Ünlü felsefeci hümanizmi anlattı | Güney Gazetesi Mersin

Ünlü felsefeci hümanizmi anlattı

​​​​​​​Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, Mersin Üniversitesinde düzenlenen panelin onur konuğu oldu.

Ünlü felsefeci hümanizmi anlattı


Mersin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi'nin UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Türkiye Felsefe Kurumu iş birliğinde hazırladığı "21. Yüzyılda Humanizmi Yeniden Düşünmek" adlı panel, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, "Genel olarak hümanist felsefeye dayanan Cumhuriyetimizin ikinci yüz yılında Üniversitemiz de birtakım etkinlikler düzenledi ve düzenlemeye de devam edecek. Elbette hümanizm hepimizin kulağında ve dilinde olan bir kelime. Birkaç bin yıllık tarihi olan, insanı odağı alan, çevresini de düşünerek insan refahını önceleyen bir akım. Yaklaşık 200 yıl önce de bir isme kavuşmuş olan bir akım. Bir bilim insanı olarak beni en çok ilgilendiren öğesi, akılcılık. Herhangi bir olgunun nedenini sorgulamak çok önemli. Bir insan olarak ikinci unsuru, empati yapmak. Hepsinden önemlisi de insanlara ve canlılara önem vermek. Biz geniş bir ekolojik çevrede yaşıyoruz. Hümanizm, bu üç unsuru bir araya getiren önemli bir akım. O güzel prensibi uyguladığımızda dünya düzeninde düzgün bir toplum olabileceği görülüyor. Hümanizmin temel prensiplerine baktığımda kendim için de çok önemli değerler grubu olduğunu gördüm” dedi.

 

 

 

“EŞİTLİK HER BİREYİN HAKKI”

 

Bu temel prensiplerin yani bir bireyin toplum içinde yaşarken uygulaması gereken taahhütlerin; fedakârlık, eleştirel kritik düşünme, empati, çevrecilik, etik gelişme ve olgunlaşma, adil ve iyi insan olma, küresel farkındalık, sorumluluk, hizmet ve katılım, alçakgönüllülük, barış ve sosyal adalet olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, "Bugün çok büyük bir dram ile karşı karşıyayız. Dünyanın farklı noktalarında, en önemlisi çok yakınımızda bir trajedi yaşanıyor. Çocuklar, insanlar öldürülüyor. Ve biz buna sessiz kalamayız. Normalde insanların huzurlu yaşayabilmesi en doğal hakkı. Eşitsizliklerin giderilmiş olduğu bir toplumda yaşamak da bireylerin en doğal hakkı" ifadelerini kullandı.

 

 

“HÜMANİZM AŞILMALI MI?”

 

Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu üyesi panelin onur konuğu Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, "Hümanizm, aşılması gereken bir anlayış olarak karşımıza çıkarılıyor." diyerek konuşmasına başladı. 

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, "Hayvan haklarından, doğa haklarından söz ediliyor. Metaverse gibi sözcükler uyduruluyor. Benim görebildiğim kadarıyla bu iddiaları ortaya atanlar, insanın özelliğini oluşturan karakteristiklerine bakmıyor. Diğer canlılarla ortak yanına Schopenhauer'in "doğanın fabrikasyonu" olarak adlandırdığı insanın ya da "kafer döğüşü" yapmaya kalkışanların bu ortak yanına bakarak konuşuyor" dedi.

 

 

“İLK ADIM İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ”

 

Hümanizmin, bütün anlama biçimleri de hesaba katıldığında, insanın değerine ilişkin bir görüş olduğunu belirten Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, "Tür olarak insanı en değerli varlık olarak görmek, dolayısıyla ona, değerine uygun muamele gösterilmesini istemek oluyor. Hümanizm kavramına farklı içeriklerin atfedilmesi, hümanizmin dünyanın farklı zaman ve mekânlarda insanlara muamele etmeye ilişkin gerektirdikleri hakkındaki farklı görüşlerin olmasıyla ilgisi olsa gerek" ifadelerini kullandı.

Ülkemiz ve dünya insanları için nasıl daha iyi bir gelecek kurulabilmesi konusuna da değinen Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, "Yapmamız gereken şey, "Neden?" sorusunu cevaplandırmaktır. Buna doğru ilk adım da, eğitimin bütün kademelerinde insan haklarının etik eğitimine yer vermektir" dedi.

 

Prof. Dr. Yusuf Örnek'in oturum başkanlığını yaptığı ve konuşmacı olarak Prof. Dr. Taşkıner Ketenci, Prof. Dr. Boğos Levon Zekiyan ve Prof. Dr. Saffet Babür'ün yaptığı "Hümanizm: Kavramları ve Tarihi" başlıklı konuşma ile yine oturum başkanlığını Prof. Dr. Yusuf Örnek'in yaptığı ve konuşmacı olarak Prof. Dr. Hatice Nur Erkızan, Prof. Dr. Güncel Önkal ve Doç. Dr. Yaylagül Ceran Karataş'ın yaptığı "Hümanizm: Günümüzdeki Tartışmaları ve Geleceği" başlıklı konuşmalar gerçekleşti.

Prof. Dr. Zehragül Aşkın'ın oturum başkanlığını yaptığı "Türk Düşüncesinde Hümanizm" adlı oturuma konuşmacı olarak Prof. Dr Haluk Erdem, Prof. Dr. Harun Tepe ve Doç. Dr. Mustafa Günay katılırken oturum başkanlığını Prof. Dr. Betül Çotuksöken'in yaptığı son oturumda etkinliğin genel değerlendirmesi yapıldı. Son oturuma konuşmacı olarak Prof. Dr. Zehragül Aşkın, Prof. Dr. Eyüp Erdoğan ve Prof. Dr. Efrumiye Ertekin katıldı.  (Haber Merkezi)