“İnsanca yaşamak istiyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“İnsanca yaşamak istiyoruz”

Açlık sınırının altında kalan maaşlarıyla barınamayan, geçinemeyen, sağlık hakkına ulaşamayan binlerce emekli Ankara’da buluştu. Mersin’den Ankara mitingine yoğun katılım olduğunu söyleyen Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Oktay Canpolat, “İnsanca yaşayabileceğimiz bir ücret düzeyinin hayata geçirilmesini istedik. 16 tane sağlık hakkımız tırpanlanmış vaziyette, sendikal haklarımız üzerinde engel var. Sorunlarımızı dile getirmeye, mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz” dedi.

“İnsanca yaşamak istiyoruz”


ELVAN KONUK

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) verilerine göre kasım ayında açlık sınırı 14 bin 25 TL, yoksulluk sınırı ise 45 bin 686 TL oldu. Yüksek yaşam maliyetine rağmen 7 bin 500 TL’ye bir ayı geçirmek zorunda bırakılan emekliler Ankara’da ses yükseltti.  DİSK Emekli-Sen, Emekliler Dayanışma Sendikası ve Tüm Emekliler Sendikası’nın Anıtpark’ta düzenlediği mitinge katılım büyük oldu.

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Oktay Canpolat, “Türkiye’nin her yerinden son bir aydır kamuoyuna mitingimizi duyurma hem de itirazlarımızı dile getirme noktasında ciddi bir çağrı süreci yaşadık. Bu çağrı süreci karşılığını buldu. Bir önceki mitingimize katılım 5 bin kişi civarındaydı, bugün 8 bin civarında insan gelmişti, gayet coşkuluydu. Bütün isteklerimizi, itirazlarımızı hepsini dile getirdik. 3 sendika ile birlikte bir dayanışmayla mitingimizi coşku içerisinde gerçekleştirdik” dedi.

 

“EMEKLİLERİN ÖRGÜTLENEBİLECEĞİ YERİN SENDİKALAR OLDUĞUNU GÖSTERDİK”

 

Son yıllarda Türkiye’de emekli profilinin değiştiğinden söz eden Canpolat, emeklilerin mücadeleyi yükselttiğini vurguladı. Canpolat, “Türkiye’de emekliler dendiği zaman torun bakan, ‘git hobi bahçesinde çiçeklerle uğraş’ denilen, yaşamın dışına itilen bir profil vardı. Bu son 2 yıldır bu profil gerçekten hakkını arayan, kendisi için mücadele eden sendika çatısı altında bir araya gelen hak arayan emekli profiline dönüştü. Derneklerde 100 binlerce üye var, 100 binlerce üyesi olan dernekler sesini çıkarmazken sendikalar 20 bin civarındaki üyesiyle Türkiye’ye gerçekten emeklilerin içinde bulunduğu durumu, yoksulluğu, sefaleti, az maaşı ve sendikal haklarının engellenmesi sürecini ciddi anlamda kamuoyuna anlattı. Biz emeklilerin adresinin sendikalar olduğunu, sendikalar içerisinde örgütlenmesi gerektiğini kısa süre içerisinde gösterdik. Aynı zamanda emeklilerin mücadelesini yükselterek ‘bakın Türkiye’nin her yerinde derneklerinden tutun partilerin tamamına artık bir emekli dairesi, emekli başkanlığı kuracak düzeye getirdik. Biz emeklilerin örgütlenebileceği yerlerin adresinin artık sendikalar olduğunu gösterdik.  Bu da mücadeleci bir sendikal anlayışla hayata geçirildi” ifadelerini kullandı.

 

“MÜCADELEMİZİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

 

İnsanca yaşayacak bir ücret talepleri olduğunu hatırlatan Canpolat, “Maaş bağlama oranlarımız yüzde 70’di, AKP iktidarı yüzde 28’e düşürdü. Tekrar yüzde 70’e çıkarılmasını, 2010 öncesine dönülmesini istiyoruz. İntibak yasasının çıkarılmasını ve emeklilerin maaşlarının eşit bir şekilde düzenlenmesini istiyoruz. Sendikal haklarımız üzerinde müthiş bir engel vardı. Biz kuruyoruz, devlet kapatıyoruz. Bu anlamda bizim sendikal örgütlenmemizin önündeki engellerin kaldırılmasını talep ettik. İnsanca yaşayabileceğimiz bir ücret düzeyinin hayata geçirilmesini istedik ve 16 tane sağlık hakkımız tırpanlanmış vaziyette. Sağlık haklarımızdan tüm hastanelerde faydalanma isteğimizi dile getirdik. Sorunlarımızı dile getirmeye, mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.