“Emekli maaşları en az asgari ücret düzeyinde olmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Emekli maaşları en az asgari ücret düzeyinde olmalı”

DEM Parti’nin ‘emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi’ ile ilgili meclise verdiği araştırma önergesi üzerine söz alan CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, emekli maaşlarının en azından asgari ücret düzeyine çıkarılması gerektiğini söyledi. Dinçer, “Önümüz Kurban Bayramı, yine emeklilerimizin boynu bükük kalacak, emeklilerimizi sadakaya muhtaç etmeyelim” dedi.

“Emekli maaşları en az asgari ücret düzeyinde olmalı”


 

ELVAN KONUK


CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, TBMM Genel Kurulu’nda DEM Parti’nin ‘emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi’ başlıklı önergesi üzerine konuştu.

Dinçer, “AKP hükümetinin uyguladığı yanlış ekonomi politikalar neticesinde faizler aldı başını gitti, önlenemiyor. Hayat pahalılığı öbür taraftan enflasyon ve faiz olarak insanlarımızın üzerine çöküyor. Böyle olunca kesimimizin her tarafına baktığımızda emekli zor durumda, esnaf zor durumda, çiftçi zor durumda. İnsanlar geçim sıkıntısı çekiyor ve emekli inim inim inliyor. Bunların içerisine baktığımızda BAĞ-KUR emeklileri var, en düşük maaşı alan bunlar. Halbuki en fazla parayı vermemiz gereken kesim de bunlar. Bir taraftan işini yapıyor, bir taraftan insan çalıştırıyor, bir taraftan devletine vergi veriyor. 30-40 yıl herkes yatağında uyurken sabahın seherinden gecenin geç vaktine kadar çalışıyor, emekli oluyor. Ama aldığı emekli maaşı 10 bin lira” dedi.

“ARTIK PİYASADA 10 BİN LİRA MAAŞ DA YOK”

 

Emeklinin alım gücünün gün geçtikçe düştüğünü vurgulayan Dinçer, “10 bin lirayı biliyorsunuz 2024 Ocak ayında verdik. 10 bin lira TÜİK verilerine göre yüzde 15’in üzerinde erimiş, ENAG verilerine göre yüzde 20’nin üzerinde erimiş. Artık piyasada 10 bin lira maaş da yok. Yani şu anda emeklilerimizin aldığı yılbaşında verdiğimiz paranın değerine bakacak olursak ellerindeki paranın 7-8 bin civarında bir alım gücü var.  Böyle olunca da hepimiz söylüyoruz ‘emekli zor durumda’. Ama adım atmaya geldiğimizde hiç kimse bir şekilde emekliye maalesef adım atmıyor.

İnsanlar 30-40 yıl niye çalışır? Emekli olmak için çalışır. Ama emekli olduğunda da hakettiği değeri görmek ister, yaşamak ister, çoluğunu çocuğunu rahat geçindirmek ister. Sağlık kuruluşlarına gittiğinde rahatça sağlık hizmetini almak ister. Ama öyle bir durumla karşı karşıyayız ki ülkemize nasıl geldiği belli olmayan mülteciler bile emeklilerimizin önünde” ifadelerini kullandı.

 

“EMEKLİNİN HEM GELİR OLARAK HEM SAĞLIK OLARAK DURUMU KÖTÜ”

 

Emeklilerin maaş durumunun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini dile getiren Dinçer, “Benim emeklim hastaneye gidiyor 6 ayda randevu alamıyor ama öbür taraftan baktığınızda dışarıdan gelen ve nereden geldiği belli olmayan sığınmacılar öncelikli vatandaş olarak ön sıralarda muayene ediliyor.

Emeklinin hem gelir olarak hem sağlık olarak durumu kötü. Eczanede benim emeklim tutuyor muayene ücreti ödüyor, ilaca fiyat farkı ödüyor, katkı payı ödüyor. Ama sığınmacılar gittiklerinde hiçbir şey ödemiyor. Tamamen bedava bir hizmet satın alıyor. O zaman diyoruz ki; demek ki bizim emeklilerimiz sığınmacılardan daha değersiz. Bu işleri bir toparlamamız gerekiyor. Bu ülkeye ömrünü vermiş, çalışmış emeklilerimizin emeklilik durumunu düzeltmemiz gerekiyor. Genel başkanımız Özgür Özel’in söylediği gibi en azından en azından asgari ücret düzeyinde bu insanlara bir maaş vermemiz gerekiyor.

Önümüz Kurban Bayramı, yine emeklilerimizin boynu bükük kalacak, yine emekliler zor durumda kalacak. Emeklilerimizi sadakaya muhtaç etmeyelim, emeklilerimizin durumunu düzeltelim” şeklinde konuştu.