“Tarım şirketleri denetlenmeli” | Güney Gazetesi Mersin

“Tarım şirketleri denetlenmeli”

Şirketlerin eline geçen tarımsal üretimin küçük üreticileri iflasa sürüklediğini dile getiren DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, “Tarım şirketlerinin denetlenmeleri ve kısıtlanmaları gerekiyor” dedi.

“Tarım şirketleri denetlenmeli”


DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca meclis genel kurulunda Cumhuriyet Halk Partisi’nin çiftçilerin sorunlarının araştırılması önerisini içeren araştırma önergesi gündeminde konuştu. Tarımdaki vahim tabloya dikkat çeken Koca, şirket tarımının önünün açıldığını ve küçük üreticilerin iflasa sürüklendiğini belirtti.

Tarımdaki üretici fiyat endeksinin yıldan yıla yükselmesi ve son bir yılda yüzde 61 oranında artmasıyla birlikte küçük üreticilerin artan girdi fiyatlarıyla baş etmelerinin mümkün olmadığını belirten Koca, bu durumun tarımsal nüfusu çözerek kentlere göçün önünü açtığını belirtti.

Şirketlerin eline geçen tarımsal üretimin gerek işçi sağlığı gerekse de halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini belirten Koca sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarım üretiminde yoğun olarak kullanılan pestisit ve herbisitler işçi sağlığı üzerinde çok ciddi tehlikeler taşıyor. Aynı ilaçlar gıda güvenliğini ve halk sağlığını ciddi bir biçimde tehdit ediyor. Milyonlarca insanın sofrasına içerisinde yoğun ilaç kalıntısı olan zehirli sebzeler ve meyveler giriyor yine ne yazık ki. Kapitalist tarımın üretim verimliliği saplantısıyla sürdürülebilir bir tarım mümkün olmaz, olamaz. Sürdürülebilir bir tarım, geleneksel çiftçiliğin zamanın deneyimlerinden süzülmüş, üreticiye emeğinin karşılığını garanti edecek yöntemlerle devletin küçük üreticileri teşvikiyle, onları korumasıyla mümkün olacaktır, şirketlerin ciddi bir şekilde denetlenmeleriyle ve kısıtlanmalarıyla yine mümkün olacaktır. Bu nedenle, tarımda uygulanan neoliberal tarım politikalarından derhâl vazgeçilmelidir ve Türkiye tarımı çekildiği bu girdaptan derhâl çıkarılmalıdır.” (Haber Merkezi)


  “Tarım şirketleri denetlenmeli”