Trafik Mersin’in kanayan yarası! | Güney Gazetesi Mersin

Trafik Mersin’in kanayan yarası!

Mersin’de son 3 yılda narkotik ve terör olaylarının önlenmesinde önemli başarı sağlandığını belirten İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, kentin en önemli sorununun trafik olduğunu açıkladı.

Trafik Mersin’in kanayan yarası!


Hasan KÜÇÜK

Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, basın mensupları ile Mersin Polisevi’nde bir araya geldi.Basın mensuplarından kentin sorunları hakkında bilgi alan Şahne çözüm konusunda ellerinden gelen bütün gayreti gösterdiklerini söyledi.

3 yıldır Mersin’de görev yaptığını anlatan Şahne, “O gün ile bugün arasında ilimizdeki değimi hep birlikte görüyoruz. 3 yılda şehirde çok ciddi değişim ve dönüşümler yakaladık. Şehrimizde ne oluyor, değişen ne var, sorunlarımız neler, aldığımızı tedbirlerin ne aşamada olduğunu her hafta takip ettik. Polisiye olarak ciddi bir mesafe aldık. Mahalle toplantılarında esnaf ziyaretlerimizde bizi en çok mutlu eden konu şikayetler ile ilgili büyük bir değişim olması” dedi.

“MERSİN’İN EN ÖNEMLİ SORUNU TRAFİK”

Göreve İlk geldiğindeki uyuşturucu-terör konsepti ile ilgili şikayetlerin artık ilk 10 problem arasında gözükmediğini anlatan Şahne, “İlk problemler arasında polisin ilgilenmesi gerektiği, üzerimize vazife olarak düşen trafik konusu var. Trafik ile ilgili de elimizden gelen tüm tedbirleri almaya çalışacağız. Bundan sonra daha açık, şeffaf olmaya çalışacağız” diye konuştu. 

Basın bizim için her zaman 3’üncü göz oldu. Uyarılarını her zaman ciddiye aldık. Yapılan eleştirilerle ilgili mutlaka geri dönüşler yaptık. Neticede şehrimizin daha yaşanabilir. Daha güzel bir şehir olması için mücadele ediyoruz. Biz elimizden geldiğince şehrimizin güvenini bozan insanlarla mücadele ederken sizin bize göstermiş olduğunuz yol yöntemleri de göz ardı etmedik. Tüm duyarlılığımızla sizin işaret ettiğiniz noktalara da parmak basmaya çalıştık” dedi.

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Şahne, “Kapalı yerlerde sigara içmek konusunun belediye ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün konusu olduğunu, rutin denetimlerde bu durumlara rastlamaları durumunda işlem yaptıklarını söyledi.

“ASAYİŞ OLAYLARINDA CİDDİ DÜŞÜŞ VAR”

Asayiş olayları yönünde Mersin’in 3 yılda periyodik olarak ciddi bir düşüş içerisinde olduğunu anlatan Şahne, “Olayların aydınlatılmasında ilk 5’in içinde olup, narkotik olaylarını aydınlatılmasında Türkiye’nin en iyisiyiz” dedi.

Mersin’in en önemli sorununun trafik olduğunu vurgulayan Şahne, “Bu konuda

Büyükşehir Belediyesi ile sürekli istişare halindeyiz. UKOME ile ilgili trafik koordinasyon merkezi var ve tüm kararlar burada alınıyor ve süre alıyor. Önümüzdeki 5-6 ay içerisinde farklı uygulamalar, değişik yönlendirmeler olacak. Yaya geçitleri ile ilgili denetimleri ve sayıları attıracağız” ifadelerini kullandı. 

