Balık çiftliklerine karşı mücadele çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Balık çiftliklerine karşı mücadele çağrısı

Balıkesir Edremit Körfezi’nden sökülen kafesli balık çiftliklerinin Aydıncık’a taşınması projesine karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor.  Geçtiğimiz yıl halkın direnişi ile birlikte ÇED hazırlık raporu toplantısı yapılamadı. Ancak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı proje dosyasını incelemeye başladı.  Bakanlığın 28 Mayıs tarihinde bir karara varacağını dile getiren AGİKDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şimşek, “Geçen yıl olduğu gibi tüm Aydıncık halkının en güçlü şekilde iradesini tekrar ortaya koyması kaçınılmaz bir görev olarak önümüzde durmaktadır” dedi.

Balık çiftliklerine karşı mücadele çağrısı


ELVAN KONUK

Aydıncık’ta Soğuksu Koyu girişinden başlayarak Gözce’ye doğru çok geniş bir sahaya onlarca balık çiftliğinin kurulma projesinden söz eden Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şimşek, bu çiftliklerin günlük en az 20 ton üzerinde kirlilik üreteceğine dikkat çekti. Şimşek, “11 Temmuz 2023 tarihinde halkın tüm kesimleri çok net bir şekilde bu projeyi istemediklerini ifade etmiş olmalarına rağmen, bu talep yok sayılarak süreç durdurulmamış, sahillerimiz tehlikeye atılmıştır.  Ege’de turizmin olumsuz etkilenmesi nedeniyle bu bölgedeki bir firmanın, Aydıncık’taki aynı sahada kapasite artırımı yapmak suretiyle taşınmasına yönelik hazırlattığı ÇED Raporu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunulmuştur. Bakanlıktaki ilgili komisyon, dosyayı incelemeye başlamış ve 28 Mayıs’ta yapacağı toplantı ile bir karar verecektir” dedi.

 

“OLUŞACAK KİRLİ ATIK SAHİL VE PLAJLARI OLUMSUZ ETKİLEYECEK”

 

AGİKDER olarak projeyi incelediklerini dile getiren Şimşek, sahillerin kirleneceğine dikkat çekti. Şimşek, “Kıyılarımızın, sahillerimizin, plajlarımızın bu kirlilikten hangi sürede ve hangi derecede etkileneceği ÇED Raporunda veriye dayalı olarak açıklanmamıştır. Aslında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü uzmanları bu projenin kumsalları, Aydıncık limanını ve Tabiat parkını nasıl etkileyeceği,  akuatik canlı yaşamı ve turizm üzerine olan baskının etkisinin ne düzeyde olacağı ve ayrıca Belediyelerce, gerek yerel ve ulusal basında çıkan haberlerde projeye ilişkin itirazlara açıklık getirilmesi gerektiği belirtilmesine rağmen; bu uzman görüşü de çok önemsenmemiş olacak ki ÇED Raporunda yüzeysel ifadelerden öteye geçilmemiştir.

Proje alanına en yakın plaj olarak hemen yanında bulunan soğuksu koyundaki 3 plaj, Kent merkezindeki Nazilli Plajı, Büyükalan’daki Halk Plajının yok sayılarak en uzak mesafedeki İncekum Plajının gösterilmesinin amacı nedir? Oluşacak kirli atığın, deniz akıntısı ile hızlı bir şekilde sahanın hemen yanındaki bu sahil ve plajları olumsuz etkileyeceği açıkken; daha ÇED Raporunda adının geçirilmesinden sakınılan bu alanların korunacağı, izleneceği ve önlem alınacağını beklemek en hafif tabirle ancak saflıkla açıklanabilir” diye konuştu.

 

BAKANLIĞA ÇED RAPORUNUN REDDEDİLMESİ İÇİN ÇAĞRI

 

Aydıncık’ın geleceği için bölge halkının tekrar idaresini ortaya koyması gerektiğini belirten Şimşek, “Bu kapsamda geçen yıl olduğu gibi Aydıncık Belediye Başkanı, Aydıncık Kent Konseyi Başkanı, İlçemizde örgütü bulunan 4 siyasi partinin İlçe Başkanları, Mahalle Muhtarları, Oda Başkanları, Aydıncık, Bozyazı ve Mersin’deki STK’lar ve balıkçılarla birlikte tüm Aydıncık halkının en güçlü şekilde iradesini tekrar ortaya koyması kaçınılmaz bir görev olarak önümüzde durmaktadır. Hep birlikte bu iradeyi göstereceğimizden eminiz. Bakanlığın ise bu güzel Kent Aydıncık’a ve turizm geleceğine kıymaması, eksik ve hatalı düzenlenen ÇED Raporunu reddederek projeye olumsuz karar verilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.