“Tasarruf genelgeleriyle bir yere varılamaz” | Güney Gazetesi Mersin

“Tasarruf genelgeleriyle bir yere varılamaz”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” ile ilgili olarak TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. İşçi, emekli ve memurun ekmeğine göz dikerek kamuda tasarruf sağlanamayacağını belirten Ekmen, “Bütçenin yüzde birini dahi karşılayamayacak tasarruf genelgeleriyle bir yere varılamaz” dedi.

“Tasarruf genelgeleriyle bir yere varılamaz”


İLKAY ADALIOĞLU

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ile ilgili TBMM’de konuştu. 2021 ve 2023 yıllarında yayınlanan genelgelerle benzer önlemlerin alındığını dile getiren Ekmen, “Nasıl ki enflasyonun düşeceğine vatandaşı ikna edemiyorsunuz, tasarrufa da ikna edemezsiniz. Bugün geldiğimiz noktada ekonomide birkaç ismi değiştirmekle, politika faizini beş katına artırmakla, dolaylı vergileri acımasızca artırmakla, emeklinin kırk yaşındaki arabasına bir kez daha vergi salmak, bir annenin sürekli tükettiği çocuk bezine ek vergi koymak, her insanın zaruri olarak tükettiği hijyen malzemelerinin vergisini artırmakla bir yere gelemeyeceğimiz ortada. Çünkü bu bir yıl içerisinde Kur Koruma Mevduat Programı için ödenen para yine 2 trilyon lirayı aşmış durumda. Tarihimizde, belki de ilk kezdir, ödediğimiz faiz ana paranın üstüne çıkmıştır. Yani faizleri durmadan ödüyoruz, bir türlü ana parayı bile eritebilir bir hale getiremiyoruz” dedi.

Ekonomik başarı için yönetimde dürüst ve şeffaf olunması gerektiğini vurgulayan Ekmen, “TÜİK, ENAG, İTO, TÜRKİŞ enflasyon verileri arasındaki çelişki toplumu ikna edecek bir şekilde açıklanmalıdır., Bu şeffaflık gösterilmediği müddetçe hiçbir tasarruf politikasının sonuç vermeyecektir” ifadelerini kullandı. Tasarruftan bahsedilebilmesi için yapılması gerekenleri dile getiren Ekmen, şu şekilde konuştu:

“Bünyesine aldığı tüm şirketlerin kardan zarara geçtiği büyük bir kara delik olan Varlık fonuna son vermedikçe tasarruftan bahsedemezsiniz.  Kamu İhale Kurumunun resmi raporlarına göre rakamsal olarak yüz milyarlarca lirayı geçen davetiyeli ihale sistemine son vermedikçe tasarruftan bahsedemezsiniz.

Cumhurbaşkanının özel ödeneklerden hesapsız bir şekilde para harcamasını kontrol altına almadıkça, servis araçlarına son vererek tasarruf edemezsiniz.

Sayıştay gerçek bir denetim yapmadıkça, eski hüviyetine kavuşmadıkça Sayıştay raporlarının gereği yapılmadıkça, Sayıştay denetçilerinin raporlarının kırpılmasını engellemedikçe tasarruftan bahsedemezsiniz.

Özel hesap, özel ödenek, fon gibi denetimsiz ve şeffaf olmayan yollarla yapılan harcamalara son vermedikçe tasarruftan bahsedemezsiniz.

Hazine dışındaki kurumların kafasına göre kamu özel iş birliği kapsamında devlet adına garanti vermesini engellemedikçe tasarruftan bahsedemezsiniz.

Kamu borçlanmasındaki kur, faiz, likidite, refinansman, kredi risklerinin basiretli bir şekilde değerlendirmesi hususlarında temel ilkeler koymadıkça tasarruftan bahsedemezsiniz.” (Haber Merkezi)