Mersin’in polipropilen sınavı | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’in polipropilen sınavı

Karaduvar’da Tekfen Holding tarafından kurulması planlanan polipropilen tesisi için düzenlenen ÇED raporuna itiraz süresi doldu. Karaduvar bölgesindeki vatandaşlar, çevre felaketine yol açacağını öne sürdükleri tesis için tepkilerini sürdürüyor. Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı Sinan Can, “Yerleşim yerine 60 metre mesafede olan bölgeye, o ortamın çevre yükünü bilmeden bu kadar büyük tesislerin yapılması doğru mu değil mi onu sormak istiyoruz. Yer konusunun doğru olmadığını, daha farklı alternatiflerin değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Mersin’in polipropilen sınavı


Yasemin TOKLUCU / Özel Haber

Karaduvar Mahallesi, sardalye balığı ve yeşilliği ile ünlü bir yer. Ancak mahallenin çevresi on yıllardır benzer fabrika ve tesislerle çevrilmiş durumda ve bu tesislerin atıkları ya Çukurova’nın bu bereketli toprağına ya da verimli denizine karışıyor. Şimdi doğayı, havayı, denizi talan edecek yeni ve daha büyük bir proje karşımızda. Tekfen Holding Polipropilen Üretim Tesisi.

Mersinliler bu tesisten, Tekfen’in projeyle ilgili ÇED başvuru dosyası Çevre Bakanlığı’na sunulunca tesadüfen haberdar oldu. Kentte gübre fabrikası yatırımı bulunan, fabrikanın hemen yanı başında yatırıma elverişli arazileri de bulunan Tekfen, Polipropilen üretim tesisi kurmak için harekete geçmişti. Yöre halkı ve çevre örgütleri projenin çevreye zarar vereceğini ileri sürerek iptali için mücadele etmeye başlamıştı. Projenin ÇED raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca 17.02.2020 tarihinde açıklandı. Rapor 10 gün süre ile kamuoyunun görüş ve itirazlarına açıldı. Bölgede yaşayan çok sayıda vatandaş ve çevre dernekleri ÇED raporuna itirazlarını bakanlığa iletti.

“TEKFEN BURANIN ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİ OLMASINI İSTİYOR”

Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı Sinan Can, projenin ÇED başvuru dosyası ortaya çıktığında oda olarak bir rapor hazırladıklarını dile getirerek, “O raporda belli başlı şeyler net değildi. Prosesin akışı duruşu şekli belli değildi. Ama şuanda yeni ÇED raporuna göre bunların hepsi belli olmuş. Bizde görüşlerimizi rapor haline getireceğiz. Burada önemli olan yer seçiminin doğru olmadığını düşünüyoruz. Yerin belirli bir kısmı serbest bölge gelişim alanı. Diğer bir kısmı ise sanayi depolama alanı olarak 1/100000 ve 1/5000 nazım planlarında işaretlenmiş durumda. Burada Tekfen buranın özel endüstri bölgesi olmasını istiyor. Sanayi Bakanlığından bunun cevabını bekliyor. Buranın serbest bölge gelişim alanı ve Sanayi depolama alanı olarak işaretlenmiş olan bir yere siz geliyorsunuz polipropilen tesisi yapmayı istiyorsunuz. Bu plan akışına göre doğru olmayan bir yaklaşım. İlk önce bunu söylemek gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“YERLEŞİM YERİ 60 METRE MESAFEDE”

Bölgenin Kazanlı, Karaduvar, Karacailyas köylüsüne yakın bir bölge olduğunu anımsatan Sinan Can, “En yakın yerleşim yeri yapılması planlanan tesis alanına 60 metre mesafede olan Karaduvar. Bu ÇED raporunda da yer alıyor. 60 metre mesafede olan bir alana o ortamın çevre yükünü bilmeden bu kadar büyük tesislerin yapılması doğru mu değil mi onu sormak istiyoruz. Çünkü orada Soda Sanayi, Kromsan tesisleri, Petrol depolama alanı, Toros tarım gibi ciddi ağır sanayinin olduğu yatırımlar var. Siz birde gidiyorsunuz Polipropilen gibi ağır kimya sanayisi olan bir tesis yapmayı planlıyorsunuz. İlk önce yer konusunun doğru olmadığını, daha farklı alternatiflerin değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

“YAPILABİLİR AMA YERİ YANLIŞ”

Projenin 1 milyar 400 milyon dolarlık değerinde olduğunu belirten Can, şunları söyledi: “400 kişi çalışacakmış. İnşaat aşamasında 3 bin ile 4 bin arasında bir istihdam sağlıyor. Bu yatırım yapılabilir fakat yerinin doğru olmadığını düşünüyorum. Son şekli verilen ÇED raporunda yer değişmemiş. Ufak tefek değişiklikler var. Yine Tekfen’e ait alanda yapılacak. Nihai olarak da karar böyle çıkacaktır. Bu konu sonra Mersin Büyükşehir Belediyesinin meclisine gidecek. 1/100000 ve 1/5000 nazım planlarının değişmesi adına. Biz kendi raporumuzu yayınlayacağız. Gerekirse kendi iç organlarımızı kullanarak çalışmalar yapacağız. Ama iş birazda kentin meselesi. Sadece bizim odamızın meselesi değil.”