“BİLGİ ALMA KONUSUNDA BASIN MENSUPLARINI MAĞDUR ETMEYECEĞİZ”

Bir basın mensubunun bilgi alma konusunda zorluk yaşadıkları yönündeki eleştirisine Şahne,

“Bilgi alma konusunda sizi mağdur etmeyeceğiz. Tek dikkat edeceğimiz konu; soruşturmanın gizliliği ve insanların özel hayatının zedelenmemesi. Bu hassasiyeti sizlerin de göstermesini istiyorum. Başına gelen bir olay ve suça bulaşması ile insanın tüm hayatı deşifre olabiliyor. Özellikle kadın ve çocuk haberlerinde hassasiyet gösterirseniz çok mutlu olurum” dedi.

MERSİN TÜRKİYE’NİN YILDIZI

Artık son bir yıldır dışarıda ‘Mersin’de ne oluyor?’ soruları duymaya başladıklarını ifade eden Şahne,

“Hiç bir şey olmuyor, Mersin çok iyi gidiyor. Mersin Türkiye’nin yükselen yıldızı ve bu yıldızın ne kadar parlak olacağı işaret edecek olan insanlar sizsiniz. Şehrimiz ile ilgili olumlu, pozitif haberleri üst segmente taşımanız lazım. Bunu nasıl ulusala taşıyacağız? Bu noktada bize bir şey düşüyorsa yanınızdayız. Benim derdim bu şehrin toplumsal olarak yukarı çıkması, polisin başarılı olması yetmez. Şehrimiz hem stratejik hem de sosyo kültürel olarak Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri. Ve ben iddia ediyorum ikinci İstanbul’u, Mersin’de yaratabiliriz. Burada size çok büyük sorumluluk düşüyor” ifadelerini kullandı.

Metropol binasının durumunun eskisinden daha iyi hale geldiğini anlatan Şahne buradaki denetimleri daha sıkı hale getireceklerini söyledi.

“SURİYELİLER GELDİ SUÇ ARTTI DİYE BİR ŞEY YOK”

Suriyeliler konusunun şehrin en önemli konusu gibi gözüktüğünü ancak Türkiye’de 20 ilde çok yoğun olarak bulunduklarını anlatan Şahne, “Kardeşlik duygusu ile bağrımıza bastık. Bunların sosyal hayat içinde karşımıza çıkan davranış sorunları var. Bu da kültürlerinden kaynaklı. Yaşam tarzları ile alakalı. İlk geldiğimdeki Suriyeli algısı ile 3 yıl sondaki algı arasında çok büyük fark var. Şu anda şehrimizde toplumsal rahatsızlık yaratacak Suriyeli algısı yok. Toplumda varlar. Mümkün mertebe bize entegre olmaya, uyum sağlamaya çalışıyorlar. Şu an şehrin tamamı sahili kullanabiliyor. İç içe girdik artık. Suriyeliler’in karıştığı olaylara anında müdahale ediyoruz. Ayrıca ‘Suriyeliler geldi suç arttı’ diye bir şey yok. Aksine suça karışma oranları çok düşük, kendi nüfus oranlarına göre yüzde bir. Bununda yüzde 50’si genelde kendi içlerinde karıştıkları olaylar” şeklinde konuştu.

Bir basın mensubunun sıkı kimlik kontrollerinin nedeni hakkındaki soruya Şahne, “Asayiş olaylarının olmaması ve önleyici tedbirler için sıkı kontroller yapıyoruz. Her kavşağa polis koyarak Mersin’in güvenli bir kent olduğunu gösteriyoruz. Basın mensuplarına her şeyi çok aktaramıyoruz ama günlük gelen ihbarlar, kaç tanesine ne kadar sürede gitmişiz bunları takip ediyoruz. Özellikle kadına yönelik şiddet ile ilgili eğitimler verdik, kadına yönelik şiddete karşı büro amirlikleri kurduk. Bu konuyla ilgili gelen ihbarlara önem veriyor en yakın ekibi ekip trafik ekibi dahi olsa olay yerine gönderiyoruz çünkü bu konuda hassasiyetimiz çok yüksek” diye konuştu.