Yabancılar alıyor<br>Türkler bakıyor | Güney Gazetesi Mersin

Yabancılar alıyor
Türkler bakıyor

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM Genel Kurulu’nda yüksek konut fiyatlarına dikkat çekti. Kocamaz, “Yüksek enflasyon ve Türk Lirası’nda ortaya çıkan değer kaybı en çok yabancı yatırımcıya yaramış, Türk vatandaşların alamadıkları konutları yabancılar almaya başlamıştır. Yabancıların kimisi vatandaşlık kimisi de yatırım amaçlı Türkiye’den gayrimenkul alırken, Türk vatandaşlarına ancak bu durumu seyretmek kalmıştır” diye konuştu.

Yabancılar alıyor<br>Türkler bakıyor


ELVAN KONUK

İYİ Parti Mersin Milletvekilli Burhanettin Kocamaz, bütçe görüşmelerinde TBMM Genel Kurulu’nda grubu adına konuştu. Kocamaz, “Filipinler’de yakalanan kara paracı ve Hindistan’da gübre yolsuzluğu davasından yargılanan Hintli dolandırıcı da Türk vatandaşlığı almış. Neyin karşılığı olarak? Muhtemelen 400 bin dolarlık konutun karşılığı olarak. Ecdadımızın kanıyla ve canıyla bizlere vatan yapmış olduğu bu memleketi ‘parayı veren düdüğü çalar’ mantığıyla parsel parsel satmanız devlet ciddiyetiyle bağdaşmıyor. Türkiye için sığınmacılar konusu nasıl bir beka sorununa dönüşmüş ise yabancılara yönelik gayrimenkul satışları da bugün ulusal bir soruna dönüşmüştür” dedi.

“TÜRK LİRASINDAKİ DEĞER KAYBI YABANCILARA YARADI”

 

Yüksek enflasyon nedeniyle konut fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Kocamaz, Türk vatandaşlarının konut almak bir yana, kirasını dahi ödeyemeyecek bir durumda olduğunu vurguladı. Kocamaz, “Ekonomideki kötü gidişat konut fiyatlarını uçurmuş, 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı en ucuz semtlerde bile 5-6 milyon TL’ye yükselmiştir. Bu durum karşısında vatandaşların bırakın başlarını sokacakları bir ev almayı kiralarını ödeyebilecek bir hali de kalmamıştır. Yüksek enflasyon ve Türk Lirası’nda ortaya çıkan değer kaybı en çok yabancı yatırımcıya yaramış, Türk vatandaşların alamadıkları konutları yabancılar almaya başlamıştır. Yabancıların kimisi vatandaşlık kimisi de yatırım amaçlı Türkiye’den gayrimenkul alırken, Türk vatandaşlarına ancak bu durumu seyretmek kalmıştır. Türk vatandaşlığı alabilmek için daha önce 1 milyon dolar olan gayrimenkul şartı önce 250 bin dolara düşürülmüş ardından gelen tepkiler üzerine 400 bin dolara çıkarılmıştır” ifadelerini kullandı.

 

“YABANCILARA KONUT SATIŞINA MUTLAKA KRİTER GETİRİLMELİDİR”

 

Yabancılara konut satışının fiyatları arttırdığından söz eden Kocamaz, hükümetin bu duruma bir tedbir alması için çağrıda bulundu. Kocamaz, “TÜİK verilerine göre yabancılara yönelik yapılan konut satışları 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15.02 artarak 67 bin 490 olmuştur. Türkiye’de yabancılara 2020 yılında 40 bin 812 ve 2021 yılında da 58 bin 576 konut satılmıştır. Yabancılara en fazla konut İstanbul, Antalya, Muğla ve Mersin’de satılmıştır. Türkiye’den en fazla konut alanlar arasında ise Rusya, İran, Irak, Almanya ve Ukrayna gibi ülkeler yer almaktadır. Türkiye’de bugüne kadar toplam kaç kişiye ne kadar gayrimenkul satıldığı, bununla ilgili gerçek rakamın ne olduğu da maalesef bilinemiyor ya da bilinçli olarak açıklanmıyor. Yabancılara yapılan konut satışları ülkemizde konut fiyatlarının ve kiraların yükselmesine de sebep olmaktadır. Bu nedenle hükümet ulusal çıkarlarımızı ve beka sorununu gözeterek yabancılara konut satışına mutlaka bir kriter getirmelidir” şeklinde konuştu.