Bu düşüncelerin temsilcisi Kıbrıs Türk halkını temsil edemez | Güney Gazetesi Mersin

Bu düşüncelerin temsilcisi Kıbrıs Türk halkını temsil edemez

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Emekli Astsubaylar ve Muharip Gaziler Derneği’ni ziyaret etti. Kıbrıs Türklerinin anavatana bağlanma ihtimali için ‘korkunç’ benzetmesi yapan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı isim vermeden eleştiren Eroğlu, “Her ülkede değişik düşünceler içerisinde anavatan sevgisini veya anavatana olan öfkeyi ’oy’a çevirme düşüncesinde olanlar bulunabilir. O bizi ilgilendirmez. O gibi düşüncelerin temsilcisi de Kıbrıs Türk halkını temsil edemez" dedi.

Bu düşüncelerin temsilcisi Kıbrıs Türk halkını temsil edemez


Hasan KÜÇÜK

Yenişehir Söyleşileri kapsamında Mersin’e gelen KKTC 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Emekli Astsubaylar ve Muharip Gaziler Derneği’ni ziyaret etti. Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk ile KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli’ninde bulunduğu ziyarette Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Mersin İl Başkanı Halil Kur, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamalarının gazileri ve astsubayları derinden yaraladığını söyledi. Bundan dolayı Cumhurbaşkanı Akıncı’nın geri adım atarak ortamı daha ılıman bir hale getirmesini beklediklerini ifade eden Kur, “Aksi takdir de bu vatan için, bu bayrak için hayatını kaybeden şehitlerimizin kemikleri sızlamaktadır. Bunu hiçbir zaman tasvip edemeyiz. Biz orada mücahitlerimizi, askerlerimiz ve Kıbrıs halkımızı kaybettik. Bu dava önemli bir davadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, “Kıbrıs’ın önemi büyük, bu olaya dikkat ediniz. Elinizden ne geliyorsa yapın” demiştir. Türkiye Cumhuriyeti olarak her zaman Kıbrıs’ın yanında olacağız” şeklinde konuştu.

 

“BARIŞ HAREKATI OLMASAYDI DERVİŞ EROĞLU OLMAZDI”

KKTC eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise “Kıbrıs’ın KKTC noktasına sizlerle beraber geldik. 1974 mutlu Barış Harekatı gerçekleşmemiş olsaydı, bugün size hitap eden bir Derviş Eroğlu olmazdı, bu kadar makamlardan gelmiş, geçmiş bir Derviş Erdoğlu olarak hitap edemezdim. Çok şükür 74 Barış Harekatı hem özgürlüğümüzü bize kazandırdı hem oluşturduğu coğrafya üzerinde bir devlet kurmuşuz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti kurmuşuz. Bunlar hepimizin birlikte oluşturduğu eserlerdir” dedi.

 

“TÜRKİYE BİZİM ANAVATANIMIZDIR”

KKTC insanının kendisini anavatandaki Türklerden ayrı saymadığını anlatan Eroğlu şunları söyledi: “Biz 1571’de Kıbrıs’a Osmanlı’nın gönderdiği Türkleriz; siz burada yaşama şansı bulan Türklersiniz. Dolayısıyla anavatan nedir, anavatan olmasaydı ne olurdu? Buralara kimlerle ve nasıl geldik? Bunları bilen bir neslin temsilcisiyim. Onun için KKTC halkının anavatandaki kardeşlerine bağlılığı son derece fazladır. Biz her zaman şunu söyleriz; KKTC, anavatan olmazsa yaşayamaz. KKTC’nin varlığı anavatan ile diyalogdan, iş birliğinden geçer. Türkiye bizim anavatanımızdır. Zaten değişik noktalarda da yaşasak hepimiz Türk’üz. Kader bizi ayırmış, Osmanlı Kıbrıs’ı fethettiğinde o topraklara da Türk mührü vurulsun diye atalarımızı göndermiş. Orada vurulan Türklük ruhunu bugüne kadar yaşattık. Barış Harekâtı ile Türklük mührü daha da güçlü vurulmuştur. O yüzden KKTC, Türkiye’nin yanında yaşayan ikinci bir Türk devletidir.”

 

“ANAVATANA SEVGİSİNİ YA DA ÖFKESİNİ ‘OY’A ÇEVİRME DÜŞÜNCESİNDE OLANLAR OLABİLİR”

Bugün temsil ettikleri KKTC’nin, anavatanın Barış Harekatını gerçekleştirmesi sonucunda kurulan bir devlet olduğunu vurgulayan Eroğlu şöyle devam etti: “Ne mutlu bize ki, gerçek manada ikinci bir Türk devletinin temsilcileriyiz. Anavatanımız Türkiye’ye karşı zaman zaman dil uzatanlar olabilir. Her ülkede değişik düşünceler içerisinde olanlar olabilir. Anavatana sevgisini ya da öfkesini ‘oy’a çevirme düşüncesinde olanlar olabilir. O bizi ilgilendirmez. O gibi düşünceler Kıbrıs Türk Halkını temsil edemez. O gibi düşüncelerin temsilcisi de Kıbrıs Türk halkını temsil edemez. Dolayısıyla biz Kıbrıs Türkü olarak anavatana gönülden bağlıyız. Anavatan Türkiye olmadan da KKTC’nin devam edemeyeceğini bilen insanlarız ve şükrediyoruz.”

Konuşmaların ardından Eroğlu’na Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız, Türkiye Emekli Astsubaylar Mersin il Başkanı Halil Kur ve Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul Ve Yetimleri Derneği Mersin Şube Başkanı Fatih Tuncer tarafından plaket sunuldu.