‘Programlı Teftişler’ hakkında bilgilendirme yapıldı | Güney Gazetesi Mersin

‘Programlı Teftişler’ hakkında bilgilendirme yapıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde, çalışma hayatındaki mevzuatların uygulanmasını sağlamak ve çalışma barışını korumak amacıyla uygulanan programlı teftişlere 2025 yılı boyunca; sanayi, lojistik, kargo, sağlık ve özel eğitim sektörlerinde devam ediliyor. Özellikle sektörler arasında farklılık gösteren çalışma süreleri, ücret yapısı, fazla mesai, ücretli izinler, hafta ve genel tatil ücretleri gibi önemli alanlarda mevzuata uyumun sağlanması amaçlıyor.

‘Programlı Teftişler’ hakkında bilgilendirme yapıldı


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Adana Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı tarafından, ‘2025 yılında Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca İşin Yürütümü Yönünden Gerçekleştirilmekte Olan Programlı Teftişlere İlişkin Bilgilendirme Toplantısı’ düzenlendi.  Adana Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanı Semiha Dostlar, Adana Rehberlik ve Teftiş Grup Başkan Yardımcısı İlker Can Sayım, İş Başmüfettişi Halil İbrahim Kocaer ve İş Başmüfettişi Yasin Kazan’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıya, özel sektör temsilcileri katıldı. Programda katılımcılar, denetim süreçlerinde yaşadıkları tecrübeleri paylaşıp, denetimlere ilişkin sorularını yanıtladı.

 

SAYIM; “AMACIMIZ, ÇALIŞMA ORTAMLARININ MEVZUATA UYGUN HALE GELMESİ”

 

Teftiş Grup Başkan Yardımcısı İlker Can Sayım, Türkiye genelinde devam eden programlı teftişler hakkında detaylı bilgi aktardı. 2025 yılı itibarıyla sanayi, lojistik, kargo, sağlık ve eğitim olmak üzere toplam 5 farklı sektörde programlı teftişlerini sürdürdüklerini belirten Sayım, hedeflerinin çalışanların yasal haklarını korumak ve çalışma ortamlarının mevzuata uygun hale gelmesini sağlamak olduğunu vurguladı. Sayım, “Teftişlerimizde özellikle çalışma süreleri, ücretler, fazla mesai ve hafta tatili ödemeleri üzerinde duruyoruz. Ayrıca, kayıt dışı istihdam ve yabancı uyruklu işçilerin çalışma izinleri konularına da önem veriyoruz” dedi.

Denetimlerin geriye dönük bir yıl yapıldığını belirten Sayım, çalışanların ücret hesap pusulası, iş sözleşmeleri, işçi dosyaları ve ödeme belgelerinin denetimler sırasında dikkatle ele alındığını sözlerine ekledi. Denetimlerin, çalışanların güvenli ve adil çalışma koşulları adına büyük önem taşıdığını vurgulayan Sayım, “Amacımız, çalışma hayatını mevzuata uygun hale getirerek, çalışma barışını sağlamak ve çalışan haklarını korumaktır. Yıl boyunca denetimlerimiz devam edecek” dedi. (GÜNEY)