Kızı annesini patron yaptı | Güney Gazetesi Mersin

Kızı annesini patron yaptı

Kızına ‘pembe’ giydirmek istemedi, kendi markasını kurdu

Kızı annesini patron yaptı


Yasemin Toklucu

 

Toplumda “Kız çocuğu pembe, erkek çocuğu mavi giyer” algısını yıkmak üzere kolları sıvayıp, çocuk kıyafetleri üzerine “Le Petitos” markasını kurup, sosyal medya üzerinden satışını gerçekleştirerek kısa sürede büyük bir kitleye ulaşan genç kadın girişimci Şükran Isınlık Veziroğlu, hem çocuklara özel tasarladığı kıyafetlerin satışını gerçekleştirdiği hem de çocuklar eğlenirken, ebeveynlerin keyifli vakit geçireceği çocuk oyun evi konseptinde dizayn ettiği “Le Petitos Kids Friendly Shop And Cafe”yi açtı.   Her şey çocuğuna “pembe” giydirmek istememesiyle başlıyor. Yani girişimcilik ruhu o evrede devreye giriyor. İkinci doğumundan sonra da markasını kuruyor, sosyal medya üzerinden de satış yapıyor. İnanılmaz çalışkan, mütevazı ve de enerjisi yüksek bir kadın… Buyurun başarı hikayesini beraber okuyalım.

 

Şükran Işınlık Veziroğlu kimdir?

 

1985 Mersin doğumluyum. İlköğretimimi Mersin’de tamamladım. Sonra da Ankara’da Bilkent Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldum.

 

 Mesleğinizi yaptınız mı?

 

Bir süre Ankara’da mimarlık ofislerinde çalıştıktan sonra Mersin’e dönüp aile şirketimizde çalışmaya başladım. Hem mimari projeleri yapıp hem de mobilya tasarımı yaptım. Sonra evlendim, bir kızım oldu Eylül, 3 buçuk yaşında. Sonra oğlum Deniz doğdu, o da 1 yaşında şuanda. Çocuklarım için bir süre ara verdim iş hayatına. Şimdi ise küçük şeyler anlamına gelen “Le Petitos” markımı kurdum. Çocuk giyim üzerine üretim yapıyorum.

 

“ÇOCUKLARA ÖZEL KIYAFETLER TASARLIYORUM”

 

 Mimarlık okumuşsunuz ama şuanda tekstil sektöründesiniz, neden?

 

Mezuniyet sonrası zaten mesleğimi yapmıştım, kızım doğana kadar da mimari projeler çizip, uyguladım. Şimdilerde ise çocuklara özel kıyafetler tasarlıyorum. Hem kıyafetlerimizin satışını gerçekleştireceğimiz hem de çocuklar eğlenirken, ebeveynlerin keyifli vakit geçirdiği çocuk oyun evi konseptinde dizayn ettiğimiz “Le Petitos Kids Friendly Shop And Cafe” nin tüm mimari tasarım ve uygulamalarını da kendim gerçekleştirdim.

 

“KIZIMA HİÇ PEMBE GİYDİRMEDİM”

 

Birçok kadın doğumdan sonra iş kuruyor. Genel olarak da aynı alan. Sizce neden?

 

Ben “istediğimi bulamazsam, üretirim” mantığıyla bu yola çıktım. Aslında bu işi 3 sene önce düşünmüştüm ama bir türlü hayata geçirememiştim. Kızım olduktan sonra bazı toplumsal dayatmalara karşı çıkmamla başladı. Hepimizin bildiği gibi toplumda “Kız çocuğu pembe, erkek çocuğu mavi giyer” algısı var. Hiçbir zaman bu zihniyette olmadım. Asıl amacım bu cinsiyet algısını değiştirmek ve tek düze zihniyetini yok etmekti. Bunun için de kızıma hiç pembe giydirmedim.

 

“KIZ ÇOCUĞU SİYAH GİYER, ÇOK DA GÜZEL OLUR”

 

Çocuklarınıza ne renk kıyafet giydirdiniz peki?

 

Hep siyah, gri giydirdim. Çok da tepki aldım. “Kız çocuğu hiç siyah giyer mi! El kadar çocuk siyah giyer mi!” dediler. Giydirdim. “Kız çocuğu siyah giyer, çok da güzel olur” dedim Biraz benden de kaynaklanıyor sanırım, siyahtan başka renk yok hayatımda.

