin türüne göre adlandırılmış tedavi tekniği olan akıllı mercek uygulamasıyla ilgili bilinmeyenleri anlattı. Cıllı, katarakt ameliyatında takılan akıllı merceklerin, özel bir sebebi yoksa katarakt hastalarının büyük bir kısmına uygulanabildiğini söyledi. Cıllı, genç yaşta kataraktı olmayan ancak ileri derecede hipermetrop olan ya da yüksek miyopi nedeniyle lazer olamayan, yakın gözlüklerinden erken yaşta kurtulmak isteyen kişilere de akıllı merceğin uygulanabileceğini belirtti. Cıllı, “Daha önce göz laser operasyonu geçirmiş kişiler de eğer göz içi lenslerindeki deformasyon nedeniyle görme azalması, uzağı veya yakını görememe sorunu yaşıyorsa akıllı mercek tercih edilebilir. Kataraktı olan hastaların mesleki konumu, yaşı, sosyal aktivitesi, okuma alışkanlığı, entelektüel düzeyi de hasta seçiminde önem taşımaktadır. Uygun hasta seçimi, uygun teknik, ameliyatın gerçekleştirildiği kurumun ve hekimin tecrübesi ve tabii ki doğru mercek seçimiyle yapılacak bu ameliyatlarda yüksek başarı elde edilmektedir.” şeklinde konuştu.

 

“HASTANIN GÖRMESİNİ İYİLEŞTİRECEK BİR MERCEK YERLEŞTİRİLİR”

Akıllı mercek yerleştirme tekniğinin tamamen bir katarakt cerrahisi olduğunun altını çizen Cıllı, “Standart katarakt ameliyatında ne yapılıyorsa akıllı mercek cerrahisinde de aynı işlemler uygulanır.

Katarakt cerrahisinde hastanın göz içinde bulunan doğal mercek çıkartılarak yerine gözün iç yapısına uygun ve hastanın görmesini iyileştirecek bir mercek yerleştirilir. Fakat bu cerrahide farklı olarak, standart sadece uzağı gösteren, yakın için gözlük gerektiren bir mercek yerleştirmek yerine akıllı mercek dediğimiz yakını ve uzağı gösteren mercekler göz içine yerleştirilir.” dedi.

 

Akıllı merceğin çok odaklı tasarımına bağlı olarak yakın-uzak ve orta mesafeli odaklama özelliğine sahip olan mercekler olduğu bilgisini veren Cıllı, şunları kaydetti: “Katarakt ameliyatında takılan bu mercek ömür boyu göz içinde kalmaktadır. Titizlikle uygulanan Akıllı mercekler yerleştirilmesi; ortalama 10 dakika süren ameliyat süresi ile dikiş konulmaksızın uygulanıp uzak ve yakın görme problemine en sade ve basit şekilde çözüm bularak hastanın görme becerisini iyileştirir.

Akıllı mercek takılan hasta da göz numarası bir daha ilerlemez. Katarakt ameliyatı bir kez yapılır ve gözde bir daha katarakt oluşmaz.” (Haber Merkezi)