Bahçelievler Mahallesi sakinleri isyanda: Okulumuzu istiyoruz! | Güney Gazetesi Mersin

Bahçelievler Mahallesi sakinleri isyanda: Okulumuzu istiyoruz!

Yıkılıp yeniden yapılan Cumhuriyet İlkokulu tamamlanmak üzere. Mahalle sakinleri, okul binasının başka bir okula verilmesi girişimlerine karşı imza kampanyası başlattı

Bahçelievler Mahallesi sakinleri isyanda: Okulumuzu istiyoruz!


ABİDİN YAĞMUR

 

Bahçelievler Mahallesindeki Cumhuriyet İlkokulu 2 yıl önce yıkıldı ve yeniden yapımına başlandı. 2 yıldır başka okulda misafir olan çocuklarının bu eğitim yılının ikinci yarısında Cumhuriyet İlkokulunun yeni binasına gelmesini bekleyen veliler, Milli Eğitim Müdürlüğünün “Yeni binayı başka bir okula vereceğiz” açıklamasıyla şoke oldu. Evlerinin yakınındaki okul dururken çocukların birkaç kilometrede mesafedeki okula gönderilmesine karşı çıkan veliler, “Biz mahallemizin okulunu istiyoruz. Çocuklarımız okula gidip gelmekte zorlanıyor, biz getirip götürmekte zorlanıyoruz” diyor. Veliler seslerini duyurabilmek için imza kampanyasına da başladı.

Mersin Valiliğinin, depreme dayanıksız okul binalarının boşaltılması, eski binaların yıkılarak yeniden yapılması çalışmaları kapsamında il genelinde 88 okul boşaltıldı. Bu karar 50 bin civarında öğrencinin başka okullarda misafir öğrenci olmasını beraberinde getirdi.

 

MAHALLEDEN UZAK OKULLARA VERİLDİLER

 

Yenişehir ilçesine bağlı Bahçelievler ve Güven mahallelerinde yaşayan vatandaşlar çocuklarının eğitimi için evlerine en yakın ilkokul olan Cumhuriyet İlkokulu ile en yakın ortaokul olan Çankaya Ortaokulunu tercih etmişti ancak bu iki okulun da birbirinin zıttı yönlerde, mahalleden oldukça uzak 2 farklı okula misafir olarak gönderilmesi hem velilerin hem öğrencilerin hayatını altüst etti.

 

ÇANKAYA ORTAOKULU İKİYE BÖLÜNDÜ

 

Hem ders giriş çıkış saatlerinin ikili öğretime göre ayarlanması ve trafik sorunu hem de çocukların akşam hava karardıktan sonra, 19.00 sularında okuldan çıkması ulaşım ve güvenlik alanında sıkıntılar doğuruyor.

Maddi durumu olan veliler servis tutarak sorunu aşmaya çalışırken maddi durumu iyi olmayan ya da birden fazla çocuğu okula giden veliler, ilkokul 3. Ve 4. Sınıf öğrencisi olan çocuklarını okula kendileri getiriyor, akşam da kendileri alıyor.

Benzer bir sorun evlerinden 3 kilometre mesafede, çevreyolu üzerinde bulunan Hacı Sabancı Lisesine gönderilen Çankaya Ortaokulu 5. Sınıf öğrencileri ile 4 kilometre mesafede bulunan Mahmut Arslan Lisesine gönderilen Çankaya Ortaokulu 6. Sınıf öğrencileri için de yaşanıyor.

Tamamlanan okul kime verilecek?

 

Hem Cumhuriyet İlkokulu hem Çankaya Ortaokulu öğrencilerinin velileri, yapımı tamamlanmak üzere olan Cumhuriyet İlkokulu binasının ikinci dönemde kendilerine verileceğini umut ediyordu. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin de açıklamaları bu yöndeydi ancak Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri geçtiğimiz günlerde yeni yapılacak okul binasının Barbaros Ortaokuluna tahsis edileceğini, Cumhuriyet ve Çankaya okullarının ise bir yıl daha misafir olarak kalacağını bildirdi.

Milli Eğitim Müdürlüğünün bu girişimi Bahçelievler ve Güven mahallesi sakinlerinin tepkisine neden oldu.

Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş’tan randevu talep eden veliler, bu taleplerine karşılık alamayınca imza kampanyasına başladı.

 

“Biz 2 yıldır rezil durumdayız”

 

Yaşanan süreçle ilgili gazetemize konuşan bir veli, “Biz Cumhuriyet İlkokulu olarak 2 senedir Yenişehir İlkokulunda misafiriz. Binamız orada yapılıyor. Bitmek üzere bina. Oraya gideceğiz diye sabrettik. İkinci dönemde oraya gideceğimizi bekliyorduk. Ama geçen Cuma günü muhtarımız bize eylül ayında geçebileceğiz dedi. Sonra da bizden önce Barbaros Ortaokulunun geçebileceğini söyledi. Biz böyle bir şeyi istemiyoruz. O okul Cumhuriyet İlkokulu ve Çankaya Ortaokulunun hakkı. Biz an evvel okulumuza geçmek istiyoruz. Çünkü tüm veliler o okulun etrafında oturuyoruz. Biz 2 yıldır rezil durumdayız. Bize verilen bilgilere göre Barbaros Ortaokulu velilerinin üst makamda tanıdıkları varmış.  Okulları için yıkım kararı çıkmış ama bu okulun bitmesini bekliyorlarmış. Eğer öyle bir şey varsa bu bina bizim hakkımız” dedi.

 

“OKULLAR UZAK, GİDİP GELMESİ SIKINTILI”

 

Hem Çankaya Ortaokulunda hem Cumhuriyet İlkokulunda çocuklarının okuduğunu, 4 çocuğunun da farklı okullarda misafir öğrenci olduğunu belirten bir velide “Servis sıkıntısı var. Ben 4 çocuğumu evime yakın diye bu okullara kaydettim. Şimdi öğlen akşam 2 farklı okula gidip geliyorum çocuklarımı almak için. Misafir olduğumuz için okullarda pek hoş karşılanmıyoruz. Veliler servis parası bulamadığı için çocuklarını kendilerini getirip götürüyorlar. İki çocuk kaza geçirdi. Okullarımız uzak, gelip gitmesi sıkıntılı. Bundan dolayı okulumuza dönmek istiyoruz” dedi.

 

“O okul Cumhuriyet İlkokulu ve Çankaya Ortaokulunun hakkı”

 

Milli Eğitim yetkililerinin “Cumhuriyet İlkokulu olarak siz eylül ayında yeni binanıza gideceksiniz. Bundan öncesini sorgulamayın” dediğini belirten bir öğrenci velisi de, “Orası işlevsel hale gelecekse, ocak gibi bitecekse o okula biz neden geçmiyoruz. İkinci bir okul gelsin elbette biz de burada misafiriz. Ama biz neden geç gidiyoruz. Bizim burada rahat olduğumuz, iyi olduğumuz söyleniyor ama biz rahat değiliz. Sadece sabrediyoruz. Okulumuz bitecek, oraya gideceğiz diye sabrettik” ifadelerini kullandı.

Çankaya Ortaokulu öğrencilerinin de farklı mahallelerdeki 2 farklı liseye gönderildiğini belirten bir veli de “Çocuklar rezil durumda. Tuvaleti kullanamıyorlar, kantini kullanamıyorlar. Veliler bir de bunun üzerine servis parası veriyorlar. Biz mahallemizdeki okulu istiyoruz. Cumhuriyet İlkokulu tamamlanınca Cumhuriyet İlkokulu ve Çankaya Ortaokulu o binada olmalı” dedi.

 

“SABAH AKŞAM BEŞER KİLOMETRE YÜRÜYORUM”

 

4 çocuk okuttuğunu, servis parası verecek durumu olmadığını ve sabah akşam 5’er kilometre yürüyerek çocuklarını okula bıraktığını söyleyen bir veli, “Zor geliyor, artık kaldıramaz olduk. Okulumuzun Cumhuriyet İlkokuluna taşınmasını istiyoruz. Okulumuzun bir an önce yakınlaşmasını istiyoruz. Rica ediyoruz yetkililerden, okulumuzu bize geri versinler” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 


  Bahçelievler Mahallesi sakinleri isyanda: Okulumuzu istiyoruz!