“İş kazası değil iş cinayeti” | Güney Gazetesi Mersin

“İş kazası değil iş cinayeti”

Ali Mahir Başarır, İş Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi tarafından 2020 Ocak ayında yaşanan iş kazaları ve ölümleri hakkındaki raporun tüyler ürpertici olduğunu ve bu konuda acil tedbirler alınması gerektiğini söyleyerek TBMM’de bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

“İş kazası değil iş cinayeti”


Türkiye’nin iş kazaları istatistiğinde Avrupada1. Dünyada 3. Olduğunu hatırlatan Ali Mahir Başarır, "Sadece Ocak ayında iş kazalarında 112 işçimizi kaybettik. Hayatını kaybedenlerin 3’ü çocuk. Ne yazık ki bu yaşananlara iş kazası değil iş cinayeti denir. Unutulmamalıdır ki hiçbir iş gerekli güvenlik önlemlerini aldırtmayacak kadar acil olamaz” dedi.

CHP’li Başarır, Türkiye’de edinilen bilgilere göre her yıl 1200-1300 arasında iş kazaları nedeniyle ölümlerin yaşandığını belirterek “AKP iktidarında uygulanan neo-liberal iktisat politikalarında özelleştirme, taşeronlaştırma, işletme karları gibi benzer durumlar başarı olarak görüldüğünden, hiçbir şekilde bu unsurların arka planında olan işçi ve emeğe değer verilmemiştir. Bu anlayış sorunun temel noktasını oluşturmaktadır” dedi.

CHP’li Başarır; iş kazalarının ve meslek hastalıklarının oluşu, iş kazalarının artmasındaki temel nedenleri, yasal ve teknik eksikleri, taşeronlaşma ve sendikasızlaştırma politikalarının iş güvenliği ve sağlığı konusundaki etkileri, iş kazası ve meslek hastalıklarının ülke ekonomisine verdiği zararları, ülkemizde yaşanan iş kazalarının gelişmiş ülkelerdeki oranlara çekilmesi ve bu konularda sürdürülebilir ulusal politikaların oluşturulması amacıyla meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep eti.  (Haber Merkezi)