Kadın fotoğrafçıların gözünden bir kentsel dönüşüm hikayesi: Semt-i Çukur | Güney Gazetesi Mersin

Kadın fotoğrafçıların gözünden bir kentsel dönüşüm hikayesi: Semt-i Çukur

Mersin’de Kolektif Kadın Fotoğrafçılar adıyla bir araya gelen Tülin Şahin Okay, Fevziye Yürek ve Selda Aktay kentsel dönüşüm kapsamına alınan Barış Mahallesinde 1 yıl boyunca çalıştı ve kentsel dönüşümün görünmeyen, medyada yer almayan yüzünü, mülksüz kent yoksullarının dramını belgeledi. Mahallede çekilen fotoğraflardan oluşan sergide fotoğrafçılar kentsel dönüşüm nedeniyle kiracı oldukları evler yıkılan yurttaşların yaşamından çarpıcı kesitler sunuyor.

Kadın fotoğrafçıların gözünden bir kentsel dönüşüm hikayesi: Semt-i Çukur


ABİDİN YAĞMUR

 

Fotoğrafçılar Tülin Şahin Okay, Fevziye Yürek ve Selda Aktay’ın kolektif çalışmasının ürünü olan “Semt-i Çukur-Bir Kentsel Dönüşüm Hikayesi” adlı sergi İçel Sanat Kulübünde açıldı.

Sergide, fotoğrafçıların 1 yıl boyunca, kentsel dönüşüm projesi kapsamında bir kısmı yıkılan bir kısmı yıkılmayı bekleyen Barış Mahallesinde çektikleri insan hikayeleri fotoğrafları yer alıyor.

Fotoğrafçılar, TOKİ ile Akdeniz Belediyesi arasındaki kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılan Barış Mahallesinde atık toplayıcısı, çalgıcı gibi mesleklerle geçinmeye çalışan, mülk sahibi olmayan ancak uzun süredir bu mahallede kiracı olarak yaşayan yurttaşların zorlu yaşam koşullarına odaklanmış.

 

“ÖTEKİ İKEN BİRAZ DAHA SAVRULMUŞ OLACAKLAR”

 

Fotoğrafçı Tülin Şahin Okay, “Barış Mahallesi kentsel dönüşüm kapsamına alınmış bir mahalle. Bazı evler yıkılmış, bazı evler ise yıkılmayı bekliyor. Arsa sahipleri, ev sahipleri anlaşmaya varmışlar ama bir de kiracılar var. Kiracılar çok kötü koşullarda yaşıyorlar. Çürümüş, sağlıksız binalarda, elektriksiz binalarda büyük bir yoksullukla mücadele ediyorlar. Kentsel dönüşüm elbette onları kaygılandırıyor. Çünkü kentsel dönüşümle savrulacaklar. Bir arada olduklarında gerçekleştirdikleri dayanışma, kolektif bir hayatı artık kuramayacaklar ve öteki iken biraz daha savrulmuş olacaklar” dedi.

 

“MEDYADA YER ALMAYAN GERÇEK HAYAT HİKAYELERİ”

 

“Semt-i Çukur” sergisinin kadınların kolektif bir çalışması olduğuna değinen Tülin Şahin Okay, “Barış Mahallesindeki halkın derin yoksulluk koşullarını ve kentsel dönüşümün etkilerini anlatabilmek için mahalle sakinlerinin hikayesini de dinledik. Medyada görülmeyen gerçek hayatların gerçek hikayesini anlattık. Barış Mahallesinde yaşayanlar zaten çok durumda oldukları için bu mahallede yaşıyorlar. Dolayısıyla bu projelerden önce bu insanların yoksulluk koşullarının da değerlendirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sergi, 26 Kasım’a kadar İçel Sanat Kulübü salonunda görülebilecek.