“MİT’in yarışmasından MEB’in haberi var mı?” | Güney Gazetesi Mersin

“MİT’in yarışmasından MEB’in haberi var mı?”

DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, MİT’in 23 Nisan kapsamında 5-14 yaş çocuklara yönelik düzenlediği yarışmayla ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi. Millî Eğitim Bakanlığı’nın yarışmadan haberinin olup olmadığını soran Koca, “Bilişsel ve duygusal gelişimleri tamamlanmamış, gelişim çağındaki çocukları güvenlik, istihbarat, gizli ajanlık gibi konularda düşünmeye zorlamak gerek çocukların anayasal haklarına gerekse de ülkemizin taraf olduğu uluslararası çocuk hakları sözleşmelerine aykırı değil midir?” diye sordu.

“MİT’in yarışmasından MEB’in haberi var mı?”


ELVAN KONUK

Millî İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) resmi internet sitesinden yayımladığı duyuru ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla 5-14 yaş arası çocuklardan "güvenlik", "istihbarat" ve "gizli ajan" kelimelerini resimle ya da mektupla kağıda dökmelerini istedi. Gönderilen resim ve mektuplardan seçilenlerin MİT'in sitesinde yayımlanacağı belirtildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan Eğitim-Sen, etkinliğin çocuk gerçekliğine, çocuk psikolojisine aykırı olduğunu ve pedagojik açıdan asla doğru olmadığını belirtti; etkinlikten derhal vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, konuyu TBMM’ne taşıdı. Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle önerge veren Koca, şu soruları sordu:

“Okullarda yapılan söz konusu yarışmadan bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Şayet söz konusu yarışma bakanlığınızın bilgisi dahilinde yapılmışsa bu onay hangi pedagojik anlayışa göre verilmiştir?

Bilişsel ve duygusal gelişimleri tamamlanmamış, gelişim çağındaki çocukları güvenlik, istihbarat, gizli ajanlık gibi konularda düşünmeye zorlamak gerek çocukların anayasal haklarına gerekse de ülkemizin taraf olduğu uluslararası çocuk hakları sözleşmelerine aykırı değil midir?

Söz konusu yarışmanın iptali için bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?”