“Mersin turizm yatırımlarında görmezden geliniyor”

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinde Mersin’in yok sayılmasına sert tepki gösterdi. Kış, “321 kilometrelik sahili, 12 bin yıllık mirası olan bu kenti görmezden gelmek planlama değil, siyasi tercihtir” dedi.

“Mersin turizm yatırımlarında görmezden geliniyor”


CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2026 bütçesi görüşmelerinde konuştu.  Mersin’in kültürel, tarihsel ve turistik değerlerinin bütçede yok sayıldığını belirten Kış, Bakanlığı sert sözlerle eleştirdi.

 

“MERSİN, ANADOLU’NUN KÜLTÜREL MOZAİĞİDİR AMA BU BÜTÇEDE GÖRÜNMEZ KILINIYOR”

 

Mersin’i Türkiye’nin en büyük kültürel zenginlik merkezlerinden biri olarak tanımlayan Kış, “Mersin; üç semavi dinin aynı mezarlıkta yan yana yattığı, birlikte yaşam kültürünün dünyada tek örneğine sahip bir barış kentidir. Soli Pompeiopolis’ten Uzuncaburç’a, Kanlıdivane’den St. Paul’a, Kızkalesi’nden Anemurium’a uzanan “medeniyet koridoru’ dünya turizmi için eşsiz bir değerdir. Türkiye’nin en geniş arkeolojik envanteri Mersin’dedir ve bu miras her yıl biraz daha yok olmaktadır. Bu zenginliği göz ardı etmek bütçenin Mersin’e yaptığı büyük haksızlıktır” dedi.

 

“MERSİN’İN EMEĞİNİ, TARİHİNİ, KÜLTÜRÜNÜ YOK SAYAN BİR BÜTÇE HAZIRLADINIZ

 

CHP’li Kış, bütçede Mersin’e ayrılan payı “kırıntı” olarak nitelendirdi. Kış, “Bu bütçe, Mersin’in emeğini, tarihini, kültürünü ve turizm potansiyelini yok sayan bir bütçedir. Nüfusu ve kültürel mirası daha az olan AKP’li illere katbekat ödenek ayrılması planlama değil, açık bir lobi çalışmasıdır. Mersin’in kaderini hiçbir lobiye teslim etmeyeceğiz. 321 kilometrelik sahile sahip Mersin’de hâlâ kruvaziyer iskelesi yoksa, sorun kaynak değil, siyasi tercihtir. Kazanlı Kıyı Kesimi Projesi 30 yıldır neden açılamıyor? Neyi bekliyorsunuz? Tarsus–Gülek Karboğazı Turizm Bölgesi yıllardır neden devreye alınmıyor? Kent merkezindeki restorasyon projeleri neden yarım bırakılıyor? Bu kent turizme açılmadığı için değil, siyasi olarak açılmadığı için kaybediyor” diye konuştu.

Turizm Geliştirme Ajansı’nın (TGA) Türkiye tanıtımlarında Mersin’i geri plana ittiğini söyleyen Kış, “GoTürkiye vitrininde Mersin, potansiyeliyle kıyaslandığında görünmez hale getiriliyor. Teknik olarak var; ama o kadar düşük görünürlükte ki, Mersin’i dünya turizmine taşıyacak bir etki yaratmıyor. Bu da siyasi tercihtir” ifadelerini kullandı.

 

“BU BÜTÇEYE KÜLTÜRÜ BÜYÜTMÜYOR, TURİZMİ GELİŞTİRMİYOR”

 

Açıklanan bütçeyi kabul etmediklerini dile getiren Kış, “Bu bütçe kültürü büyütmüyor, sanatı desteklemiyor, turizmi geliştirmiyor. Bu bütçe Mersin gibi kadim şehirleri yok sayan bir zihniyetin bütçesidir. ‘Nasıl olsa geçer’ diyenlere karşı bu bütçeyi reddediyoruz. Çünkü kabul edersek, işte o zaman kültüre gerçekten ihanet etmiş oluruz” şeklinde konuştu.