Tüccar fiyatı 5 lira aşağı çekince<br>zeytin üreticisi hasadı bıraktı | Güney Gazetesi Mersin

Tüccar fiyatı 5 lira aşağı çekince
zeytin üreticisi hasadı bıraktı

Mersin’in Mut ilçesinde tekel konumundaki zeytin işleme fabrikası işletmecesi ile Ege bölgesinden gelen tüccarlar fiyatları 5 lira aşağı çekince üretici hasadı erteleme kararı aldı. Üretici kooperatifinin çağrısına uyan çok sayıda üretici Cuma gününe kadar işletmeye ve tüccarlara zeytin vermeyecek.

Tüccar fiyatı 5 lira aşağı çekince<br>zeytin üreticisi hasadı bıraktı


 

ABİDİN YAĞMUR


Türkiye’nin zeytin üretiminde önemli bir yer tutan Mut’ta zeytin işleme tesisleri ve tedarikçi tüccarlar tüm zeytin türleri için alım fiyatını 5 lira düşürdü. İşletmecilerin ve tüccarların birlikte hareket ederek fiyatları düşürmesine ilk tepki Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gülsüm Kevser Mut’tan geldi.

Mut, kooperatifin resmi sosyal medya hesabından yayınladığı videoda, Mut’ta zeytin alımı yapan en büyük firmanın yetkilileriyle görüştüğünü, fiyatların neden düştüğünü sorduğunu, firma yetkilisinin ise “Size hesap mı vereceğiz” dediğini aktardı.

 

“DÜNYADA ZEYTİN YOK, FİYATLARIN DÜŞMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

 

Üreticilerin fiyatların düşmesinin ardından kooperatife ulaşarak “nasıl bir yol izleyelim” diye sorduğunu kaydeden Mut, “Dünyanın hiçbir yerinde az olan bir malın fiyatı düşmez. Bu işin içinde bir oyun var. Bu durumda bizim yapacağımız şey güçlerimizi birleştirmek ve zeytinimizi 3 gün toplamamak. 3 gün eleklere zeytin götürmeyelim. Şu an Türkiye’de zeytin yok, dünyada zeytin yok. Yani zeytin fiyatının düşmesi mümkün değil. Dolayısıyla 3 gün zeytin toplamayın. Toplarsanız bile tüccara vermeyin, yağa verin” ifadelerini kullandı.

 

“FİRMALAR FİYATLARI DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYOR”

 

Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gülsüm Kevser Mut, Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada da, zeytin hasadına ekim ayında başladıklarını, hasadın ilk günlerinde işletmelerin tüketicinin beklentisini karşılayan fiyatlar verdiğini ancak geçen hafta birden bire tüm kalemlerde 5’er lira fiyat düşürdüklerini anlattı.

Mut, “Bizim kooperatifimizin bir işletme tesisi yok. Dolayısıyla birkaç firma burada piyasayı belirliyor. Burada OSB’de tesisi olan bir firma var, Manisa’daki tesislere götürmek üzere buradan alanlar var. Bu sene zeytin az, talep çok. Buna rağmen fiyatı düşürmeye çalışıyorlar” dedi.

 

“TÜM KALEMLERDE AYNI ANDA DÜŞÜRDÜLER”

 

Mut yöresinde Gemlik, Ayvalık ve Domat türü zeytin üretildiğini, bunların da kalibrelerine göre kendi içlerinde 12 türe ayrıldığını belirten Mut, “Her zeytin türünün ve kalibresinin farklı fiyatı olur. Tek bir tür ya da kalibrede değil. Tüm türlerde 5 lira fiyatları düşürdüler. Üreticiler olarak biz de tepkimizi göstermek istedik. Alıcılar 5 liralık düşüşten vazgeçmelerini istiyoruz. Cuma gününe kadar vazgeçmezlerse belki zeytin vermeme devam edecek. İlçede çağrımıza çok sayıda üretici katıldı. Biz bu eylemle bir kültürü yerleştirmeye çalışıyoruz. Bu karara katılmayan, ürün vermeye devam eden üretici için de mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“BU FİYAT DÜŞÜŞÜ TÜKETİCİYE YANSIMAZ”

 

Zeytin işleme fabrikalarının üreticiden zeytin alırken fiyatı düşürmelerinin nihai tüketiciye yansımadığına işaret eden Mut sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer bu fiyat düşüşleri tüketiciye yansıyacak olsa inanın bizler de elimizi taşın altına koyarız. Tüketici daha ucuza yesin diye biz de fedakarlık yaparız. Ama çok iyi biliyoruz ki bu fiyat düşüşü tüketiciye yansımıyor. Aracılar, şirketler kazanıyor. Bakın bizim hasat ettiğimiz iri siyah zeytinin kilosu, burada 50 lira ila 60 lira arasında veriliyor. Aynı zeytinin marketlerdeki paket fiyatına bakıyoruz, 400 gramı 130 lira. Yani neredeyse kilosu 300 lira. Aradaki fark 4 katı. Biz buna dikkat çekmek istiyoruz. Üreticiler olarak kooperatifte örgütlendik, hakkımızı korumaya çalışıyoruz. Bu ürünleri alan tüketiciler de haklarını arasınlar. Fiyatların düşürülmesinin tüketicilere yansımadığını özellikle vurgulamak istiyorum”.