Devlet dairelerinin lağım suyu direkt denize mi akıyor? | Güney Gazetesi Mersin

Devlet dairelerinin lağım suyu direkt denize mi akıyor?

Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİK-DER), kentin foseptiklerinin sürekli taştığını, kokuların dayanılmaz hale geldiğini ve bazı atık suların arıtılmadan denize akıtıldığını iddia etti. Yetkililerden bir açıklama bekleyen yurttaşlar, “Aydıncık’taki devlet dairelerinin lağım sularının denize tahliyesi tekniğine uygun şekilde arıtılarak mı yapılıyor?” diye sordu.

Devlet dairelerinin lağım suyu direkt denize mi akıyor?


 

ELVAN KONUK

AGİK-DER Aydıncık’ın kanalizasyon ve arıtma sorunu ile ilgili Mersin Büyükşehir Belediyesi, Aydıncık Belediyesi ve Aydıncık Kaymakamlığına yazdığı dilekçeyi paylaştı. AGİKDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şimşek, “2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili hükümlerine aykırı bir şekilde Aydıncık İlçe Merkezine halen işleyen bir kanalizasyon ve arıtma sistemi kurulmamıştır. Kentin caddelerine (hatta D-400 karayoluna) ve sokaklarına sürekli foseptik taşmaları olmakta, kokular katlanılamaz boyutlara varmakta, foseptikler sinek yuvası haline gelmekte, bazı atık sular ise arıtılmadan denize akıtılmaktadır” dedi.

Resmi dairelerin atık sularının denize boşaltıldığına dikkat çeken Şimşek, sistemin mevzuata uygun şekilde yapılıp yapılmadığını sordu. Şimşek, “Aydıncık’taki resmi dairelerin büyük çoğunluğunun atık sularının toplanıp denize boşaltıldığı bir sistemin olduğu görülmekle birlikte, bu sistemin bağlantı izni belgesi ile bağlantı kalite kontrol izin belgeleri bulunmakta mıdır? Ne olduğu anlaşılamayan bu sistem, usulüne uygun olarak denetleniyor, düzenli olarak örnek numuneler alınarak kontrol altında tutuluyor mu? Ayrıca bu sistemi kullanmayan diğer tüm resmi kurumların foseptik kuyularının yüzde 100 sızdırmaz olduğuna dair belgeleri var mı?” ifadesini kullandı.

“ATIK SU TAHLİYESİNİN USULÜNE UYGUN YAPILIP YAPILMADIĞININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

 

Konunun çevre sağlığı ve güvenliği açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, şunları söyledi:

“Anılan sistem, belgeleri alınmamış, kontrol sistemi yok ve mevzuata aykırı bir sistem ise resmi dairelerin atık sularının bu sistem ile denize boşaltılmasının önlenmesi gerekmektedir.  Başka bir çözüm bulunamıyorsa resmi dairelerin de diğer vatandaşların maruz bırakıldığı gibi foseptik kuyusu açarak (sızdırmaz) atık sularının bertaraf edilmesinin sağlanması, çevre sağlığı ve güvenliği ile mevzuata uyum konusunda elzem görünmektedir.

Resmi dairelerin atık su tahliyesinin usulüne uygun yapılıp yapılmadığının takipçisi olacağız. Ayrıca, Aydıncık’ın kanalizasyon ve arıtma sisteminin ne zaman kurulacağına yönelik yetkililerden bir açıklama yapılıncaya kadar, bu konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz.”