Mersinli esnaf çözümü Ankara’da arıyor | Güney Gazetesi Mersin

Mersinli esnaf çözümü Ankara’da arıyor

Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası bu kez Ankara’da küçük esnafın sorunlarına çözüm aradı

Mersinli esnaf çözümü Ankara’da arıyor


ELVAN KONUK

Zincir marketler telefondan beyaz eşyaya, kozmetikten kırtasiye ürününe, oyuncaktan tuhafiyeye kadar sattıklarıyla ürün yelpazesini gün geçtikçe genişletiyor. Bu durum karşısında yerel esnafın zincir marketlerle rekabet edecek gücünün kalmadığını vurgulayan Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan ve oda yönetimi konuyu Ankara’ya taşıdı. Ankara’da Mersin Milletvekilleri ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu’nu (TESK) ziyaret ederek küçük esnafın sorunlarına dikkat çeken Turan, “Küçük esnaf biterse Türkiye biter” hatırlatması yaptı.

Mersin’de küçük esnafın zincir marketlerle rekabet gücünün kalmadığına ve girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle esnafın kepenk kapatmaya başladığına dikkat çeken Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Ankara ziyaretiyle bu duruma çözüm aradı. Oda Başkanı Ramazan Turan ve oda yönetimi, CHP Mersin Milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Talat Dinçer, AKP Mersin Milletvekili Havva Sibel Söylemez, İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz ve MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal’ı TBMM’de ziyaret ederek Mersinli esnafın talepleri aktardı.

Ayrıca TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’i ziyaret ettiklerini söyleyen Başkan Turan, esnafın taleplerini içeren bildiriyi paylaştıklarını ve konunun takipçisi olacaklarını vurguladı.

ESNAF PERAKENDE YASASI’NIN YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNİ BEKLİYOR

 

Mersinli esnafın sorunlarının yer aldığı bildiride şu talepler yer aldı:

“Perakende Yasası Yürürlüğe girmeli, bütün perakende satış yapan esnafı ve meslek guruplarını korumak amacıyla pozitif, ayırımcılığı içeren, perakende yasamızı bekliyoruz.

SGK’da eşitlik istiyoruz. SSK ve BAGKUR prim gün sayısını eşitlenmesi gerekmekte, yanımızdaki personel emekli olup gitti biz hala iş yerindeyiz. Emekli olduğumuzda personelimiz bizden fazla maaş almaktadır.

Tütün ürünü satışındaki kar oranımız revize edilmeli. Bizim sattığımız tütün ürününden herkes kazanmakta fakat biz sadece firmaların tahsilatçıları durumundayız.

Banka POS oranları sattığımız tütün ürünlerinin kâr marjını geçti. Türkiye Geneli küçük esnafa özel POS oranı istiyoruz. Bankalara kazancımızı kaptırdık.

Zincir marketler ile yerel marketler arasında mesafe kuralı çıkarılmalı. Zincir Marketlerin şehir merkezinden uzak yerlerde Avrupa’daki gibi hizmet vermesini istiyoruz.

Zincir marketler hafta sonu kapanmalı ve hafta içi belirli saatlerde açık tutulmalı. Böylelikle 20 farklı sektördeki yerel esnafımız rahat bir nefes alacak. Çünkü Zincirler Market değil.

22.00 olan Alkol Satış Yasası'nın saati 23.00 ya da 24:00' e kadar uzatılması gerekmekte. Alkol satış cezaları caydırıcı olmalı ancak yok edici olmamalı. 1 milyon TL’yi bulan cezalar yazılmakta.

İş yeri kira artış oranlarının konutlardaki gibi yüzde 25’le sınırlandırılması gerekmektedir.

Küçük esnafa özel elektrik tarifesi çıkarılmalı. Küçük esnaf biterse Türkiye biter.”