“Çiftçimizin ürettiği ürünler üzerinde söz hakkı olmalı”

Toroslar Belediyesinin Hurma Hasadı Etkinliği, yoğun ilgi gördü. Hem bölgenin bereketine hem de emeğin değerine dikkat çeken bu anlamlı etkinlikte, üretim, dayanışma ve yerel kalkınma mesajları verildi. Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, “Bir terzi diktiği yeleğin, bir ayakkabıcı yaptığı ayakkabının fiyatını kendisi belirliyorsa; çiftçi de ürettiği hurmanın fiyatını kendisi belirleyebilmelidir. Bunun yolu örgütlenmekten, kooperatifleşmekten geçiyor. Çünkü karşımızdaki tüm kesimler örgütlü. Üretici de örgütlü olmalı, kendi ürününün değerini kendi koyabilmeli” dedi.

“Çiftçimizin ürettiği ürünler üzerinde söz hakkı olmalı”


Toroslar Belediyesi, Dalakderesi Mahallesi’nde geleneksel lezzetlerin, müziğin ve dayanışmanın buluştuğu Hurma Hasadı Etkinliği düzenledi. Toroslar’ın bereketli topraklarında yetişen, “cennet meyvesi” olarak bilinen hurmanın hasadı, renkli etkinliklerle kutlandı. Üreticilerin emeğine ve tarımsal üretime dikkat çekmek amacıyla düzenlenen etkinlikte, MasterChef yarışmacıları Semihcan Temiz ve Ezgi Yıldırım’ın atölye çalışması, sürpriz ikramlar ve Mersinli sanatçı Burhan Ateş’in konseriyle unutulmaz anlar yaşandı.

Etkinlikte, üretimin gücü, tarımın geleceği ve dayanışmanın önemi bir kez daha vurgulanırken, etkinliğe katılan masterchef yarışmacılarının hurmadan yaptığı lezzetli tarifler büyük beğeni topladı.

 

EN İYİ HURMALAR JÜRİ TARAFINDAN BELİRLENDİ

 

Toroslar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün koordinasyonunda oluşturulan jüri, yöredeki üreticilerin özenle yetiştirdiği hurmaları değerlendirdi.

Programda Başkan Yıldız’dan jüriye katkı sağlaması için katılımcılar arasında birini belirlemesi istendi. Başkan Yıldız da Dalakderisi’nin çınarı emektar çiftçiyi jüriye dahil etti.  Kalite, görünüm ve lezzet kriterleri göz önünde bulundurularak yapılan incelemelerin ardından dereceye giren üreticilere çeşitli ödüller verildi.

 

BAŞKAN YILDIZ: “TARIM, STRATEJİK BİR MESELEDİR”

 

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, konuşmasında üretimin ve tarımsal dayanışmanın önemine dikkat çekerek Türkiye’nin sürdürülebilir bir tarım politikasına olan ihtiyacını vurguladı.

Başkan Yıldız,  “Kıymetli komşularım, göreve geldiğim günden bu yana her fırsatta söylüyorum; tarım bizim için stratejik önemde bir meseledir. Çünkü tarım ve üretim olmazsa, insanlığın kendi varlığını sürdürmesi bile mümkün değildir. Sofralarımıza gelen zeytin, peynir, et. Hepsi tarımsal üretimin sonucudur. Ancak bugün geldiğimiz noktada üretim değer kaybediyor. Belediyelerin gücü sınırlı olsa da biz, kendi imkânlarımız ölçüsünde Toroslar çiftçisini desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

Üreticilerin emeğinin karşılığını alabilmesi için örgütlenmenin önemine dikkat çeken Yıldız, “Bir terzi diktiği yeleğin, bir ayakkabıcı yaptığı ayakkabının fiyatını kendisi belirliyorsa; çiftçi de ürettiği hurmanın fiyatını kendisi belirleyebilmelidir. Bunun yolu örgütlenmekten, kooperatifleşmekten geçiyor. Çünkü karşımızdaki tüm kesimler örgütlü. Üretici de örgütlü olmalı, kendi ürününün değerini kendi koyabilmeli. Ayrıca, ülkemizde bu mevsimde yetişen ürünler olan ayva, nar, hurma, incirin ithalatının derhal durdurulması gerekiyor. Çiftçimizin alın teriyle kazandığı emeğin bir karşılığı olmalı.”

 

SANAT VE EMEK EL ELE

 

Başkan Yıldız, etkinlikte yer alan üretici stantlarını da ziyaret ederek alışveriş yaptı ve emekleriyle aile ekonomilerine katkı sağlayan kadın üreticileri teşekkür etti.

Etkinlik sonunda Başkan Yıldız, programa katkılarından dolayı MasterChef yarışmacıları Semihcan Temiz ve Ezgi Yıldırım ile Mersinli sanatçı Burhan Ateş’e çiçek takdim etti.

Ayrıca Mersin Toroslar Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Yılmaz, üreticiye verdiği destekten dolayı Başkan Yıldız’a teşekkür plaketi sundu.

Etkinlik, Mersinli sanatçı Burhan Ateş’in konseriyle sona erdi. (Haber Merkezi)