Mersin Büyükşehir Belediyesinin arkeolojik kazılara desteği sürüyor | Güney Gazetesi Mersin

Mersin Büyükşehir Belediyesinin arkeolojik kazılara desteği sürüyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için arkeolojik kazılara destek vermeyi sürdürüyor. Bu çerçevede ’Patara İmparator Nero Deniz Feneri Kazı ve Restorasyon Süreci’ konulu söyleşi düzenledi.  

Mersin Büyükşehir Belediyesinin arkeolojik kazılara desteği sürüyor


Büyükşehir Belediyesi, Mersin’e Değer Katanlar Kurulu (MEDEKA) Turizm ve Arkeoloji Kurulu ile İçel Sanat Kulübü iş birliğinde düzenlenen söyleşide, Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Patara’da açığa çıkardıkları ve imparator Nero tarafından yaptırılan deniz fenerinin kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Patara kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten Işık, "Patara’da bu fenerle birlikte büyük bir kazı çalışmasının ardından, ülkemizin yüz akı olabilecek nitelikte gayet başarılı ve önemli bir restorasyon gerçekleştiriliyor. Ben de bütün Türkiye'ye bu süreci anlatmak için yollardayım. Bilim ve bilgi paylaştıkça güzel. Mersin gibi çok kadim bir kültür coğrafyasında, üniversitesinde arkeoloji bölümünün olduğu bu güzel şehirde bir arkeoloji buluşması gerçekleştirip, yaptıklarımızı meslektaşlarıma ve öğrencilerimize aktarmak istedim. Çünkü örnek alınması gereken ve pek çok kazıya fikir verecek uygulamalar ve yeni çarpıcı sonuçlar var" diye konuştu.

Yerel yönetimlerin, yapılan çalışma ve projelere destek vermesinin önemine işaret eden Işık, "Her akıllı belediye, kendi yönetim alanında bulunan bütün arkeolojik kazılara sonuna kadar destek vermeli ve sonuna kadar koruyup kollamalıdır. Çünkü bu bir refah problemi ve geçmişi sahiplenme sorunudur" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kent Katılımı ve Sivil Toplumla İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça, Mersin'in, arkeolojik açıdan çok zengin bir şehir olduğunu belirterek, toplam 19 arkeolojik kazıya maddi ve ayni desteklerinin sürdüğünü ifade etti. Akça, Patara Antik Kenti’nde kazı ve restorasyon sürecinde yaşanılan tecrübeleri ve deneyimleri Mersin’de uygulayabilmek için, söyleşide yer aldıklarını kaydetti.

Söyleşiye katılan Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 1. sınıf öğrencisi Bensu Atar, "Söyleşi, bir arkeoloji öğrencisi olarak bana farklı bakış açıları kazandırdı. Bilmediğim birçok yeni bilgi öğrendim” diye konuştu.

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 2. sınıf öğrencisi Ferhat Hamza Devebakan da yeni bir alanda yeni bilgiler öğrenmekten dolayı heyecan duyduğunu kaydetti. (İHA)