Su kaynaklarına GES tehdidi! | Güney Gazetesi Mersin

Su kaynaklarına GES tehdidi!

Mersin ve Antalya’nın ortak yaylası olan ve yerleşim alanlarını da kapsayan Kaşpazarı Yaylası’nda yapılmak istenen 2 tane Güneş Enerji Santrali’yle (GES) ilgili bugün halkı bilgilendirme toplantısı düzenleniyor. Kadastroda Antalya’nın Gazipaşa ilçesine bağlı olarak görünen santrallerin yapılacağı alanda Anamurlu yurttaşlar yaşıyor. 2300 rakımda yapılması planlanan proje alanında kullanılacak kimyasalların Mersin’in Mut, Silifke, Anamur, Bozyazı, Gülnar ilçeleri ve Antalya’nın Gazipaşa ilçesinin içme suyu kaynaklarını etkileyeceğine dikkat çeken yurttaşlar, proje alanının değiştirilmesini istiyor.

Su kaynaklarına GES tehdidi!


ELVAN KONUK

Kaşpazarı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Demir, halkın bilgilendirme toplantısının Anamur’da değil de Antalya’nın Gazipaşa ilçesi Akoluk Mahallesi’nde yapılmasına bölge halkının tepkili olduğunu söyledi.  Demir, “Gazipaşa’dan ÇED bilgilendirme yazısını attı bir arkadaş öyle bilgilendik. Bizi bilgilendirmediler, yok hükmündeyiz. Sahipsiz kaldık burada. 2006 ve 2009’da Gazipaşa’da kadastro çalışması yapılıyor. Anamur’dan kimse katılmıyor. Kaşpazarı yaylasını tamamıyla Antalya’ya bağlıyorlar. Dolayısıyla orası Antalya görünüyor. Mersin’de olan bir yer kadastro çalışmalarıyla Antalya’ya bağlanmış. Ama o arazide yaşayan vatandaşın yüzde 99’u Anamurlu.  Anamur halkı hatalı kadastro çalışmasından dolayı arada kaldı, yerimizden yurdumuzdan edineceğiz. Biz diyoruz ki GES’i madem uygulayacaksınız Kaşpazarı Yaylası’nda insanların hayvanların ulaşamayacağı bir yere yapın” dedi.

 

“7 İLÇENİN İÇME SU KAYNAKLARI KULLANILACAK KİMYASALLARDAN ETKİLENECEK”

 

GES Projesinin 800 dönüm bir alanı kapsadığını belirten Demir, “Bu projeyle ilgili karar verecek şehrin Antalya değil, Mersin olması gerekir, kadastronun düzeltilmesi gerekir.  Kullanılacak alan tamamıyla insanların evlerinin olduğu yer, hayvanlarının yayıldığı yer. Yani hayvancılık ve arıcılık yapılan bir alan. Toroslar karstik bir yapıya sahip, dere denilen bir yer yok, obruklar var. Yani oradan direkt su kaynaklarına gidecek. Yenilenebilir enerjiye karşı olacak kadar bilinçsiz değiliz. Ama tutup da Toroslar’da Yörüklerin hayat bulduğu arıcılık yaptığı yere yapılmasına karşıyız. Burası ilgisiz, sahipsiz bir alan gibi kalmış. Anamur yörüklerinin arıcılık, hayvancılık yaptığı tarihi Kaşpazarı Yaylası burası. Ermenek Baraj Gölü, Anamur Alaköprü Barajı, Gazipaşa Gökçeler Barajı ve Anamur’da yapılacak Kaledra Barajı’nın su kaynak noktası. Şuan karla kaplı orası 2300 metre yükseklikte bir yer.  Bir iş makinesinin yolu açması lazım ki GES Projesi’nin uygulandığı alana çıkabilelim. Panellerin kar tutmasını engellemek ya da kabloları kemirgenlere karşı korumak için kimyasallar kullanılacak. Kar suları eriyince kimyasallar direkt yeraltına gidecek. Ermenek, Mut, Silifke, Gazipaşa, Anamur, Bozyazı, Gülnar’ın su kaynaklarının tamamını etkileyebilecek bir alan burası. Daha verimsiz, daha kullanılmayan bir yere kursunlar GES’i. İtirazımız o yönde” diye konuştu.

 

“ANAMUR’DA HALKIN RIZASINA BAŞVURULMALIDIR”

 

Bugün Akoluk köyünde yapılacak bilgilendirme toplantısına katılıp görüşlerini dile getireceklerini söyleyen Demir, Anamur ve Gazipaşa kaymakamlıklarına dilekçe vererek bilgilendirme toplantısının Anamur’da yapılma talepleri olduğunu dile getirdi. Dilekçede şu ifadeler kullanıldı:

“Kaşpazarı yaylası her ne kadar orman kadastrosu çalışmasında Gazipaşa ilçesi Akoluk mahallesi olarak değerlendirilip kadastro yapılmış olsa da; Mersin ili, Anamur ilçesi, Kızılaliler mahallesi yaylasıdır. Anamur'un Güngören, Karadere, Alataş, Emirşah, Lale, Karaağa, Çamlıpınar, Karaçukur, Kükür, Güleç, Ovabaşı, Sarıdana, Çataloluk, Korucuk, Demirören, Uçarı, Akine Köylerinin yanı sıra Gazipaşa'nın Göçük, Gökçebelen, Gökçesaray, Doğanca köylerinin de hayvancılık ve arıcılık yaptığı, yazlık ve güzlük konalga olarak kullandığı alanlardır. Antalya-Gazipaşa ilçesi Akoluk ve Çığlık mahallesi sakinlerini ilgilendirmediği gibi etkilememektedir. Antalya Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün ekteki yazıda belirtilen güneş enerjisi santrali yapılması planlanan Kaşpazarı yaylası Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) için yapılacak halk bilgilendirme toplantısı Antalya ili Gazipaşa ilçesi Akoluk mahallesinde değil, yukarıda adı geçen 2 ilçe köy halklarının bilgilendirilmesi için Akoluk köyü doğusunda Kaşpazarı yolu üzerindeki Karamıklı meydanında yapılmalıdır. Yapılması planlanan enerji santrali bilgilendirme toplantısı Karamıklı'da yapılarak bahsedilen köylerdeki halkın rızasına başvurulmalıdır. Halk bilgilendirmesi sadece Antalya ili Gazipaşa ilçesi Akoluk mahallesi sakinlerine yapılır ve adli mülk sahibi yöre halkı olan mersin ili Anamur ilçesi Kızılaliler köyü ve bahsi geçen diğer köy sakinlerine bilgilendirme yapılmaması halinde halkımızda infiale ulaşacak sıkıntıların da beraberinde gelmesi muhtemeldir. Yanlış uygulamadan dönülüp aklı selim devlet aklıyla gereğinin yapılmasını talep ediyoruz.”