Uzmanlar meme kanserini anlattı | Güney Gazetesi Mersin

Uzmanlar meme kanserini anlattı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 1-31 Ekim ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında Mezitli Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nden faydalanan danışanlara farkındalık yaratabilmek adına eğitim programı düzenledi. Eğitim kapsamında Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürü Uzman Doktor Bahar Gülcay Çat danışanlara ‘Meme Kanseri ve belirtileri’, ‘Teşhis yöntemleri ve gerçekleşme biçimleri’ ve ‘Korunma yöntemleri’; Operatör Doktor Aslı Bilekdemir ise, ‘Rahim ağzı kanseri ve erken tanı’ ‘Kanser belirtileri’, ‘Rahim ağzı kanser tipleri, evreleri ve tedavileri’ hakkında bilgi verdi. 

Uzmanlar meme kanserini anlattı


Etkinlikte, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, danışanların nabız, şeker ve tansiyon ölçümlerini de yaptı. Etkinlikte meme kanseriyle ilgili farkındalık oluşturmak adına danışanlara pembe kurdele dağıtılıp, pembe fular hediye edildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı olarak her yıl Ekim ayında farkındalık etkinlikleri düzenlediklerini belirten Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürü Uz.Dr. Bahar Gülcay Çat, erken teşhiste meme kanserinin nerdeyse yüzde 100’e yakın bir tedavi edilme oranı olduğunu kaydetti.

 

“ERKEN TEŞHİS KONULDUĞUNDA YAŞAM SÜRESİNİ OLDUKÇA ETKİLER”

 

Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamında, Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nden faydalanan danışanlara meme ve rahim ağzı kanseriyle ilgili bilgiler aktardıklarını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Aslı Bilekdemir, “Erken tanı ve önerilebilir tedbirlerden bahsettik. Meme kanseri, erken tanı konduğunda yaşam süresini oldukça etkileyen bir kanser türüdür. Aynı şekilde rahim ağzı kanserinin erken tanısı çok önemlidir. Aynı zamanda da aşı sayesinde önlenebilir bir kanserdir” dedi.

Kadınların düzenli ve rutin kontrollerini yaptırdıkları takdirde erken tanının oldukça işe yarayacağını kaydeden Bilekdemir, “Danışanlar, rahim ağzı kanseri için de aşı olduklarında en sık görülen tiplere karşı bağışıklık elde edilebileceklerini öğrendiler. Yine meme kanseri ile ilgili rutin muayenelerini elle kontrol etmeleri ve senelik doktor kontrollerini ihmal etmemeleri de çok önemli. Rahim ağzı kanseri ile ilgili olarak da, rutin jinekolojik muayenelerini yaptırmalarını ve HPV aşılarını hem kız hem erkek çocuklarına yaptırılarak kanserin önüne geçme imkânları olduğunu bilmeleri önemli” ifadelerini kullandı.

Toplumsal farkındalığın kazandırılması için seminerlerin artırılabileceğini ve eğitimin önce ailede başladığını söyleyen Bilekdemir, aileden okula her yerde erken tanının vurgulanmasının toplumsal bilinç kazanılmasında etkili olacağının da altını çizdi.  (Haber Merkezi)