Kılıçdaroğlu’na rakip oldu | Güney Gazetesi Mersin

Kılıçdaroğlu’na rakip oldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 24-26. Dönem Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, 28-29 Mart’ta yapılacak 37. Olağan Genel Kurulda CHP Genel Başkanlığı için aday adayı olduğunu açıkladı. Açıklamasını CHP Mersin İl Başkanlığı’nda yapan Atıcı, demokrasi ve özgürlük kokan yeni bir öykü yazmaları ve CHP’de geçmişine yakışır reformlar yapılması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu’na rakip oldu


Hasan KÜÇÜK

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 24-26. Dönem Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, 28-29 Mart’ta yapılacak 37. Olağan Genel Kurulda CHP Genel Başkanlığı için aday adayı olduğunu açıkladı. Aday adaylığını açıklamak için CHP Mersin İl Başkanlığında basın toplantısı gerçekleştiren Atıcı, CHP’nin kurtuluşta ve kuruluşta üstlendiği görevi bugün ülkenin demokrasiye ulaşmasında da üstlenmesi gerektiğini ifade etti. Atıcı, “Türkiye’yi tam demokrasiye taşıyacak olan CHP öncelikle kendi içerisinde demokrasi anlayışını daha da üst düzeylere taşımalı, diğer partilere örnek olmalı ve Türkiye’yi uluslararası düzeyde layık olduğu konuma taşımalı” dedi.

 

“YENİ BİR ÖYKÜ YAZILMALI”

CHP’de günün değişen koşullarına göre yeniliklerin yapıldığı yepyeni bir öykünün yeniden yazılması gerektiğini anlatan Atıcı, “Bu öyküyü CHP’ye gönül vermiş bireylerle birlikte yazmalıyız. Yeni yazacağımız bu öykü; buram buram demokrasi kokmalı, özgürlük ve eşitlik melodileriyle bezenmeli, her satırında adalet duygusunu hissettirmeli, partililerin dayanışma içinde olmasını sağlamalı, sosyal demokrasiye uygun davranışların gelenek haline gelmesine zemin hazırlamalı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün felsefesine sıkı sıkıya bağlı olmalıdır. Bu yeni öyküde kadın aklı ve emeği hissedilmeli, en önemlisi gençliğe ve geleceğe güven duyulmalı” ifadelerini kullandı.

 

“CHP’NİN GEÇMİŞİNE YAKIŞIR CİDDİ REFORMLAR YAPILMALI”

CHP’de reform isteğinin artık herkes tarafından dillendirildiği vurgulayan Atıcı, “Bu değişim isteğinin Genel Başkan, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) veya Parti Meclisi (PM) ile sınırlı olduğunu zannetmek büyük bir eksiklik olur. Tabandaki değişim isteğinin CHP’nin yönetim şekliyle yani parti tüzüğü ile ilgili olduğu, daha demokratik bir yönetim sistemi ve değerler dizisiyle evrensel sosyal demokrasiye ulaşma arzusu olduğu aşikârdır. Parti içi demokrasiyi istenilen düzeye getirebilmek için bir dizi ciddi, samimi ve CHP’nin geçmişine yakışır reformlar yapılması gerekmektedir. Özgürlük, eşitlik, adalet ve dayanışma gibi evrensel sosyal demokrasi değerlerinin, toplumumuzun gelenek ve görenekleriyle harmanlanmasıyla yapacağımız reformlar gerçekçi, sürdürülebilir ve Türkiye’nin siyasi kültürüne örnek olabilecek nitelikte olacaktır” dedi.

 

“BAŞARISIZ OLAN YÖNETİCİLERİN İSTİFA ETMESİ SAĞLANACAK”

