Mezitli Cemevi açıldı | Güney Gazetesi Mersin

Mezitli Cemevi açıldı

Mezitli Belediyesi’nin katkılarıyla yapımı tamamlanan Mezitli Cemevi açıldı. 75. Yıl Mahallesi, Kandak Deresi yanında bulunan Cemevi’nin açılışında konuşan Alevi Kültür Dernekleri Mezitli Şube Başkanı Ferdi Koç, Mezitli’de Cemevi’nin 2009 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini ve bölgede Alevilerin hem kültürel hem inanç anlamında önemli ihtiyaçlarına karşılık verdiğini dile getirdi.

Mezitli Cemevi açıldı


Cemevi’ne yapılan desteklerden bahseden Koç, “Gerek Büyükşehir Belediye Başkanımızın gerekse ilçe belediye başkanlarımızın buraya sundukları katkılar var. Bu katkıların, özellikle de bir inanca yapılan yardımların boşa gitmediğini görüyoruz. Halkımız da bunu görüyor ve hiçbir zaman da bunu unutmayacaktır” dedi. 

 

“ALEVİLER ÖRGÜTLÜ OLMAK ZORUNDA”

 

Alevilerin yaşadığı zorluklar olduğunu da dile getiren Koç, örgütlü olmanın önemine değinerek; “Aleviler, kendi sorunlarını çözebilmek için örgütlü olmak zorundadır. Aleviler kendi sorunlarını ve inanç sorunlarını çözebilmeleri için her noktada bir araya gelip, gerçekten bu var olan haklılığın karşısında direnmeleri gerektiğine inanıyor. Sadece inanç meselesinde değil, siyasal, sosyal, ekonomik her anlamda kendi varlığını, kendi iradelerini, kendi gücünü ortaya koymaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

 

TARHAN: YÜZDE 90’I BELEDİYEMİZCE FİNANSE EDİLDİ

 

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, açılışta yaptığı konuşmada, “Mezitli Cemevimizin açılışını gerçekleştirmenin büyük gururunu yaşıyoruz. 2017 yılından bu yana yapımına destek olduk. Yaklaşık yüzde 90’nı belediyemiz tarafından finanse edildi. Bu destekler sırasında katkılarını gördüğüm tüm partilere mensup belediye meclis üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye’ye örnek bir karar verdiler. Mezitli’mizde 69 farklı ülkeden insan yaşıyor. Şunu çok rahat görebiliyoruz. Savaşan 2 ülkenin vatandaşları aynı apartmanda çok mutlu ve huzur içerisinde bir arada yaşamakta. Bir belediye başkanı için huzurun barışın sürdürülebilir, kalıcı olması en çok istediği şeylerden birisidir. Biz buna çalışıyoruz, buna çalıştık ve bu şekilde devam edeceğiz. Hepimizin bir arada kardeşçe yaşamaları için katkı sunduk” ifadelerini kullandı.

 

SEÇER: İNSANLARIN KİMLİĞİ ONURUDUR

 

Bir insanın kimliğinin, kültürünün onun onuru olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de “Anadolu toprakları çok kadim topraklardır, birçok farklılıklar var. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kapsayıcı, kucaklayıcı, bir çatı altında 72 milleti bir araya getirerek, bize laik, demokratik, sosyal, hukuk Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduğu tarihten bugüne kadar, Türkiye siyasal anlamda zaman zaman çok karmaşık dönemler, stabil yapılar ve sorunlar yaşadı. Türkiye demokrasi tarihine bakın hep böyle olmuştur. Demokrasinin altını da birçok kavramla taçlandırabiliriz, 10 senede 50 senede 100 senede yetişecek olgunlaşacak bir kavram değildir. Bir bebek hassasiyeti ile demokrasiyi korumak lazım. Onu büyütmek, geliştirmek, olgunlaştırmak lazım” dedi.

 

“ALEVİLERİN HAKLI TALEBİ DİKKATE ALINMALI”

 

Cemevlerinin ibadethane statüsü almasının Parlamento gündemine önceki dönemlerde sık sık geldiğini kaydeden Seçer, “Dikkat ediyorum, yaklaşık son 5-10 yıldır bunlar da konuşulmuyor. Hatırlayın bu konuda Alevi önderlerinin de olduğu komisyonlar oluşturulmuştu. Bir süreç ve bir emek harcanmıştı ama sonuca erişilememişti. Ben biliyorum Türkiye Parlamentosu, Türkiye’nin bu gerçeği çerçevesinde Alevi canların haklı taleplerini de olgunlukla değerlendirilecek ve ekseriyetle bu konuda yasal düzenlemeleri yapacaktır. Buna inanıyorum” dedi. (Haber Merkezi)