Hazine arazisini karavancılara kiralamışlar! | Güney Gazetesi Mersin

Hazine arazisini karavancılara kiralamışlar!

İşletmeci, hazineye ait araziyi vatandaşa karavan kamp alanı olarak kiraladı. Araziye karavan ve konteyner sabitleyen kullanıcılar 3 yıl sonra belediyeden gelen “tahliye” yazısıyla şoke oldu

Hazine arazisini karavancılara kiralamışlar!


ABİDİN YAĞMUR

 

Erdemli’de bir işletme, belediyeden kiraladığını söylediği denize sıfır araziyi karavan kullanıcılarına 10 yıllığına kiraladı. Ödemelerini yıllık peşin olarak yapan kullanıcılardan bir kısmı karavanını sabitledi, bir kısmı da konteyner kurdu. 28 konteynerlik alana su ve elektrik de verildi. 3 yıl sonra işletmecinin vatandaşa kiraladığı alanın hâlâ hazine arazisi olduğu, işletmecinin belediyeye tahsisli bu alanı kiraladığı ortaya çıktı. Belediye, işgalci durumuna düşen kullanıcılara “Kamp alanını boşaltın” dedi. Kullanıcılar ise “Binlerce liralık masraf yaptık. Belediye burayı kiraya vermek için bizi çıkartıyorsa biz belediyenin kiracısı olalım” diyor.

Erdemli’de hazineye ait kıyı alanlarının belediyece kiralanması ve ardından özel şirketlere kamp alanı, günü birlik turizm alanı şartıyla kiralanması gibi uygulamalar son zamanlarda oldukça yaygın.

Erdemli Belediyesi, Ayaş Mahallesinde bulunan denize sıfır bir arazinin tahsisini aldı ve burayı yeşil alan olarak değerlendirirken komşu parselde mülkiyeti kendisine ait olan alanı özel bir şirkete, karavan kamp alanı olarak kullanılmak şartıyla 10 yıllığına kiralandı.

 

HEM KİRALADIĞI PARSELİ HEM DE HAZİNEYE AİT YEŞİL ALANI VATANDAŞA KİRALADI

 

İddiaya göre şirketin sahibi A.Ö, ilk etapta, belediyeden kiraladığı parseli karavancılara kiraladı. A.Ö daha sonra, hazineye ait yeşil alanı da vatandaşlara kiralamaya başladı.

3 yıllık süre boyunca hazineye ait kıyı alanında 28 vatandaşa kiralama işlemi yapıldı. Ödemelerini yıllık peşin olarak yapan kullanıcılardan bir kısmı karavanını sabitledi, bir kısmı da konteyner kurdu. 28 konteynerlik alana su ve elektrik de verildi. Ada Park adı altında kullanıcılarla kira sözleşmeleri de yapıldı. İlk yıl için 17 bin lira olan kira bedeli son aşamada 43 bin liraya kadar yükseldi.

 

KAMP SAKİNLERİ KONTEYNER EV KURDU, KARAVANLAR SABİTLENDİ

 

Karavan park alanı olarak faaliyete başlayan Ada Parkın kullanıcıları da karavanlarını, konteyner evlerini sabitlerken hazineye ait kıyı alanında küçük bir yerleşim yeri oluştu.

Kıyı alanındaki bu yerleşim faaliyeti Erdemli Belediyesinin ve Ayaş Mahallesi muhtarının gözleri önünde yapıldı ancak muhtar Bayram Kurt geçtiğimiz aylarda bu yerleşimi resmi makamlara şikayet etti.

Şikayet dilekçeleri üzerine Erdemli Belediyesi, işletmeci A.Ö’ye bir yazı yazarak, hazine arazisinde sabitlenen konteyner ve karavanların kaldırılmasını istedi. İşletmeci A.Ö ise, yaz sezonun bitmesinin ardından tahliye işleminin yapılacağını belirterek ek süre istedi.

Eylül ayına girilmesiyle birlikte belediye, A.Ö’ye yeni bir yazı yazdı ve tahliye işleminin eylül ayı sonu itibariyle tamamlanmasını istedi. Belediye, A.Ö’ye yaptığı arsa kiralama sözleşmesini de tek taraflı olarak feshetti.

GERÇEĞİ BELEDİYEDEN GELEN YAZIYLA ÖĞRENDİLER

 

Ada Park kullanıcıları, üzerine karavan ve konteyner sabitledikleri arazinin işletmeci A.Ö’ye ait olmadığını, kendilerine hazine arazisinin kiralandığını ve arazi üzerinde işgalci durumuna düştüklerini belediyenin yazısı üzerine geçtiğimiz hafta öğrendi.

A.Ö’nün yanlış bilgilendirmesi nedeniyle mağdur olduklarını, 10 yıllık sözleşme vaadine güvenerek karavan ve konteyner yatırımı yaptıklarını belirten Ada Park kullanıcıları, Erdemli Belediyesinin bazı yerlerde karavan park alanı oluşturarak vatandaşa kiraladığını belirterek mevcut alanın kendilerine kiralanması için girişimlere başladı.

 

“BELEDİYENİN KİRACISI OLARAK YERİMİZDE KALMAK İSTİYORUZ”

 

Kamp alanı kullanıcılarından Güngör Aydoğan, 2 yıldır kamp alanında yaşadığını belirterek “Bizler hiçbir sorgulama yapmadan burayı A.ö’den kiraladık. Yıllık kiramızı ödedik. Elektriğimiz, suyumuz vardı. Denize sıfır alan. Her şey güllük gülüstanlıktı. Depremden sonra insanlar sürekli olarak burada kalmaya başladı” dedi.

İşletmeci A.Ö’nün bazı kullanıcılarla sözleşme yaptığını bazı kullanıcıların ise sözleşme yapmadan ödeme yaptığını ifade eden Aydoğan, “Buranın 10 yıllığına A.Ö tarafından kiralandığı, en az 10 yıl burada kalabileceğimiz kamp görevlileri tarafından bize söylendi. Ancak belediye A.Ö’nün sözleşmesini feshettiğini bildirdi. A.Ö de bizlere siz başınızın çaresine bakın dedi. İlk geldiğimizde bizi yerleştirdiği yerin A.Ö ile belediye arasında yapılan sözleşmede yer alan bir yer olduğunu sanıyorduk. Oysa ki A.Ö’nün kiraladığı alan başka bir alanmış, küçük bir alanmış, biz onun dışında bir yere yerleştirilmişiz. Belediyeyle sözleşme yapılan bir yer değilmiş. Milli Emlak’a aitmiş. Bu yönden de mağdur olduk. Belediyenin karavan alanları var. Buralardan yıllık 50 bin lira kira alıyor. Oralar duruyor, biz üvey evlat gibi yerimizden kaldırılıyoruz. Burası biz çıktıktan sonra ihaleye verilecekse bize verin kiraya. Niye bizi kaldırıyorsunuz? Aynı konumda belediyenin yeri varken bizi niye çıkarıyorlar” dedi.

 

 

 

 


  Hazine arazisini karavancılara kiralamışlar!