Emeklilerden skeçli eylem | Güney Gazetesi Mersin

Emeklilerden skeçli eylem

Memur ve işçi emeklisine yapılan zammı yetersiz bulan emekliler Özgür Çocuk Parkı’nda biraraya gelerek taleplerini bir kez daha sıraladı.  Mutfaktaki yangını boş tencere, boş tava, boş pazar arabasıyla anlatan emekliler, kendi yazdıkları skeci de oynadı. Skeçte artan gıda malzemelerine dikkat çekildi. Kadınlar Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan’a “Filem boş, Pazar arabam boş, Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan sen coş. Ey Gaye aldığın maaşla İstanbul’da ev tutamamışsın ya biz ne yapalım? Bizi ateşe atmışsın, yangın var, yangın var, yangın” diyerek seslendi.

Emeklilerden skeçli eylem


ELVAN KONUK

TÜİK’in 6 aylık enflasyon oranını açıklamasıyla birlikte SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 37.57, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına ise yüzde 49.25 oranında zam yapılması kesinleşti.  Zam oranını yetersiz bulan emekliler Mersin’de eylem düzenledi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 2021 Tüm Emekliler Sendikası ve TÜED Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şubelerinin Özgür Çocuk Parkı’nda düzenlediği eylemde mutfaktaki yangına dikkat çekildi.

“BU POLİTİKALARDAN VAZGEÇİLMEZSE, EMEKLİLER SOKAKTA YAŞAMAYA BAŞLAYACAK”

 

Emekliler adına açıklamayı okuyan 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, “İktidar daha dün, ülkemizde   2002 yılında aylık ortalama 3 milyar dolar ihracat yapılırken bugün aylık ortalama 21.3 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. Elbette inanıyoruz, gerçekten de ihracatımız arttı. Yani ülkemizin geliri arttı. Ama emeklinin geliri bu yıllar içinde sefalet düzeyine düştü. Emekliler arasında konut sahibi olma oranı her yıl azalıyor, daha önce emekli ikramiyesiyle konut sahibi olunabiliyordu, şimdiyse maaşlar kiraya bile yetmiyor. 2002 yılında asgari ücret 184 lira iken en düşük emekli aylığı bunun yüzde 40 fazlası olan 257 liraydı. Bugün en düşük emekli aylığının 17 bin 2 liralık asgari ücretin yüzde 40 fazlası olan 23 bin 802 lira olması gerekiyor” dedi.

Mutfakların yangın yerine döndüğüne dikkat çeken Kurt, “Bizlere yıllardır sahte TÜİK verilerine göre yapılan zamlardan derhal vazgeçilmelidir. Mutfaklarımız yangın yerine dönmüş durumdadır. Sağlıklı beslenmeyi bırakın artık kiramızı ödeyemez hâle gelmiş durumdayız. Korkarız ki bu politikalardan vazgeçilmez ise, artık bu ülkenin emeklileri sokakta yaşamaya başlayacaktır.  Emekliler/emekçiler seçimden seçime göz boyayan politikalarınıza aldanmayacak.  Yeter diyoruz, vaz geçin bu politikalardan” ifadelerini kullandı.

“EMEKLİ AYLIKLARI ARASINDAKİ EŞİTSİZLİK GİDERİLSİN”

 

Emeklilerin taleplerini bir kez daha sıralayan Kurt, şunları söyledi:

“En düşük emekli maaşı 23 bin 802 TL ye yükseltilmelidir. Tüm emekli aylıklarına derhal ve seyyanen ek zam yapılmalıdır.

Memurlara Ağustos’ta seyyanen ödenen 8 bin 200 TL tüm emeklilere de derhal ödenmelidir.

Konutsuz emeklilere, gelirlerine uygun ödemeli sosyal konutlar yapılsın. Depreme dayanıksız konutlar uygun ödemeli krediyle sağlamlaştırılsın.

Tüm emekli maaşları “asgari değil, insanca yaşam” ilkesine göre hükümet ve emekli sendikası arasında yapılacak toplu sözleşme yoluyla belirlensin.

Aylık bağlama oranı (ABO) eskiden olduğu gibi yüzde 70 olsun.

Yıllardır savsaklanan İntibak Yasası derhal çıkarılsın.

İşçi, Memur ve Bağ- Kur emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilsin.

Bayram ikramiyesi adı altında verilen harçlıklardan vazgeçilmeli ve Tüm emeklilere yılda dört defa birer maaş tutarında ikramiye ödensin.

SGK ile Bankalar arasında yapılan protokol görüşmelerine emekli sendikasının da katılması yönünde yasal düzenleme yapılsın. Emekli maaş promosyonları 3 yılda bir değil her yıl ödensin.

Emekli maaşlarından alınan muayene, tedavi ve ilaç katkı payı kesintileri kaldırılsın”

 

“YANGIN BURADA, CEP DELİK CEPKEN DELİK”

 

Eylemde ayrıca emekliler kendi yazdıkları skeci sahneledi. Kadınlar Merkez Bankası Gaye Erkan’a “Yangın burada, cep delik cepken delik. Boş tencere boş tava taş mı kaynatacağım bunlarda. Filem boş, Pazar arabam boş, Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan sen coş. Ey Gaye aldığın maaşla İstanbul’da ev tutamamışsın ya biz ne yapalım? Bizi ateşe atmışsın, yangın var, yangın var, yangın. Yangın mutfakta, yangın sokakta, yangın cebimde, yangın evimde, yangın pazarda. Emekli hakkını istiyor sadaka değil” diyerek seslendi. Skeçte mutfaktaki yangına boş tencere, boş tava ve boş Pazar arabasıyla dikkat çekildi. Skeç sonunda tüm katılımcılar ‘Yangın var’ şarkısını hep beraber söyledi.


  Emeklilerden skeçli eylem