Veli-Der’in gündemi laik eğitim | Güney Gazetesi Mersin

Veli-Der’in gündemi laik eğitim

Öğrenci Velileri Derneği Mersin Girişimi, eğitimde yaşanan sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla bir panel düzenledi.

Veli-Der’in gündemi laik eğitim


ABİDİN YAĞMUR
Panelin açılışında konuşan Veli-Der Mersin Girişimi Sözcüsü İlknur Çiçek, “Birçok insan bize neden böyle bir şeye ihtiyaç duyduğumuzu soruyor.  Paralı eğitim öğretim uygulamalarına, tarikat, cemaat bataklığına saplanan gerici eğitim uygulamalarına karşı çıkarak bir başlangıç yapmak istedik. Son yıllarda artan ve derinleşen ekonomik zorluklar nedeniyle aileler çocuklarını sağlıklı ve dengeli şekilde besleyerek okula gönderemiyor. Bu nedenle çocuklarımıza sağlıklı ve ücretsiz bir öğün okul yemeği verilmesi için yola çıktık. Beslenmenin her çocuk için sağlıklı, yeterli, onurlu ve erişilebilir olması gerekir” dedi.

 

“OKULLAR İMAMLARA AÇILDI”

 

ÇEDES projesi ile manevi görevliler adı altında imam, vaiz, kuran hocası gibi din görevlilerinin okullara girmesinin önünün açıldığını kaydeden Çiçek, “Siyasi iktidarın kendi siyasi ve ideolojik hedefleri doğrultusunda attığı adımlar, okul öncesinden başlayan Diyanet İşleri Başkanlığı ve cemaat yapılarıyla yapılan protokoller öğrencileri, öğretmenleri ve velileri doğrudan etkilemektedir. İnanç sömürüsü ve ayrımcılığı esas alan bu protokollere karşı çocuklarımızın geleceğini korumak için bir araya geldi. Laik, bilimsel, ücretsiz, eşit ve nitelikli eğitim almalarını amaçlayan bir faaliyet içinde bulunacağız” dedi.

 

“LAİK EĞİTİMİN ÖNEMİNİ HER GEÇEN GÜN DAHA İYİ ANLIYORUZ”

 

Birgün gazetesi yazarı Feray Aytekin Aydoğan da “Laik eğitimin önemini her geçen gün daha iyi görüyoruz. 2012’den bugüne özellikle emekçilerin çocukları açısından okul terkine dönüştü. Korkunç rakamlarla karşı karşıyayız. Okulda olması gereken 440 bin çocuğun nerede olduğunu bakanlıklar bile bilmiyor” dedi.

AKP hükümetlerinin, özellikle yoksul mahallelerdeki okulları imam hatip okullarına çevirerek yoksul ailelerin çocuklarını bu okula mecbur bırakmak istediğine değinen Aydoğan, “Aslında imam hatip olmayan okulları da imam hatip müfredatına yaklaştırdılar. Ailelerin büyük kısmı çocuklarının akademik liselere, Anadolu liselerine, fen liselerine gitmesini istiyor. Bakanlık da okullardaki seçmeli din dersleri sayısını artırıyor” ifadelerini kullandı.