Mersin’in gurur günü | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’in gurur günü

Mersin’in 3 Ocak 1922’de Fransız işgalinden kurtuluşunun 103. Yıldönümü kentin farklı noktalarında yapılan etkinliklerle kutlanıyor.

Mersin’in gurur günü


Mersin Valiliği koordinesindeki etkinlikler, saat 09.30’da temsili heyetin Mersin Garında karşılanması ile başladı.

Muharip gazilerin taşıdığı bayrağı burada teslim alan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, gar binasından Cumhuriyet Alanına kadar yürüdü.

Yürüyüş İstiklal Caddesi ve Sakarya Caddesini güzergahından Cumhuriyet Alanına kadar sürdü.

Atatürk anıtına çelenk sunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ali Tuna Baysal, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer yurttaşların bayramını kutladı.

Öğrencilerin şiir okumasının ardından Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı adına Üsteğmen Yavuz Kaya günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Törende yurttaşlara seslenen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “3 Ocak 1922, yalnızca bir şehrin değil, bir milletin bağımsızlık aşkıyla yaktığı özgürlük meşalesinin zaferle taçlandığı gündür. Bu zafer, bağımsızlık ve özgürlük uğruna verilen mücadelenin, birlik ve beraberliğin, azim ve kararlılığın eseridir. Emperyalizme karşı Kuvayı Milliye ruhuyla verilen bu büyük direniş, tarihimizin altın harflerle yazılmış sayfalarından biridir. Bu ruh, bağımsız yaşama arzusunu, adalete bağlılığı, haksızlığa karşı dimdik durmayı temsil eder. Bu ruh, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde küllerinden doğan bir milletin, özgür ve bağımsız bir geleceğe olan inancıdır. Bugün, bu ruhun ışığında bizlere bırakılan mirası onurla taşımaya devam ediyoruz. Bugün burada, kurtuluş mücadelemizin kahramanlarından aldığımız ilhamla, geçmişten geleceğe uzanan bir köprüyü hep birlikte inşa ediyoruz” dedi.

 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da Türk milletinin tarih boyunca bağımsızlıktan ve hür yaşamdan taviz vermediğini vurguladı.

Pehlivan, “Uzun tarih yolculuğunda milletimiz türlü zorluklarla, düşmanların yok etmeye yönelik saldırılarıyla karşılaşmıştır. Milletimiz kutsallarına yönelik saldırılar karşısında kenetlenerek karşı durmuş, düşman güçlerini bertaraf etmeyi başarmıştır” dedi.

Konuşmaların ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu ve Jandarma Komutanlığına bağlı silahlı gösteri birlikleri gösterilerini sundu.

Cumhuriyet Alanındaki kutlamaların ardından Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ali Tuna Baysal ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Muharip Gaziler Derneğini ziyaret etti, gaziler ve şehit aileleriyle öğle yemeğinde bir araya geldi.

Kutlamalara Mersin milletvekilleri Gülcan Kış, Hasan Ufuk Çakır, Talat Dinçer, Burhanettin Kocamaz, Mehmet Emin Ekmen, Ali Kıratlı da katıldı.