ABİDİN YAĞMUR
Akdeniz Belediyesinin AKP’de olduğu dönemde, TOKİ ile dönemin belediye başkanı arasında yapılan protokol kapsamında Çay Mahallesinde müstakil evi ve işyeri olan vatandaşlar evlerini boşaltarak TOKİ’ye teslim etmiş ve eski Ataş lojmanları arazisinde yapılan yeni evlere taşınmıştı.
“HER AY 400 BİN TL’YE YAKIN AİDAT TOPLANIYOR AMA HİZMET YOK”
2 yıl öncesine kadar Çay Mahallesinde kayıtlı olan 416 aile, 147. Caddenin güneyindeki yeni bloklara geçince Karaduvar Mahallesi sakini oldu.
Ancak vatandaşların hayatındaki tek değişim bu değil. TOKİ Evlerinin ortak kullanım alanlarının yönetimi ve temizlik, peyzaj, asansör bakımı gibi işleri Emlak Yönetim adlı şirkette. Vatandaşlar, her ay bin liralık aidatı bu şirkete veriyor. Ancak sadece 3 işçisi olan şirketin temizlik ve bakım hizmetlerini yeterince veremediği, asansör arızası gibi basit arızaların bile en erken 1 ayda tamamlanabildiğini söylüyor.
BELEDİYELER TOKİ EVLERİ BAHÇESİNE GİRMİYOR
Vatandaşlar temizlik işlerinin daha hızlı olması için Akdeniz Belediyesine ve Mersin Büyükşehir Belediyesine başvurduklarında ise “TOKİ Evleri site yönetimine ait, biz karışamayız” yanıtı aldıklarını söylüyorlar.
Vatandaşların iddiasına göre, her iki belediyede sitenin etrafındaki caddelerde çalışma yapıyor ancak “özel mülk olduğu gerekçesiyle” sitenin içine girmiyor.
“GÜVENLİĞİMİZDEN ENDİŞELİYİZ”
TOKİ Evleri sakinlerinin bir diğer sorunu ise güvenlik sorunu. TOKİ Evlerinin güneyinde eski Ataş konutları hâlâ boş duruyor. Bu lojmanlarla TOKİ evlerini ayıran bir DSİ kanalı var ancak kanal insan boyuna uzanan otlarla kaplı. TOKİ Evleri sakinleri, bu terk edilmiş bölgenin akşamları madde bağımlılarının uğrak yeri olduğunu iddia ediyor.
“Biz akşamları korkudan dışarı çıkamıyoruz” diyen bir TOKİ Evleri sakini çevrede devriye polis ve bekçi sayısının artırılmasını isterken bir başka site sakini MOBESE kameraları konulması gerektiğini söyledi.
TOKİ Evleri sakinleri ayrıca, 147. Cadde olarak anılan caddeye kasis konulması ve yaya geçidi alanları oluşturulmasını da istedi.
AİDATLAR KONUT TAKSİDİNİ YAKALADI
TOKİ Evleri sakinlerinin bir diğer endişesi ise şu an oturdukları evlerin borçlarıyla ilgili. Proje yapılırken hak sahiplerinin borçlarını 180 ayda ödeyecekleri, yıllık yüzde 10 enflasyon farkı yansıtılacağı taahhüt edilmişti. Hak sahipleri 150 bin TL ile 280 bin TL arasında değişen rakamlarla borçlandı.
Mahalle sakinlerinin ifadesine göre, kimi hak sahipleri, borç tutarını peşin yatırarak borçtan kurtuldu. Durumu olmayanlar ise aylık bin lira ila 1800 lira arasında değişen rakamlarla taksit ödemeye devam etti.
Ancak 2 yıl içinde enflasyonda yaşanan hızlı yükseliş nedeniyle konut taksitleriyle aidatlar neredeyse eşitlendi. Şu an bin lira aidat, 1700 lira konut taksiti yatıranlar var.
“TAKSİT YATIRDIKÇA BORÇ ARTIYOR”
Mahalle sakinlerinin ifadesine göre, hak sahipleri, 20 aydır ödeme yapmalarına rağmen, borçları azalmıyor, aksine artıyor!
Bir mahalle sakini, “Neden taksit yatırdıkça borcum artıyor” diye sorduğunu, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerinin ise “Enflasyon farkı yansıyor. Sözleşme yaparken okumadınız mı?” dediğini anlattı.
TOKİ Evleri sakinleri, borçlarının enflasyondan nasıl etkilendiğini, taksitlerinin ne zaman biteceğini öğrenmek için yetkililerden açıklama beklediklerini ifade etti.