Esnaf banka komisyonundan dertli | Güney Gazetesi Mersin

Esnaf banka komisyonundan dertli

Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan, artan banka komisyonları nedeniyle karttan yapılan alışverişlerde küçük esnafın kardan çok zarar etmeye başladığını söyledi.

Esnaf banka komisyonundan dertli


 

ELVAN KONUK

Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan, banka komisyonlarının artması nedeniyle esnafın esnaf POS cihazı talebinde bulunduğunu söyledi. özellikle tütün ürünlerinde müşteriye kartla satışlarda kardan çok zarar elde ettiklerini dile getiren Turan, “Banka komisyonları çok arttı. Kredi kartıyla artık bayilerden tütün ürünü alamıyoruz. Bayiler POS cihazını kaldırdılar. Dolayısıyla nakit almak zorundayız. Ama vatandaş ister istemez kartla daha çok alışveriş yapıyor” dedi.

Tütün ürünlerine getirilen her zamdan sonra esnafın kar oranının daha da kısıldığını dile getiren Turan, kar oranlarının yüzde 10’dan yüzde 4,5’a düştüğünü belirtti. Turan, “Yüzde 3 civarında POS’tan ödeme aldığımızda kesinti oluyor. Devlet de bizden yüzde 1 oranında gelir vergisi alıyor. Yüzde 1 maliyeye yüzde 3 de bankaya verdiğimiz zaman bize yüzde yarım kalıyor. Hiç para kalmıyor. Önümüzdeki ay POS oranları daha çok yükselecek, öyle diyorlar. Bu kez kardan fazlası bankaya gidecek. Biz de bunun için esnaf postu istiyoruz bankadan. Vatandaş da çünkü kredi kartıyla daha çok alışveriş yapıyor. Kredi kartıyla çekim yaptığımızda tütün ürünlerinde üzerine 1-2 lira eklemek zorunda kalıyoruz ve vatandaş da buna kızıyor. Eklemediğimiz zaman kardan çok zararımız var” ifadelerini kullandı.

 

“ARZ TALEP DENGESİNİ BOZAN, FİYATLARI YÜKSELTEN ZİNCİR MARKETLER”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine zincir marketlerin fiyat indirmesini değerlendiren Turan, “3 kalem ürünü indiriyormuş gibi yaparlar, diğerlerinin fiyatlarını yükseltirler. Bakkallardaki fiyatlar zincir marketlerden uygun. Bunlar kendi ürettikleri fason ürünü satmaya çalışıyor. Kendi ürünlerinde indirim yapıyorlar. Cumhurbaşkanlığının talimatını dinleyeceklerini sanmıyorum.  Arz talep dengesini bozan fiyatları zaten yukarı çeken zincir marketler. Zamanında da aynısını yaptılar, süte onlar zam yaptı, patates, soğan zammının nedeni zincir marketler. Çünkü ürünün tamamını alıyorlar, bu kez küçük esnaf mal bulamıyor. Fiyatı onlar yükseltiyor, stokçuluk yapıyorlar. Şekerde yağda aynısını yaptılar yine yapacaklar” diye konuştu.