“Litresi 4 bin lira” | Güney Gazetesi Mersin

“Litresi 4 bin lira”

Mersin’de aromatik yağ üretimi yapan ve daha önce incir çekirdeğinden elde ettiği yağı Amerika, Hollanda, Avusturya ve Malezya’ya ihraç eden firma şimdi de dut çekirdeğinden yağ üretti. Firmanın 1 litresini 300 kilogram dutun çekirdeğinden elde ettiği yağın litresi 4 bin liradan alıcı bulacak.

“Litresi 4 bin lira”


Hasan KÜÇÜK

Mersin’de aromatik yağ üretimi ile adını duyuran bir firma şimdi de dut çekirdeğinden yağ üretti.

The Oba Gıda LTD Şirketi Sahibi Ferruh Doğan Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi. Aramotik yağlarla ilgili çalışmalarına 2007 yılında Kur’an-ı Kerim’de adına sure indirilen incirin çekirdeğini araştırarak yola çıktıklarını ifade eden Doğan, “İlk incir çekirdeği yağını ürettiğimizde incir çekirdeğinin kullanımıyla ilgili bilgiler vermeye çalıştık. Bu süreçte çok güzel bir yol kat ettik. Bununla beraber Türkiye’de seri olarak üretilemeyen turunç çekirdeği yağını ürettik. Turunç çekirdeği yağı; limonun, portakalın olduğu gibi çekirdeğinin de yağ yakma özelliği var. Biz güvenilir bir şekilde katkısız, seyreltilmemiş bir şekilde üretiyoruz” dedi.

Daha sonrasında bir üniversitenin yapmış olduğu fakat seri üretime geçmediği dut çekirdeği yağının dikkatlerini çektiğini anlatan Doğan, “Bunu araştırmaya başladık. Ve dutun çekirdeğini özel ve bizde sır olacak bir sistemle ayıkladık. 300 kilo dutun çekirdeğinden 1 litre yağ çıkıyor. Bunun fiyatı ise 4 bin lira civarında biz bunları 20-30 miligramlık şişelerde piyasaya sürdük”şeklinde konuştu.

Dur çekirdeği yağının analiz sonucunu aldıklarında E vitamini bakımında çok yüksek olduğunu, özellikle E vitamininin 4 formunu içerisinde barındırdığını gördüklerini anlatan Doğan, “Özellikle bilim insanlarımızın açıklamasıyla çok ciddi bir antioksidan olduğunun farkına vardığımız için önümüzdeki günlerde kandaki iltihabın giderilmesi noktasında ciddi anlamda rafta yerini alacağını düşünüyoruz. Böyle bir ürünü Türkiye’ye kazandırdığımız için, seri üretimle kozmetik alanında yeni bir çığır açtığımızın sevinciyle karşınızda bulunuyorum” şeklinde konuştu.

İnsan vücudunda antioksidan ve oksidan değerlerinin iyi sağlanmış olmasının insanı zinde yaptığını anlatan Doğan, “Delta tokoferolün dut çekirdeği yağında yüksek değerde olmuş olması da dut çekirdeği yağını bu alanda rakipsiz kılmakta. Bu yönüyle biz ürünümüzle çok iddialıyız. Katkısız seyreltilmiş, tamamen doğal bir şekilde kullanıcımıza ulaştırmanın gayreti içinde olacağız. Daha önce ürettiğimiz incir çekirdeğini Amerika, Hollanda, Avusturya , Malezya’ya ihracat yapmıştık. Dut çekirdeği yağını da ihraç ederek ülkemize katma değer sağlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.