Mersinliler vaat değil, yatırım bekliyor | Güney Gazetesi Mersin

Mersinliler vaat değil, yatırım bekliyor

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Mersin kamuoyunun yıllardır beklediği ancak bir türlü hayata geçirilmeyen ulaşım projelerini bir kez daha meclis gündemine taşıdı. Gülcan Kış, AKP hükümetine başta havalimanı ve Çeşmeli-Taşucu otoyolu olmak üzere ulaşım projelerinde daha fazla vaat vermek yerine yatırımları hızlandırma çağrısı yaptı.

Mersinliler vaat değil, yatırım bekliyor


İLKAY ADALIOĞLU


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TBMM Genel Kurulunda söz alarak Mersin kamuoyunun yıllardır beklediği havalimanı, Çeşmeli Taşucu Otoyolu, D-400 Karayolu ve Akbelen katlı kavşağının akıbetini sordu.

Konuşmasına, Türkiye’de en çok vergi veren iller sıralamasında Mersin’in ilk 6’da olduğunu vurgulayarak başlayan Gülcan Kış, “Mersin ülke ekonomisine katkı payında ilk 10’da yer almaktadır. Ancak kamu yatırımları konusunda hakkını alamayan bir kenttir.  Sadece seçim dönemlerinde AKP’li Bakanların uğrak noktası olmuş, hayata geçirilemeyen, vaatlerin sıralandığı bir kent haline dönüştürülmüştür.  İşte ben sizlere, bir kent, yıllarca nasıl ihmal edilmiş, nasıl bilinçli olarak unutulmuş örnekleriyle bunu dikkatinize sunacağım” dedi.

 

“MERSİN’DE SOSYAL BELEDİYECİLİK KAZANDI”

 

31 Mart 2024 Seçimlerinde Mersin’de yine sosyal belediyecilik kazandığını, tarihi oy farkı ile, Mersinlilerin yeniden memnuniyetle Vahap Seçer dediğini kaydeden Gülcan Kış, “Mersin Büyükşehir Belediyemiz, çalışmalarını kendi öz kaynaklarıyla devam ettirmiş ve bu konuda örnek olmuştur. Çalışan, hizmet eden kazanır.  Umuyoruz ki; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, seçim öncesi “oy vermezseniz, hizmet yok tehdidi” yürürlüğe girmez.  Çünkü biz Mersin’de bunu yaşıyoruz.  Büyüyen, gelişen ve artık kabuğuna sığmayan Mersinimiz, ulaşım noktasında, hükümetin üzerine düşeni yapmadığı, söz verilip bitirilemeyen projelerin merkezi haline getirilmiştir” ifadelerini kullandı.

 

13 YILDIR BİTMEK BİLMEYEN HAVALİMANI

 

Söz verilip de tamamlanmayan projelerin başında Çukurova Havalimanı Projesinin geldiğini kaydeden Kış, “Dile kolay, 13 yıldır bitmek bilmeyen bir proje.  Her gelen Bakanın açılış için tarih sözü verdiği proje.  En son 2024 Ocak ayı içinde açılacağı ilan edildi ve ne yazık ki yine açılamadı.  Halbuki bu projeye başlandığı tarihten itibaren, ülkemizde birçok havaalanı açıldı. Yeterli yolcusu olmayan, hatta hiç yolcusu olmayan havalimanları, deniz üzerine dolgu tekniğiyle yapılan ve birkaç yılda hızlıca biten havalimanlarını gördük.  Ancak Çukurova Havalimanı bitirilemiyor” dedi.

 

“BU CEZALANDIRMA DEĞİL DE NEDİR?”

 

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun Mersin’de eline mikrofon alıp “Mersin için tüm sözümüzü tuttuk, vaat ettiğimizden fazlasını yaptık her proje için gurur duyuyoruz” dediğini hatırlatan Gülcan Kış, “Hangi gururdan bahsediyorsunuz Sayın Bakan? Bizzat gittim ve gördüm inşaat çalışmaları devam ediyor.  Bu cezalandırma değil de nedir?  Mersin bu ülke sınırları içinde değil midir?  Sayın Bakan ve de hükümet yetkilileri Mersinlilere çıkıp bu konuda net ve doğru bir açıklama borçlular” ifadelerini kullandı.

 

“MERSİN BÜYÜKŞEHİR 85 GÜNDE KATLI KAVŞAK YAPTI, KARAYOLLARI BİR KAVŞAĞI 7 YILDIR BİTİREMEDİ”

 

Karayolları Bölge Müdürlüğünün sorumluluğunda olan Akbelen katlı kavşağının 2017’den bu yana tamamlanamadığını da ifade eden Gülcan Kış, “Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız defalarca gündeme getirdi. Çözümü için tüm partilere çağrı yaptı.  Mersin Büyükşehir Belediyesi, kentteki olağan trafiği daha akıcı ve konforlu hale getirmek için benzer imalatları ortalama olarak 85 günde tamamlamaktadır.  Ancak, Karayolları’nın uhdesinde bulunan Akbelen katlı kavşağında 7 yıldır tek çivi bile çakılmadı” dedi.

 

“ÇEŞMELİ-TAŞUCU YOLUNU KİM YAPACAK?”

 

D-400 Karayolundaki bakım ve düzenleme çalışmalarının da senelerdir geciktirildiğine dikkat çeken Gülcan Kış, Mersin kamuoyunun yılladır gündemine olan Çeşmeli-Taşucu Otoyolu projesinin hayata geçirilmemesini de gündeme getirdi. Gülcan Kış şunları kaydetti:

“Mersin ile Silifke arasındaki yol halk arasında çile yolu olarak anılıyor.  AKP’li Mersin vekilleri iyi bilirler.  Çeşmeli- Taşucu arası, özellikle yaz aylarında işkenceye dönüyor.  AKP’li vekillere sormak istiyorum, yazın bu yolu mutlaka kullanıyorsunuz.  1 saatlik yolu, 5 saatten önce çıkanınız var mı?  Hiç mi sorumluluk hissetmiyorsunuz?  Kim yapacak o yolu?  Bu hükümetin Ulaştırma Bakanlığı değil mi? Ama henüz hiçbir adım yok.  Büyükşehir Belediyemiz üzerine düşeni yapıyor.  Yani Başkanımızın aldığı yüzde 60 oy, tesadüf değildir.  Bu noktada söz Ulaştırma Bakanlığı’nda.  Herkes üzerine düşeni yaparsa, tamamlanan projelerle Mersin’de yaşam kalitesi yükselecektir.  14 Mayıs 2023 seçimlerinde, Mersin halkı TBMM’ye 13 milletvekili gönderdi.  AKP üst üste Bakanlarını Mersin’den milletvekili yaptı.  Ancak anlattığım gibi Mersinimiz hak ettiğini alamıyor.  Bu kürsüden daha önce yaptığım çağrıyı yineliyorum: Gelin, parti ayrımı yapmadan, güç birliği içinde Mersinimiz için gereken adımları derhal atalım.  Bu konuda tüm vekillerimizi iş birliği yapmaya davet ediyorum. Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili olarak ben göreve hazırım.  Çağrıma yanıt verecek milletvekillerini bekliyorum.”