TİP Genel Başkanı Baş’a hakaret<br>iddiasına 5 yıl sonra dava | Güney Gazetesi Mersin

TİP Genel Başkanı Baş’a hakaret
iddiasına 5 yıl sonra dava

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, 2018 yılında kendisi hakkında sosyal medyada yorum yazan bir vatandaş hakkında 2022 yılında hakaret iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Savcılık dosyayı uzlaştırma bürosuna gönderdi. Uzlaşma sağlanamadığı için vatandaş hakkında hakaret davası açıldı. Mersin’de yaşayan vatandaş, 5 yıl önceki yorum nedeniyle yargılanacak.

TİP Genel Başkanı Baş’a hakaret<br>iddiasına 5 yıl sonra dava


ABİDİN YAĞMUR

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, HDP listelerinden İstanbul Milletvekili adayı olduğu 2018 yılının haziran ayında bir televizyon programına konuk oldu. Televizyon yayını, Türkiye İşçi Partisine yakın sosyal medya platformlarından “Boyun Eğmiyoruz” adlı topluluk üzerinden de yayınlandı.

Mersin’de yaşayan Ü.S adlı bir vatandaş sayfanın yorum bölümüne herkesin göreceği şekilde “Erkan Şaş y….ş’tır” ifadelerini yazdı.

Yorum 2 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştı ancak TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın avukatı, suçu 14 Kasım 2022’de öğrendiklerini bildirerek Ü.S hakkında tam 4 yıl sonra suç duyurusunda bulundu.

 

“TDK SÖZLÜĞÜNDEKİ ANLAMINI KULLANDIM”

 

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığınca ifadesine başvurulan şüpheli Ü.S, “Ben bu paylaşımı yaptım. Bu paylaşımdaki yavşak kelimesi TDK sözlüğünde de karşılığı olan çok konuşan, geveze, yılışık anlamına gelmektedir. Ben de kendisinin milletvekili seçilebilmek için fikirlerine daha önceden katılmadığı bir partiden aday olmasını yılışıkça buldum. Bu bağlamda sözcüğü her iki niteliği de özetlediği için kullandım. Benim yorumumda kesinlikle hakaret içeriği yoktur. Fikir özgürlüğü kapsamında bunu yaptım” dedi.

 

UZLAŞMA ÖNERİSİNİ KABUL ETMEDİLER

 

Savcılık, şikayete konu suçun uzlaştırma kapsamındaki suçlardan olduğu gerekçesiyse dosyayı uzlaştırma bürosuna gönderdi.

İddiaya göre, TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın avukatı, şüpheliye belli bir miktar ödeme yapılması, bu şekilde uzlaşmaya gidilmesi önerisinde bulundu.

Ancak şüpheli uzlaşmaya yanaşmayınca 15 Ocak 2024 tarihinde hakaret suçlamasıyla dava açıldı. Mersin’de yaşayan Ü.S, sosyal medya platformuna yazdığı yorum nedeniyle 5 yıl sonra açılan davada yargılanacak. Dava, İstanbul Anadolu Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.