 

“ÇOCUKLARIN RAHAT ETMESİ GEREKTİĞİNDEN YANAYIM”

 

Tamamen renk algısı size iş mi kurdurdu yani?

 

Biraz öyle oldu. Pembe renklerin dışında, süslü püslü olmayan rahat kıyafet bulmakta zorlandım. Çocukların rahat etmesi gerektiğinden yanayım. Kendim çizip diktirmeye başladım. Bu kez de yolda durdurup “Nereden aldığım” sorulmaya başlandı. O zaman dedim ki, “Tamam benim gibi düşünenler de var ve bu işe başlamak lazım.” Şimdi “Le Petitos” markamı kurdum. Her şey çok güzel başladı ve öyle de devam ediyor.

 

“İNANILMAZ BİR TALEP ALDIM, MAĞAZA AÇMAYA ZORLANILDIM”

 

Online satış ile başladığınız işinize şimdilerde, çocuk dostu mağaza ve cafe olarak devam ediyorsunuz. Perakende satış nasıl gidiyor?

 

Evet yola çıkarken online satış demiştim ama inanılmaz bir talep aldım. O yüzden mağaza açmaya zorlanıldım. İlk kumaş alarak başladım bu işe 1800 TL tuttu,  uçak biletini de dahil edersek toplam 2500 TL ile girişimciliğim başladı. Online olarak satışa başladık. Ardından talepler üzerine yaklaşık 350 bin lira gibi bir yatırımla çocuk dostu mağaza ve cafemizi açtık. Mersin bizi çok sevdi. Çocuk kıyafetlerimizin mağazamızdan satışını yapıyoruz. Çocuklarımızın keyifli vakit geçireceğiz oyun bölümlerimiz, masal odalarımız mevcut. Çocuklar keyifle vakit geçirirken ebeveynlerde gönül rahatlığıyla kahvelerini yudumlayabiliyor. Tamamen el yapımı taze meyvelerle yapılmış pasta ürünlerimiz, el yapımı limonatamız, farklı aromalı kahvelerimiz mevcut. Hepsini kendim yapıyorum. Menümüze yemeklerimiz de mevcut. 21 Eylül’de açılış kurdelemizi kestik. Açılışımızı bir sosyal sorumluluk projesi ile gerçekleştirerek, çiçek kabul etmedik. Çiçek göndermek yerine Alzheimer Derneğine bağış yapılmasını rica ettik. Çocuklara yönelik bir iş yapıyoruz evet ama hepimiz bir gün yaşlanacağız. Bu nedenle farkındalık yaratmak istedik. Umarız başarılı olmuşuzdur.

 

“HER ÜRETİLEN ÜRÜNÜ KENDİ ÇOCUKLARIM GİYECEKMİŞ GİBİ DÜŞÜNÜYORUM”

 

Kumaş seçerken neye dikkat ediyorsunuz?

 

En dikkat ettiğim şey de alerjen olmayan, pamuklu ya da organik ürünler seçmek. Bunlara özellikle dikkat ediyorum. Her üretilen ürünü kendi çocuklarım giyecekmiş gibi düşünüp, tasarlayıp, malzemeleri seçiyorum.

 

“KADINLAR CESARETLİ OLSUNLAR”

 

Evine katkı sağlamak isteyen her kadının mutlaka yapacağı bir iş var mıdır?

 

Kesinlikle! Ne iş olduğunu bilmiyorum ama her kadının kendisi için bir şeyler yapması gerektiğini düşünüyorum. Kadınların, maddi ve manevi ve de ruhsal olarak ayakta güçlü kalması şart. Bu yüzden kadınlar cesaretli olsunlar. Biraz cesaretin ardından başarı muhakkak geliyor.

 

“BUTİK ÇALIŞIYORUZ”

 

Mağazanızdaki kıyafetler kaç yaş grubuna hitap ediyor ve ne kadardan alıcı buluyor?

 

Kıyafetlerimiz 2-8 yaş grubuna hitap ediyor. Butik şeklinde çalışıyoruz. Özel üretim istendiği takdirde kumaşımız mevcut ise hemen üretimini gerçekleştiriyoruz. Kıyafetlerimiz mağazamızda 39liradan başlayan 350 liraya kadar yükselen fiyatlarla alıcı buluyor.