“Taş ocağı istemeyen köylüler, derdini söylemeye fırsat bulamadı” | Güney Gazetesi Mersin

“Taş ocağı istemeyen köylüler, derdini söylemeye fırsat bulamadı”

Mersin Limanının genişleme projesi için yüz binlerce tonluk dolgu malzemesinin kullanılacak olması Mersin’de taşocağı açma taleplerini arttırdı. Yenişehir ve Toroslar ilçelerine bağlı 11 köyün ortasında 7 taşocağı planlanması köylülerin tepkisi çekti. Yaşam alanlarında taş ocağı istemeyen köylüler geçtiğimiz hafta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği önünde bir araya gelerek ses yükseltti. Eyleme birçok köylünün katılamadığına dikkat çeken CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, “Özellikle Yenişehir’in köylerinden birtakım hemşerimiz jandarma engeline takılarak kendi derdini söylemeye bile fırsat bulamadı” dedi.

“Taş ocağı istemeyen köylüler, derdini söylemeye fırsat bulamadı”


ELVAN KONUK

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi CHP’li Özgür Emire yönetiminde toplandı. Gündem dışı konuşmalar kısmında CHP’li Abdurrahman Yıldız, Mersin’de açılması planlanan taş ocaklarının kente vereceği zararlardan söz etti. Yıldız, “Mersin’deki taş ocakları meselesi artık neredeyse Türkiye’nin gündemi haline geldi.  En son belki de toplumun en az muhalefet eden, en az kızan, en kadirşinas kesimi köylüleri bile çıldırttı. Geçen hafta Çevre İl Müdürlüğü önünde Toros ve Yenişehir köylülerinin bir eylemi vardı. Köylerinde fiilen kurulan taş ocaklarına ilişkin protestolarını dile getirmeye çalıştılar. Özellikle Yenişehir’in köylerinden birtakım hemşerimiz jandarma engeline takılarak kendi derdini söylemeye bile fırsat bulamadı” dedi.

“MERSİN’İN DÖRT TARAFINI ABLUKAYA ALIP, YAŞANMAZ HALE GETİRMENİN ANLAMI NEDİR?”

 

Yanlış politikalar nedeniyle artık gıdanın lüks olmaya başladığına dikkat çeken Yıldız, “Siz hayvan meralarını, otlakları, bahçeleri, bağları, tarlaları taş ocağı inşaatı yaparsanız bugünden çok daha kötü bir duruma düşeceğiz ve maalesef insanların bunu dile getirmesine bile müsaade etmiyorsunuz. Mesela Erçel’deki taş ocağı, geçtiğimiz yıl gündemdi. Çevrecilerin, ekolojistlerin ve köylülerin katkısıyla orada ÇED raporu yapılmadı. O taş ocağının yapılması aslında köylünün iradesiyle rafa kaldırılmıştı. Ne hikmetse 1 yıl geçti aradan şimdi köylüye sormadan orada yaşayana, üretene sormadan, Ankara’dan bakanlık eliyle buralara yeniden ruhsat verildi. Bu kentten, Mersin’den ne istiyorsunuz? Bu kentin dört tarafını ablukaya alıp dört tarafını birden yaşanmaz hale getirmenin anlamı nedir? Denizindeki balığı kuruttuk, dağındaki hayvanı yok ettik, bahçesindeki meyveyi yok ettik. Ondan sonra çıkıp gece gündüz ağlamaya başlıyoruz, çocuklarımıza yeteri kadar süt veremiyoruz, çocuklarımıza yeteri kadar et veremiyoruz. Ekmeği bile aman belediyeler 3-5 ekmek fazla çıkarsın da biz de yüzde 50 indirimli ekmek alalım diye belediye ekmek büfelerinin önünde sıraya giriyoruz. Bunun temel sebebi budur arkadaşlar. Yani kontrolsüz bir şekilde tarımı, kontrolsüz bir şekilde hayvancılığı yok etme eylemlerimizden kaynaklı bunları yaşıyoruz. Ben orada sesini duyuramayan köylüler adına bir kez daha söylüyorum. Toroslar’ın, Yenişehir’in, Mezitli’nin köylerinden ellerinizi çekin. Bakın bugün buradan ellerini çekmeyenlerin çocukları da yarın aç kalacaklar. Onların torunları da yarın gidebilecekleri bir bahçe bulamayacaklar, içebilecekleri bir bardak süt bulamayacaklar. Köylülerle konuşurken şöyle bir şey duydum, AKP’li milletvekilinin biri şimdilik bunu rafa kaldırmış durumdalar. Biliyorum ki bu seçime kadar rafa kaldırıldı. Seçimden sonra yeniden gündeme getirilecek. Ama o köylerden bir taşın bile yerini oynatamayacaksınız” ifadelerini kullandı.

 

“KAÇAK YAPILARI DERHAL DURDURUN”

 

Geçtiğimiz günlerde sanayi depolama alanından konut alanına çevrilen Birlik Sitesi olarak bilinen alanda kaçak yapılaşmaların başladığına dikkat çeken Yıldız, yetkilileri göreve çağırdı. Yıldız, “Şevket Sümer Mahallesi, Yalınayak Mahallesi ve Güneş Mahallesi’nin birleştiği Birlik Sitesi olarak bilinen alanın imar planlarında bir düzenleme yapıldı. Oralar konut dışı kentsel çalışma alanından, sanayi depolama alanından çıkartılıp konut alanına çevrildi. Bu konuda emeği geçenlere teşekkür etmiştim. Fakat bu hafta gidip gördüm ki bu kez kaçak yapılar yapılmaya başlanmış. Yani park olarak görünen yer eşinmiş, kazınmış, oraya yeniden kaçak yapılar yapılmaya başlanmış. Hem belediyemizin hem Akdeniz Belediyesi’nin Zabıta Müdürlüğü’ne çağrı yapıyorum, hem de siyasilere çağrı yapıyorum. Bu seçim öncesi aradan kaynar diyorsanız bakın aradan kaynamaz. Oradaki kaçak yapıları derhal durdurun, oralar artık konut alanı. Lütfen bunu engelleyin” diye konuştu.