“5 bin liralık ikramiye emeklileri rahatlatmaz” | Güney Gazetesi Mersin

“5 bin liralık ikramiye emeklileri rahatlatmaz”

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, emeklilere yılda bir kez asgari ücret verilmesini talep eden önergeyi partisi adına TBMM’ye sundu. Kocamaz, “Bir defaya mahsus olarak verilecek 5 bin liralık bir ödemenin emeklilerimize sağlayabileceği anlamlı bir katkı söz konusu değil. Gelin bu tek seferlik ödemeyi rasyonel hale getirelim ve emeklilerimizin en az asgari ücret kadar ödemeyi her yıl düzenli olarak almalarını sağlayalım” dedi. Önerge Cumhur İttifakına mensup milletvekilleri tarafından ret edildi.

“5 bin liralık ikramiye emeklileri rahatlatmaz”


ELVAN KONUK

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, emekli maaşlarının iyileştirilmesi konusunda partisi adına TBMM kürsüsünde konuştu. Kocamaz, “Çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeme yapılması öngörülüyor. Çalışmayan kısmı önemli, çünkü Ekim ayı içerisinde bir gün dahi çalışmış olsa emeklimiz bu parayı alamayacak” dedi.

 

“10 MİLYON EMEKLİ 7 BİN 500 LİRAYLA GEÇİNMEYE ÇALIŞIYOR”

 

Toplam 15 milyon 500 bin emekli olduğunu ve bunların 3’te 2’sinin açlık sınırının altında yaşadığını söyleyen Kocamaz, “Ortalama emekli aylığı 8 bin 500 lira iken son açıklanan verilere göre açlık sınırı 13 bin 334, yoksulluk sınırı da 43 bin 433 lira. En düşük emekli aylığı olan 7 bin 500 lira ile tam 10 milyon emeklimiz geçinmeye çalışıyor. Aileleri ile birlikte bu rakam 15 milyonu buluyor. Yani yıllarca çalışmış, emek vermiş, prim ödemiş ve artık biraz olsun rahat etmeyi haketmiş milyonlarca emeklimize deniliyor ki ‘7 bin 500 lirayı gönlünüzce harcayın, karnınızı doyurun, kılık kıyafet alın, ev kiranızı ödeyin, faturalarınızı ödeyin, yıllarca yoruldunuz arada bir de tatile gidin. Torunlarınız vardır onlara da ufak tefek hediyeler alın, güle güle harcayın bu 7 bin 500 lirayı. Bakın size bir defaya mahsus 5 bin lira para da vereceğiz, daha ne istiyorsunuz?’. Ancak ardından şu da ekleniyor; ‘Ha beğenmediniz bu parayı, 7 bin 500 lira yetmedi, 60’ından 70’inden sonra çalışmaya kalktınız, o zaman 5 bin lirayı da vermiyoruz size. Oturun oturduğunuz yere. 7 bin 500 lira maaşınızı alın, halinize teşekkür edin. Bize de teşekkür edin’ diye konuşarak iktidarın emeklilerle ilgili sözlerini eleştirdi.

 

“5’Lİ ÇETEYE 1 YILDA VERİLEN 60 MİLYAR LİRA, 12 MİLYON EMEKLİYE VERİLEN TOPLAM 61 MİLYAR LİRA”

 

Verilen ikramiye henüz onaylanmadan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunu reklam malzemesi olarak kullandığını dile getiren Kocamaz, TBMM’nin saray tarafından bir noter olarak görüldüğünü söyledi. Kocamaz, “Yaklaşık 12 milyon emeklimize bir defaya mahsus olmak üzere toplamda 61 milyar lira verilecek. Peki şu 5’li çeteye, hani şu rant projeleri üreterek ceplerini şişirdiğiniz, kasalarını doldurduğunuz 5 kişiye ya da şirkete 2023 yılında ne kadar para boca edeceksiniz? Şu meşhur kamu özel işbirliğiyle, hani şu Londra mahkemelerine hakem tayin ettiğiniz projelerle tam 60 milyar lira. 12 milyon çilekeş emekliye bir defaya mahsus vereceğiniz parayı 5 kişiye sadece bir yılda yani 2023 yılında vereceksiniz. Bununla da hem bu ülkede adalet olacak, hem kalkınma olacak öyle mi? Bir örnek daha vereyim. Kur Korumalı Mevduat, hani şu seçim önceki ekonomik çöküntü perdelensin, döviz yükselmesin diye şapkadan çıkardığınız garip tavşan. Hani şu fakirin cebinden alıp, bir avuç zengini daha da zengin ettiğiniz irrasyonel uygulama. İşte bunun bu ülkeye maliyeti şuana kadar 600 milyar lira. Yani 12 milyon emekliye bir defalık vereceğiniz paranın tam 10 katı” ifadelerini kullandı.

 

“GELİN EMEKLİLERİMİZE EN AZ ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNDE İKRAMİYE ALMALARINI SAĞLAYALIM”

 

Kocamaz, emekli olup da çalışmak zorunda kalan vatandaşların bir kısmının bu parayı alabilmek için işten çıkmayı, 5 bin lirayı aldıktan sonra da tekrar işe girmeyi planladığını söyledi. Bunun yürek burkan bir tablo olduğuna dikkat çeken Kocamaz, “Maalesef 21 yıldır beceriksiz ve çapsız politikalarınızla emeklilerimizi sefalet sınırında yaşamaya mahkum etmekle kalmadınız. Bu yasa ile bir de kayıt dışılığı zorluyorsunuz. Emekli yurttaşlarımızın insani şartlarda bir hayat sürmesi, en azından açlık sınırının üzerinde bir emekli maaşı alabilmesi son derece önemlidir. Bunu temin etmek tarihi ve vicdani bir sorumluluktur. Bir defaya mahsus olarak verilecek 5 bin liralık bir ödemenin emeklilerimize sağlayabileceğimiz anlamlı bir katkı söz konusu değil. Gelin bu tek seferlik ödemeyi rasyonel hale getirelim ve emeklilerimizi en az asgari ücret kadar ödemeyi her yıl düzenli olarak almalarını sağlayalım” şeklinde konuştu.

Oylamaya sunulan İYİ Parti grubunun önergesi AKP’li ve MHP’li milletvekilleri tarafından reddedildi.