Delegelerin, üyelerin tamamı tarafından seçimle belirlenmesi, tüm kademelerdeki parti yöneticilerinin çarşaf liste ile belirlenmesi, blok liste ile seçimlerin tamamen kaldırılması, milletvekili- belediye başkanı-meclis üyesi adaylarının bütün üyeler tarafından belirlenmesi; cinsiyet ve gençlik kotalarına uyulması ile başlatacakları reformların partilerine rahat bir nefes aldıracağını ve partililerin öz güvenini artıracağını vurgulayan Atıcı, “Bununla da yetinmeyerek ilçe ve il başkanları ve yöneticilerinin, hatta genel başkan ve genel merkez yöneticilerinin de tüm üyelerin katılımıyla belirlenebilmesi için alt yapı çalışmaları derhal başlatılacaktır. Partimizin Cumhurbaşkanı adayı tüm üyelerin katılımıyla yapılacak olan ön seçimle belirlenecektir. Genel veya yerel seçimlerde Parti’nin kendi adına aldığı oy oranı (doğrudan veya dolaylı ittifak olmadan), bir önceki genel veya yerel seçimlere göre aldığı oy oranından daha az ise ilgili il/ilçe başkanı ve yöneticilerinin istifa etmesi sağlanacaktır.  Başarısızlık ülke genelinde ise Genel Başkan ve Parti Meclisi istifa edecektir” şeklinde konuştu.

 

“PARTİMİZİN ÖZ GÜCÜ HAREKETE GEÇİRİLMELİ”

Seçmenlerinin kurtarıcı bir lider aramaktan öte kendi özünü iyileştirmeyi ve geliştirmeyi istediğini ifade eden Atıcı şöyle devam etti: “Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirleri, hayalleri ve gösterdiği hedefler benimsendikçe, içselleştirildikçe partimizi ve ülkemizi daha da iyi noktalara getirebilmek için başka bir kurtarıcıya ihtiyaç duyulmayacaktır. CHP’nin öz gücü olan üyeleri, değerleri ve oydaşları ile yükselmesi ülkemizi yeniden yönetme onuruna sahip olması mümkündür. Öz gücü ile yükselen CHP’nin çok sayıda yeni oydaş kazanacağı açıktır. Partimizin öz gücünün harekete geçirilmesi adına “Sokak Örgütlenmesi” modeliyle ülkemizdeki tüm sokaklar üyelerimizin desteğiyle öbek öbek örgütlenecektir. Bu çalışmayla birlikte standardize edilmiş, tüm yurtta uygulanabilen, iktidar amacına yönelik, ölçme ve değerlendirmesi yapılabilen bir çalışma modeli ile seçmenle sadece seçim zamanında değil, sürekli olarak iletişim kurulması sağlanacaktır.”

Yapacakları reformların kaynağını yeni bir Anayasa’dan alacağını anlatan Atıcı, “Bu reformların yaşama geçirilmesi güçlendirilmiş bir parlamenter sistemle mümkündür. Kuvvetler ayrılığının net bir şekilde kurgulandığı güçlendirilmiş parlamenter sistemin yaşama geçirilmesi için yoğun çalışmalar yapılacaktır” dedi.

Basın mensuplarına ‘Reform Hareketi Manifestosu’ dağıtan Atıcı, “Kısmet olur partime genel başkan olursam, bu reformlardan çok daha fazlasını ve manifestoda yer alan önerilerimin tamamını uygulamaya ve karar mekanizmalarına kabul ettirmeye çalışacağıma emin olabilirsiniz” dedi.

 

“HEDEFİMİZ İKTİDARA GELMEK”

Hedeflerinin iktidara gelmek olduğunu anlatan Atıcı şunları söyledi: “Bütün bu hayallerimi gerçekleştirmek, duygularımı Türkiye’nin her noktasına taşımak üzere 28-29 Mart 2020’da yapacağımız 37. Olağan Kurultayda CHP’nin genel başkan aday adayı olarak, buradan bütün halkıma seslenmiş bulunuyorum. Böylesine onurlu ve güzel bir yol yürümekten son derece mutluyum. Yolu doğru bulursak, zamanlamayı iyi yapabilirsek, yolu da adabıyla yürürsek, sonuç kendisi bize gelir. O nedenle yolumuz güzel. Yol yürümeyi de biliyoruz Allah’a şükür, adabımız, edebimiz de yerindedir. Bu yolda kimseyi incitmeden, kırmadan neler yapabileceğimizi bütün Türkiye’ye anlatacağız. Adım adım bütün illerimizi gezeceğiz, delegelerimizi ikna edeceğiz ve önce CHP’nin, sonra Türkiye’nin bu reformlara ihtiyacı olduğunu anlatacağız. Bütün üyelerimize ve delegelerimize çağrım; bu manifestonun altına imza atan herkesi bu kutlu yolda birlikte yürümeye davet ediyorum. Benim ekibim CHP’dir. Aday adayı olmak bile büyük bir mutluluk.”