Okul servislerine KDV’siz ve ÖTV’siz yakıt verilecek mi? | Güney Gazetesi Mersin

Okul servislerine KDV’siz ve ÖTV’siz yakıt verilecek mi?

Yüksek enflasyon ve zamlar nedeniyle eğitim giderleri katlandı. Akaryakıta yapılan zamlar nedeniyle okul servis tarifesindeki artış dar gelirli ailelerin bütçesini sarstı. Servis ücretlerini TBMM gündemine taşıyan İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Milli Eğitim Bakanlığına “Velileri bu yükten kurtarmak ve okul servisi tarifelerini düşürmek amacıyla, okul servislerine KDV ve ÖTV’siz akaryakıt sağlamayı ya da devlet katkısı yapmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

Okul servislerine KDV’siz ve ÖTV’siz yakıt verilecek mi?


ELVAN KONUK


İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, artan okul servisi ücretleriyle ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle meclise soru önergesi verdi. Akaryakıta yapılan yüksek zamların okul servis tarifesine de yansıdığını söyleyen Kocamaz, “Akaryakıta yapılan yüksek zamlar okul servisi tarifesine de yansımaya başlamıştır. Yapılan son zamlardan sonra büyükşehirlerde 0-1 km arası için aylık 792 liralık servis ücreti 1306 liraya, yıllık olarak ise 3 bin 485 liradan 5 bin 750 liraya çıkmıştır” dedi.

“OKUL SERVİS ÜCRETLERİ VELİLER İÇİN AĞIR BİR YÜK HALİNE GELDİ”

 

Bu ücretlere ek olarak ilkokul ve ortaokullarda bulunması zorunlu rehber personel için yüzde 35'lik bir farkın fiyata eklendiğini dile getiren Kocamaz, Bu durumda rehber personel hizmetiyle birlikte velilerin ödemesi gereken en düşük servisi ücreti yıllık 7 bin 762 lira, aylık ödemesi gereken ücret de 1763 liraya yükselmiştir. Bununla birlikte 0-1 km üstü mesafede zam oranın yüzde 60 zamlanmıştır. 23-25 km için velilerin ödemesi gereken ücret, rehber hizmetiyle birlikte aylık 4 bin 106 liraya, yıllık ise 18 bin 66 liraya ulaşmıştır. Böylece okul servisi ücretleri veliler için bu yıl ağır bir yük haline gelmiştir” diye konuştu.

 

“YÜKSEK OKUL SERVİSİ FİYATLARINI NASIL DÜŞÜRMEYİ PLANLIYORSUNUZ?”

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu maliyetleri düşürmek için neler yapacağını soran Kocamaz, şu ifadeleri kullandı:

“Akaryakıta yapılan yüksek zamlar karşısında okul servisi ücretleri artmış ve çoğu veli tarafından bundan böyle karşılanamaz hale gelmiştir. Velileri bu yükten kurtarmak ve okul servisi tarifelerini düşürmek amacıyla, okul servislerine KDV ve ÖTV'siz akaryakıt sağlamayı ya da devlet katkısı yapmayı düşünüyor musunuz?

Akaryakıt kaynaklı yüksek okul servisi fiyatlarını nasıl düşürmeyi planlıyorsunuz? Bakanlık bütçesinden dar gelirli ailelerin öğrencileri için herhangi bir okul servisi desteği sağlamayı düşünüyor musunuz? Bu konuda bir çalışmanız var mıdır?”