Taşucu’nun binlerce yıllık tarihi anlatıldı

Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın ev sahipliğinde, bölgenin Üst Paleolitik Çağ’dan Cumhuriyet dönemine uzanan çok katmanlı geçmişi, yoğun ilgi gören bir konferansla masaya yatırıldı. Arslan Eyce Amphora Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Emekli Öğretim Görevlisi Ayhan Yalçın yaptığı sunumla tarih meraklılarını Taşucu’nun derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkardı.

Taşucu’nun binlerce yıllık tarihi anlatıldı


Yalçın, Taşucu'nun bir liman ve iskele olarak yeniden canlanışına ve günümüzdeki stratejik önemine kadar uzanan tüm tarihsel süreçleri detaylıca aktardı.

Sunumda Taşucu'ndaki ilk insan izleri olan Üst Paleolitik Çağ'da Sırtlan İni'nde yaşamın nasıl başladığı ele alındı. Taşucu'nun, Hitit dünyasının Akdeniz'e açılan kapısı olabileceği düşünülen Ura Limanı veya Walma yerleşimi olma iddiaları değerlendirildi. Antik dönemde Holmi adıyla anılan yerleşimin kuruluşu, Sarpedon-Apollon tapınımı ve Hristiyanlık için önemli bir hac merkezi olan Azize Thekla inancının bölgedeki etkileşimleri anlatıldı. 19. yüzyılda Taşucu'nun yeniden "İskele" adıyla ticari bir liman olarak canlanması, Rum tüccarlar ve Hacı Paşa gibi yerel eşrafla gelişen hayat incelendi. Modern dönemde ise Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası bölgenin stratejik önemini yeniden kazanışı vurgulandı.

Etkinliğe, konuşmacı Yalçın'ın yanı sıra Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Akar ve öğrencileri de katılım gösterdi.

Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Mustafa Eyce, “Taşucu'nun kültürel ve doğal mirasına sahip çıkma misyonumuz doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz bu konferansa katılan bölge sakinleri, öğrenciler ve tüm tarih meraklıları teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)